Cartofi gratinati

Cartofi gratinati sunt un preparat de baza, simplu si usor de facut, cu sau fara carne si cu o multime de variante functie de adaosul de condimente folosite.

Cea ce va prezint azi este o reteta simpla, de baza de la care putem porni cand preparam diverse gratinuri pe baza de cartofi, cu pui, carnati, ierburi aromate etc.

Ingrediente:

-1 kg cartofi albi,
-2 oua mari,
-200 g smantana,
-200 g cascaval,
-sare,
-piper negru macinat,
-unt pentru uns vasul,
-50 ml lapte,

Preparare:

Pentru cartofii gratinati incepem prin a spala bine cartofii pe care ii punem la fiert in apa cu sare.
Fierberea se face la foc mic asa incat cartofii sa nu se crape si sa se sfarame.

Dupa ce s-au fiert ii lasam sa se raceasca complet si ii curatam de coaja. Spun sa ii racim complet pentru ca asa se vor felia mai bine, fara sa se sfarame.

Amestecam cele doua oua batute cu smantana si jumatate din cantitatea de cascaval pe care l-am dat pe razatoarea mare si la sfarsit laptele care va face compozitia mai fluida asa incat sa patrunda printre feliile de cartofi.

Cartofi pot fi taiati in felii groase sau in cuburi si, in ambele cazuri se aseaza intr-un vas termorezistent uns dupa care ii asezonam cu sare si piper dupa gust.

Turnam compozitia de oua, smantana si cascaval deasupra miscand vasul ca ea sa patrunda bine printre bucatile de cartofi.

preparare cartofi gratinati

Radem deasupra restul de cascaval si dam vasul la cuptor pentrun 30 min, pana cascavalul se rumeneste frumos.

preparare cartofi gratinati

2 Comentarii

  1. Nu am mai facut de mult dar tare imi plac!
    Sa ii trec pe lista!

  2. Si mie imi plac mult de tot …

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>