Foietaj de casa

Astazi mi-am propus sa va arat cum se face aluatul de foietaj de casa (aluatul frantuzesc la rece), baza multor produse de patiserie pe care le puteti pregati rapid in casa daca aveti la indemana acest semipreparat.

Aluatul acesta s-ar putea sa vi se para greu de pregatit dar va garantez ca singurul inconvenient este timpul, restul fiind o simpla joaca.

Ingrediente

-400-450 g faina,
-50 g unt,
-un praf de sare,
-200 ml apa rece,
-200 g unt,

Preparare

Pentru prepararea foietajului se amesteca 50 g de unt moale cu un praf de sare, apa rece si faina si se framanta un aluat pe care il intindem in foaie cu grosimea de cca 1 cm.

Cele 200 g de unt pe care l-am adus din timp la temperatura camerei se pune centrat pe o folie de plastic (sau hartie de copt), se acopera cu alta bucata de folie si se intinde cat mai uniform cu sucitorul, asa incat sa aiba dimensiuni mai mici decat foaia de aluat.

preparare foietaj de casa

Untul astfel intins se da la rece 10-15 min sa se solidifice putin dupa care se aseaza pe aluat si se imbraca in el asa ca in poza urmatoare.

preparare foietaj de casa

Dupa ce am „imbracat” untul se intinde din nou foaia si se pliaza apoi in acelasi mod dupa care se da la rece pentru 30 min sa se solidifice untul.

Este momentul cel mai important pentru reusita foietajului de casa asa ca trebuie avut grija ca untul sa se intinda odata cu foaia.

Daca este prea rece si se intinde greu se va rupe asa ca puteti astepta 4-5 min sa se inmoaie putin.

Untul nu trebuie sa iese in afara aluatului pentru ca va fi nevoie de faina in plus ca sa „reparam” si aluatul va iesi prea „aspru”.

Dupa ce au trecut cele 30 min se repeta din nou operatia, adica se intinde foaia, se impatureste si se da la rece pentru alte 30 min avand grija sa rotim aluatul cu 180 grade.

Se face acest lucru de cel putin trei ori, asa incat foietajul sa capete cat mai multe straturi alternante de unt si aluat si astfel sa se desprinda in cat mai multe foite si sa creasca frumos.

Foietajul de casa se poate folosi cu succes la aperitive calde, produse de patiserie de tot felul (cornuri, tarte, placinte), gustari dulci sau sarate etc.

Etichete:

5 Comentarii

  1. Ce curaj… eu nu reusesc sa-mi dau un sut undeva sa incerc sa fac foietaj acasa

  2. Foarte bine arata! Felicitari pentru rabdarea de a-l face si asteptam prajiturele din el:)Pupici!

  3. Uite cine a fost harnica! Frumos a iesit, felicitari pentru postare!

  4. Ce reteta minunata!! Voi incerca si eu, prea m-am lenevit si mereu cumpar aluat, cand de fapt se face asa de usor!

    Pupici :*

  5. Ma bucur sa vad ca mai sunt curajosi care fac foietaj de casa, cu unt adevarat (si nu cu margarina, cum sunt cele de-a gata). Bravo!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>