Piftie de curcan

Cu piftia, in general vorbind, este lucru de pomina in familia noastra in sensul ca daca as face saptamanal nu as fi refuzata de nimeni, asa ca nu asteptam vreo sarbatoare ca sa ne pragatim o portie cat de mica, de pofta cica…

Piftie de curcan am avut pe masa de Paste ca nu putea lipsi tocmai acum varianta aceasta de racitura romaneasca.

Ingrediente

-carne de curcan cu piele si os,
-sare,
-piper boabe,
-1-2 foi de dafin,
-o ceapa,
-cateva bucatele de telina si pastarnac,
-un morcov mediu,
-usturoi zdrobit dupa gust,

Preparare

Orice gospodina stie cum se face piftia, este o reteta traditionala transmisa din mama in fiica, asa ca precizarile mele vin sa ii ajute pe incepatori.

In primul rand trebuie sa precizez ca se aleg bucati de carne cu piele si os (parti care vor da gelatina) cum sunt aripile, tartita, si daca aveti gheare nu ezitati sa le folositi chiar daca le veti arunca dupa ce au fiert in supa pentru piftie.

Bucatile se tin in apa rece sa se extraga cat mai mult sangele (supa va iesi mai limpede), se spala bine si se pun la fiert intr-un vas asa incat apa sa acopere bine carnea adaugandu-se o lingurita de sare.

Se va lua spuma ori de cate ori este nevoie iar focul va fi in permanenta mic.
Insist asupra acestui fapt din doua motive care stau la baza unei piftii reusite.

In primul rand focul mare va face ca apa sa se evapore repede, carnea sa fiarba insuficient si supa sa nu aiba la sfarsit destula gelatina.

In al doilea rand supa trebuie sa scada incet pana la o treime din cantitatea initiala de lichid, caz in care cu siguranta veti avea o piftie bine legata si care nu are nevoie sub nici o forma de adaos de gelatina.

Dupa ce nu se mai formeaza spuma se pune zarzavatul spalat si curatat, cateva boabe de piper negru si 1-2 foi dafin si se lasa la foc mic pana lichidul scade la 1/3 din cantitatea initiala si carnea se desprinde de pe oase.

Piftia de curcan se incheie prin a adauga usturoiul zdrobit, 4-5 catei, dupa gust, se potriveste de sare, se inchide focul si se lasa sa se odihneasca 10-15 min ca usturoiul sa isi lase aroma.

preparare piftie de curcan

Din zarzavat se pot face mici ornamente pe fundul vaselor (ornamente care prin rasturnare, in momentul servirii vor veni deasupra).

Carnea se curata dupa oase si se portioneaza in vase iar supa se strecoara si se imparte asa incat sa acopere carnea.

Dupa ce s-a racorit piftia de curcan se da la rece pana a doua zi.

5 Comentarii

  1. Imi place foarte mult piftia de curcan :)

  2. Foarte buna! 5 voturi de la mine, de fapt i-as da si 10, fiindca si eu sunt mare fac piftie :)

    Pup:*

  3. Scuze, am vrut sa scriu fan, dar cu ochii la piftie m-am incurcat :P

  4. Delicioasa piftia!

  5. Mmmm ce pofta mi-ai facut!!!!!!Arata super delicios!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>