Prajitura cu foi si crema de ciocolata

Prajitura cu foi si crema de ciocolata este cu siguranta cea mai cunoscuta prajitura a copilariei, cea pe care mamele si bunicile noastre o faceau atat cu ocazia sarbatorilor dar si in multe alte imprejurari, gratie faptului ca este spornica si are un gust deosebit.

Ingrediente:

Pentru foi

-2 oua,
-un praf de sare,
-9 linguri de zahar,
-9 linguri ulei,
-9 linguri lapte,
-faina cat cuprinde(450-500 g),
-1/2 plic praf de copt,

Pentru crema

-750 ml lapte,
-6 linguri faina,
-6 linguri de zahar,
-2 linguri cu varf de cacao,
-50 g ciocolata neagra(min 75% cacao),
-o sticluta esenta rom,
-100 g unt sau margarina,

Preparare:

Desigur veti fi tentati sa nu va apucati prea curand de aceasta prajitura zicandu-va ca este destul de grea insa adevarul este ca nu are alt inconvenient decat ca va va solicita ceva timp avand in vedere ca trebuie sa framantam foile, sa le coacem, sa facem crema si apoi sa montam prajitura.

Daca aveti vreo 2 ore la dispozitie merita sa incercati aceasta prajitura cu foi si crema de ciocolata pentru ca rezultatul este un desert indestulator, cremos si fraged care va va face sa uitati de munca depusa.

Ca sa nu va solicite prea mult puteti face foile cu o zi inainte si asa vi se va parea mai putin de lucru.

Pentru foi incepem prin a freca ouale intregi cu un praf de sare si cele 9 linguri de zahar. Adaugam treptat uleiul si il incorporam iar la sfarsit laptele rece.

In faina cernuta amestecata cu praful de copt se face o adancitura in care turnam treptat din compozitia de mai sus si framantam un aluat care va fi elastic si usor de intins.

In mod normal vor rezulta 3 foi din acest aluat dar daca le doriti mai subtiri (eu le prefer asa pentru ca se fragezesc mai repede si mai bine cand punem crema) vor iesi de voie 4 foi.

Foile se intind cu sucitorul pe planul de lucru infainat bine, fiecare avand grosimea cat a unei foi de taitei.

preparare prajitura cu foi si crema de ciocolata 1

Foile se coc pe fundul tavii de aragaz pe care o tapetam cu faina si sunt gata cand marginile se rumenesc usor.

Umplutura pentru prajitura cu foi si crema de ciocolata poate fi preparata numai cu cacao dar un adaos de 50 g ciocolata va imbunatati considerabil gustul.

Pentru a prepara crema impartim laptele in doua si jumatate il punem la fiert la foc mic.

Faina cu zaharul si cu cele doua linguri de cacao se amesteca bine cu un tel si se toarna jumatate din cantitatea de lapte pe care l-am pastrat rece.

Vom turna laptele treptat amestecand bine cu telul sa nu se formeze cocoloase.

Punem si ciocolata rupta in bucatele si incepem sa adaugam putin cate putin laptele fiebinte pe care l-am tinut pe foc intre timp. In acest fel nu se vor forma cocoloase si in momentul cand punem crema pe foc ea este deja calduta si scurtam timpul de preparare.

preparare prajitura cu foi si crema de ciocolata 2

Crema de ciocolata se fierbe la foc mic amestecand continu si insistand cu telul pe fundul vasului sa nu se prinda pana se ingroase si are consistenta unei smantani.

Dupa ce crema s-a ingrosat se inchide focul si se adauga romul si untul taiat cubule care se incorporeaza prin amestecare.

Se acopera vasul cu folie si se lasa sa se raceasca complet deoarece foile sunt destul de fragede si se vor inmuia prea rau.

Crema se pune in strat apropiat de grosimea foii si se repeta operatia pana la ultima foaie.

Se da prajitura la rece pana a doua zi asa incat foile sa se fragezeasca si sa se taie usor. Deasupra se poate prepara o glazura de ciocolata sau se poate pudra pur si simplu prajitura inainte de a fi portionata.

2 Comentarii

  1. Mi se pare o prajitura foarte buna.Voi copia reteta si-o voi incerca.

  2. Te astept cu drag la consursul meu misterios cu multa ciocolata!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>