Gem de mere

Cei ce iubesc aroma inconfundabila a merelor pot alege aceasta varianta de conserva chiar daca le putem gasi si in miez de iarna in orice piata.

Gem de mere n-am prea facut pana anul acesta dar cand se gasesc din belsug in propria ograda si-ti prisosesc din plin este o optiune buna.

Ingrediente pentru gem de mere:

-3kg mere rase,
-1,5-2 kg zahar,
-scortisoara macinata optional,
-zeama de la o lamaie,
-250 ml apa,

Mod de preparare gem de mere:

Incepem prin a spala si curata de coaje merele dupa care le dam pe razatoarea mare pana la cotor.

Dupa ce operatiunea cea mai grea a fost terminata se amesteca merele rase cu zaharul si se stropesc cu zeama de lamaie.

preparare gem de mere

Daca punem imediat gemul la foc se poate adauga o cana de apa, asa incat daca merele nu au lasat suc suficient sa aiba in ce sa fiarba.

Dupa ce le-am fiert circa o ora la foc mic putem baga vasul la cuptor, asa incat gemul de mere sa fiarba in toata masa si sa nu fim nevoite sa-l „pazim” in permanenta.
In acest moment putem aduga, pentru un plus de aroma scortisoara macinata fin.

Gemul de mere este gata dupa o ora de stat la cuptor (chiar o ora si jumatate) adica pana in momentul in care este legat si lichidul a scazut.

Ca toata treaba sa mearga ca pe roate vom pregati dinainte borcanele, adicale le vom spala si steriliza (pentru mai multe detalii urmati linkul).

Dupa ce gemul de mere a fiert se pune fierbinte in borcane si pentru mai multa siguranta puteti proceda ca la dulceata de capsuni.
Lasati borcanele sa se raceasca odata cu cuptorul dupa care se astupa cu capace si se depoziteaza la loc intunecos si rece.

Etichete:

6 Comentarii

  1. Gemul de mere nu trebuie sa lipseasca din camara ;) o reteta pe care o recomand!

  2. Ador gemul!! Arata super!! Pupici!

  3. Rocsy Ciobanu says:

    Gem de mere nu am mai mancat din copilarie. Este o bunatate!

  4. Im mainile tale totul are mai mult farmec! Chiar acum as manca pe o felie de paine cu unt acest gem…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>