Compot de prune

Este sezonul prunelor, le gasim din plin prin livezi si piete si ar fi pacat sa nu beneficiem de aroma si dulceata lor dar mai ales, haideti sa ne gandim la sezonul rece.

Cum gemul si magiunul au luat deja drumul camarii ne vom ocupa azi de o reteta simpla de compot pe care o puteti „aplica” pentru orice fruct.

Ingrediente

-prune,
-zahar,
-apa,

Preparare

Compotul de prune este simplu si usor de preparat asa ca prea multe de spus nu vor fi.
Trebuie precizat totusi ca este indicat sa alegem prune bine coapte, sanatoase, fara urme de lovituri sau stricaciune.

Deasemenea, cantitatea de zahar per borcan nu este batuta in cuie ci o puteti adapta in fuctie de dulceata fructului si gusturile proprii.
Personal adaug doua linguri de zahar la fiecare borcan si mi se pare suficient insa daca doriti puteti plusa un pic.

Pentru compotul de prune, avand mediu lichid este suficient sa spalam bine borcanele cu apa calda si detergent si sa le clatim bine, sterilizarea facandu-se ulterior, prin fierbere.

Acestea fiind zise nu ne ramane decat sa spalam, sa curatam de codite prunele si sa le asezam in borcane( de 800 ml este ideal, fiind cantitate potrivita).

prune in borcan

Adaugam cele 2 linguri de zahar in fiecare borcan, completam cu apa, astupam cu capace si agitam putin fiecare borcan in parte astfel incat sa se dizolve zaharul.

Compotul de prune se sterilizeaza prin fierbere intr-un vas larg cu peretii josi pe fundul caruia am asezat un prosop impaturit.

Vom avea grija ca borcanele sa fie usor spatiate, adica sa nu se atinga intre ele si sa se sparga in timpul fierberii.

Vasul se umple cu apa asa incat sa nu ajunga la capace si se da la fiert pentru 30 min din momentul in care apa a inceput sa fiarba.

Dupa ce am inchis focul vasul se acopera cu paturi groase si se lasa sa se raceasca lent pana a doua zi cand borcanele se scot si se sterg de apa dupa care controlam daca exista borcane neetanse.

Acestea se observa usor fiind mai goale deoarece s-a evaporat din lichidul din borcan si vor picura la rasturnare.

Compotul de prune se depoziteaza in camari racoroase si intunecate unde va rezista mai multe luni fara sa aiba nevoie de vreun conservant.

3 Comentarii

  1. Compotul de prune imi aminteste de copilarie …

  2. Foarte bun compotul de prune!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>