Paine alba de casa

Dupa incercari repetate pe cornuri, spirale sau batoane iaca mi-am luat inima in dinti si am trecut si la paine ca omul e dator sa incerce(chiar de mai multe ori daca nu reuseste)!

Paine alba de casa, painea in general a fost si ramane unul din alimentele de baza ale omenirii, in toate timpurile, preparata sub o forma sau alta functie de gustul fiecarei natii.

Ingrediente:

-300 ml apa calduta,
-25 g drojdie proaspata,
-o lingurita de zahar,
-o jumatate de lingurita sare grunjoasa,
-500 g faina,
-2-3 linguri de ulei,

Pentru uns
-un galbenus,
-2 linguri ulei,

Preparare:

Painea alba de casa nu are vreun secret aparte ci doar cere putina atentie la cateva lucruri.

Mai precis trebuie sa avem grija ca faina sa fie bine cernuta, chiar de doua ori deoarece asa se va aera mai bine.

In al doilea rand drojdia trebuie sa fie de buna calitate, cat mai proaspata si nu in ultimul rand trebuie avut in vedere ca locul de dospire sa fie bine incalzit.

In primul rand preparam maiaua dintr-o lingura de faina, lingurita de zahar si drojdia pe care am sfaramitat-o bine.

Frecam acest amestec cu putina apa calduta si il lasam acoperit la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Sarea nu are ce sa caute in maia pentru ca incetineste dezvoltarea fermentilor, asa ca o vom amesteca cu faina ce urmeaza a fi incorporata.

In mijlocul cantitatii de faina facem o gropita in care turnam maiaua si, daca vreti ca painea sa se pastreze pufoasa mai mult timp puteti adauga 2-3 linguri de ulei.

Se incorporeaza putin cate putin faina pana terminam toata cantitatea si se framanta indelung aluatul ca sa se incorporeze mai mult aer si painea sa fie pufoasa.

Se aseaza aluatul pentru painea alba de casa la loc incalzit, dupa ce am invelit cu un prosop curat de panza, adica pret de minim o ora pana se dospeste bine.

Dupa dospire se modeleaza aluatul in forma dorita si se aseaza in tavi unse cu ulei si se lasa din nou la dospit pentru minim 30 min, in aceleasi conditii adica, acoperit si in loc bine incalzit.

preparare paine de casa

Dupa aceasta a doua dospire se unge cu un galbenus frecat cu putin ulei si se da la cuptorul preincalzit la 180 C pentru 30-40 minute, functie de grosimea painii, pana se rumeneste bine.

paine de casa

Painea alba de casa odata scoasa din cuptor se inveleste cu prosoape de panza asa incat sa se raceasca treptat si sa devina cat mai moale.

Etichete:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>