Pate de ficat de pui

Cu siguranta multi dintre voi, in speta cei care au constientizat pericolul alimentatiei moderne, incearca sa reduca atat cat se poate, desigur, riscurile pe care aceasta le implica.

Poate n-as fi abordat niciodata aceasta reteta insa am inceput sa o fac de ceva vreme pentru ca preparatul este preferatul fiicei mele iar ideea de a-l cumpara frecvent iese din discutie.

Pate de ficat de pui facut in casa este, fara doar si poate un produs sanatos, lipsit de toate substantele nocive pe care le gasiti in cel din comert si pe care nu are rost sa le enumar aici fiindu-va binecunoscute.

Ingrediente:

-500 g ficatei de pui,
-o ceapa medie,
-un catel de usturoi(optional),
-2 linguri de ulei,
-50 g unt,
-200 g smantana,
-o lingurita de sare,
-un varf de cutit piper negru macinat,
-o priza nucsoara macinata,

Preparare:

In primul rand vreau sa va spun ca am redus mult cantitatea de grasime, respectiv, untul, smantana si uleiul fara ca gustul pateului sa aiba cu nimic de suferit.

Iata cum se face pateul de casa pe care vi-l recomand atat pentru a-l consuma ca atare dar si atunci cand pregatiti oua umplute sau alte aperitive.

In primul rand pregatiti ficateii de pui, adica curatati-i de pielite si partile patate de fiere si spalati cu apa rece din belsug.

Ca sa extrageti sangele puteti lasa ficatul 2-3 ore in apa rece pe care o schimbati des sau puteti sa il tineti in lapte atat cat sa fie acoperit.

Intr-o tigaie puneti 2 linguri de ulei, incalziti la foc mic si adaugati untul pe care il lasati sa se topeasca.

Caliti ceapa tocata pana devine translucida, fara a o rumeni si adaugati smantana.
Daca doriti un plus de aroma puteti cali si un graunte de usturoi pisat alaturi de ceapa.

preparare pate ficat

Puneti piperul, sarea si nucsoara, lasati sa se incalzeasca amestecul la foc mic amestecand continu si, la final, adaugati ficateii de pui bine scursi si lasati sa fiarba pret de cateva minute amestecand mereu. Nu este nevoie ca ficatul sa se patrunda complet pentru ca va urma coacerea pateului unde se continua prelucrarea termica.

Inchideti focul si blendati fin amestecul. Daca doriti un pateu de consistenta foarte fina puteti
trece amestecul printr-o sita.

blendare ficatei

Impartiti compozitia in vase mici termorezistente, asezati-le int-un vas cu apa si dati pateul la cuptor pentru circa o ora mai precis pana are aspectul de „copt” deasupra.

Puteti opta (mai ales daca aveti cantitate mai mare) pentru a pune deasupra mici cuburi de unt spre finalul coacerii care vor forma un strat antioxidant care va proteja pateul in timpul pastrarii.

Pateul de ficat se pastreaza timp de 4-5 zile la frigider, in vasele in care a fost pregatit, bineinteles acoperite.

Pate de ficat este un produs de casa tartinabil ce poate fi consumat alaturi de legume proaspete dar, asa cum va spuneam poate fi baza unor aperitive precum ouale umplute, foietaje etc.

2 Comentarii

  1. Foarte fain arata!! Voi incerca neaparat reteta ta!

  2. Mmmm, ce buuun! N-am mai mancat de mult timp, mi-ai dat o idee excelenta pentru maine ;)

    Te pup :*

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>