Covrigi polonezi

Covrigii polonezi sunt un produs de patiserie apreciat de multa lume, o gustare dulce potrivita pentru orice moment al zilei care, desi pot parea destul de elaborti se fac foarte usor.

Ingrediente

-500 g faina,
-200 ml lapte caldut,
-20 g drojdie proaspata,
-2 linguri zahar,
-un praf de sare,
-3-4 linguri ulei,
-50 g unt topit pentru uns foaia,

Pentru uns covrigii

-un galbenus,
-2 linguri ulei,

Sirop

-200 g zahar,
-100 ml apa,
-o esenta rom (vanilie),

Preparare

Acestea fiind zise sa vedem cum se fac covrigii polonezi.
In primul rand cernem faina si diluam drojdia si zaharul in putin lapte caldut.

Adaugam uleiul, sarea si restul de lapte dupa care framantam un aluat pe care il lasam la loc caldut sa se dospeasca.

Dupa ce s-a dospit intindem aluatul in foaie de un cm grosime si ungem cu unt topit.

Rulam foaia dupa care o intindem din nou si o taiem in fasii cu latimea de un cm.

Lungimea fasiilor trebuie sa fie de minim 20 cm. Daca doriti sa aveti covrigi de forma clasica, adica cu acele golori in interiorul impletiturii, lungimea fasiilor de aluat va trebui sa fie chiar mai mare.

preparare covrigi polonezi

La lungimea de cca 20 cm aluatul se va dospi si covrigii polonezi vor iesi ca in fotografie, insa am preferat varianta aceasta deoarece au intrat mai multe bucati in tava de aragaz.

Prindem cate doua sau trei fasii de aluat si le rasucim rotind mainile in sens invers, iar capetele se suprapun si se introduc sub partea arcuita.

Covrigii polonezi se aseaza distantati in tava unsa si se ung cu galbenusul de ou pe care l-am frecat cu uleiul ca la maioneza.

preparare covrigi polonezi

Tava se lasa 15 min la loc cald asa incat sa se dospeasca din nou dupa care se da la cuptorul incins pana se rumenesc bine.

Intre timp se prepara siropul amestecand apa cu zaharul pe care le punem la fiert pana dau cateva clocote.
Se inchide focul si se adaug esenta dupa care se lasa sa se raceasca bine.

Dupa ce covrigii s-au copt se scot din cupor si se toarna imediat peste ei siropul rece pe care il vor absorbi complet.

Se presara nuca macinata si covrigii polonezi sunt gata. Se pot unge si cu miere insa insiropati mi se par mult mai buni.

Etichete:

9 Comentarii

  1. Vai cum arata!!!!!O reteta pe gustul meu!!! Hugs

  2. Chiar acum servesc unul de la tine!

  3. Doamne cum arata! Salivez la propriu!

  4. Imi plac la nebunie!!!

  5. Ce draguti sunt asa impletiti. Mi-ai facut o pofta de covrigi…

  6. Pot sa ma servesc si eu cu unul, ca tare fain arata !!!

  7. Sunt fan aluaturi dulci, deci am salvat reteta!!!

  8. Ti-au iesit minunat! Ce pofta mi-ai facut!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>