Prajitura sah

Prajitura sah este o prajitura foarte interesanta ca aspect final, spornica si gustoasa insa tehnologia ei de preparare nu este cu nimic mai complicata decat oricare alta prajitura si veti vedea in cele ce urmeaza de ce spun acest lucru.

Ingrediente

Pentru blat alb

-5 oua,
-5 linguri de zahar,
-un praf de sare,
-5 linguri ulei,
-5 linguri faina,
-o lingurita praf de copt,
-coaja rasa de la jumatate de lamaie,

Pentru blat de cacao

-5 oua,
-5 linguri de zahar,
-un praf de sare,
-5 linguri ulei,
-4 linguri faina,
-o lingura cu varf pudra de cacao,
-o lingurita praf de copt,
-coaja rasa de la jumatate de lamaie sau o esenta de rom,

Pentru crema

-500 ml lapte,
-6-7 linguri zahar,
-6 linguri de faina,
-3/4 pachet margarina,
-100 g nuca macinata,
-o esenta de rom,

Pentru ornat

-frisca, glazura de ciocolata, etc.

Preparare

Pentru prajitura sah vom prepara pe rand cele doua blaturi care se vor coace in tava mare de aragaz si penru care se va proceda dupa cum stim ca se face orice blat.

In primul rand vom separa albusul de galbenus la cele cinci oua ale fiecarui blat. Albusul se bate spuma cu zaharul iar galbenusul se freaca cu cele cinci linguri de ulei.
Peste albusul batut spuma cu zaharul se adauga cea de a doua compozitie, coaja de lamaie si la sfarsit faina cernuta impreuna cu praful de copt.

Dupa ce se toarna in tava tapetata cu hartie de copt se niveleaza asa incat blatul sa aiba cat se poate aceeasi grosime pe toata suprafata.

Blatul se coace in cuptorul preincalzit la 180 C fara sa deschidem in primele cincisprezece minute.
Se procedeaza la fel pentru blatul de cacao, cu diferenta ca vom inlocui o lingura de faina cu una de cacao.

Dupa ce blaturile s-au racit se taie in fasii cu sectiunea patrata, cu latura de maxim 1,5 cm. Ideal ar fi ca aceasta sa fie inaltimea blaturilor insa va puteti adapta situatiei, adica puteti potrivi putin blaturile asa incat fasiile sa fie cat mai uniforme si prajitura sa aiba acele patratele cat de cat egale.

preparare prajitura sah 1

Pentru crema se pune zaharul la caramelizat intr-un vas incapator si cand este gata se stinge cu grija cu jumatate din cantitatea de lapte si se lasa la foc mic sa fiarba pana se dizolva caramelul.

Intr-un castrom se freaca faina cu restul de lapte rece si se toarna peste laptele ferbinte cu zaharul caramelizat iar crema se lasa la fiert pna se ingroasa.

In acest moment se ia de pe foc si se adauga nuca macinata, margarina taiata cuburi si esenta de rom.
Pentru montarea prajiturii sah vom pune pe un platou un strat de crema asa incat fasiile sa nu alunece si vom alterna bucati de blat alb si negru lipite cu un strat subtire de crema.

preparare prajitura sah 2

Stratul urmator va incape cu o fasie de culoare diferita asa ca, la sfarsit sectiunea va arata ca o tabla de sah, de unde si numele prajiturii.

preparare prajitura sah 3

Pentru ornat se poate folosi frisca, glazura de ciocolata sau o glazura de prajitura carpati cum am facut eu deoarece mi se pare ca se „asorteaza” perfect cu nuca si caramelul.

Se da la rece pentru cateva ore asa incat crema sa se intareasca si sa putem portiona cu usurinta prajitura sah.

6 Comentarii

  1. Delicioasa si super interesanta! :)

  2. olivia says:

    Cred ca este buna si spornica,asa ca o voi copia si pregati.Multumesc pentru reteta.

  3. Ce frumos arata! Eu mereu am crezut ca e o prajitura complicata, tocmai din cauza faptului ca trebuie sa potrivesti fasiile alea de blat. Poate o s-o incerc si eu candva :)

  4. De foarte mult timp vreau sa fac si eu.. Foarte fain ti-a iesit!

  5. Arata foarte apetisant.

  6. Rocsy Ciobanu says:

    Cat de mult imi place si ce aspectoasa! Bravo!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>