Batoane cu mac

Sa nu imi spuneti mie (ca oricum nu va cred, studiile au demonstrat-o) ca nu sunteti „fan” covrigi, saleuri, placinte si strudele sau mai stiu eu ce alte astfel de produse!

Daca ma insel imi cer scuze dar, cu siguranta ca exista multe persoane ca mine care, alergand in toate directiile se trezesc cu cate un covrig doi in mana si seara constata ca asta le-a fost mic dejun si pranz!

Batoane cu mac nu am incercat sa fac pana acum dar asa cum ma asteptam mare lucru nu este, timp doar sa fie si va faceti cu mana voastra un mic dejun sanatos si spornic.

Ingrediente:

-250 ml lapte caldut,
-35 g drojdie proaspata,
-un ou,
-un praf de sare,
-5-6 linguri de zahar,
-80 ml ulei,
-600 g faina,

Pentru uns

-un galbenus,
-2-3 linguri ulei,

Pentru decor
-seminte de mac,

Preparare:

Pentru batoane cu mac incepem prin a prepara o maia din drojdie, o lingura de zahar si putin lapte caldut in care incorporam 2-3 linguri de faina asa incat sa obtinem un amestec subtire, ca cel de clatite.

Lasam maiaua sa se ridice bine (isi va dubla volumul) aproape de o sursa de caldura, pana prinde bule mari de aer si are un miros acrisor.

Batem oual intreg cu un praf de sare si restul de zahar, diluam cu uleiul si laptele caldut.

Intr-un castron mare sau pe planul de lucru desertam faina iar in mijlocul ei facem o gropita in care punem maiaua si incepem sa framantam aluatul pentru batoane cu mac.

Putem amesteca de la inceput cu mana adaugand cate putin din amestecul de ulei cu lapte caldut pana incorporam toata faina.

Framantam bine, pret de 5-10 min, chiar mai mult daca se poate, pentru ca asa aluatul va incorpora mai mult aer si batoanele vor fi mai pufoase.

Acoperim aluatul cu un prosop curat (eventual il invelim bine) si il lasam la cald sa se dospeasca bine, cam o ora.

Dupa acest timp impartim aluatul in bile cam cat o mana si il rulam pe planul de lucru cu palmele pana ii dam forma alungita, nu mai groase de doua degete pentru ca batoanele vor mai creste.

preparare batoane cu mac

Se aseaza rand pe rand in tava unsa cu ulei, lasand intre ele un spatiu de doi cm, se acopera tava si se lasa din nou la dospit, in aceleasi conditii.

Cand batoanele au crescut din nou se ung din belsug cu un galbenus frecat cu ulei si se presara cu seminte de mac dupa care se da tava la cuptor pentru 35-40 min la foc mediu, pana batoanele se rumenesc frumos.

Batoane cu mac puteti servi la micul dejun alaturi de lapte sau ceai sau ori de cate ori aveti nevoie de o gustare.

2 Comentarii

  1. Chiar trebuie sa le incerc! Baiatul meu le adora!

  2. What lovely loaves! The texture is perfect for dipping in seasoned olive oil–so yummy!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>