Varza a la Cluj

Cu siguranta ca amatorii de sarmale au incercat cel putin o data si aceasta varianta cu „umplutura la vedere” care este la fel de buna si ceva mai rapida, avand in vedere ca eliminam timpul de impachetare al sarmalelor.

Varza a la Cluj are la baza aceleasi ingrediente ca si sarmalele, aceeasi savoare, insa va las pe voi sa hotarati varianta cea mai buna pentru ca mie imi plac la fel de mult si una si cealalta.

Ingrediente

-cca un kg de varza murata,
-o jumatate de kg carne tocata,
-75 g orez,
-o lingurita boia de ardei dulce,
-o ceapa mare,
-3-4 linguri de ulei (o lingura de untura),
-piper macinat,
-2 linguri pasta de rosii,
-cimbru uscat,
-smantana pentru servit,

Preparare

Cum se face varza a la Cluj? Nimic sofisticat, incepeti prin a toca fideluta varza murata pe care o puneti la calit in ulei sau, si mai bine in untura.

Ceapa tocata marunt se caleste in putin ulei si peste ea se adauga carnea tocata care poate fi de porc, vita sau amestec.

Se asezoneaza carnea cu sare, piper macinat, cimbru si se lasa la foc mic pret de 5 min sa sece zeama. La sfarsit se adauga orezul care poate fi putin oparit in prealabil. Daca doriti puteti pune o lingura de pasta de rosii.

preparare varza a la Cluj

Dupa ce varza s-a inmuiat i se adauga pasta de rosii, boiaua de ardei, un praf de cimbru si se trece la montarea intr-n vas ce va fi dat la cuptor.

In vasul respectiv se pune jumatate din cantitatea de varza care se taseaza usor cu dosul lingurii, dupa care adaugam carnea tocata si orezul iar la final restul de varza.

preparare varza a la Cluj

Pentru un plus de savoare se pot strecura ici colo bucatele de afumatura care vor imbogati gustul preparatului.

Vasul se da la cuptor pentru o ora, chiar mai mult, avand grija sa completati, dupa gust cu apa sau zeama de varza.

Varza a la Cluj se poate servi cu mamaliguta si smantana si, chiar daca preparatul are o groaza de calorii este un rasfat total pe care, din cand in cand putem sa ni-l permitem …

7 Comentarii

  1. Tareee buna! Eu o prefer cand n-am chef sa rulez sarmalute :)

  2. Imi place!!! Sunt fan varza a la Cluj!

  3. eu sunt fan al sarmalelor ;) dar nu refuz niciodata varza a la Cluj

  4. Mmm, ce bunatate ai facut!Yummy!Pupici!

  5. mihaela says:

    merge si cu varza proaspata?

    • TeoBucatar says:

      De ce nu? Eu as freca varza tocata cu sare si otet, as inabusi putin dupa care as urma pasii retetei obisnuite. E o idee buna!

  6. Tare buna imi place

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>