Savarine

Imi plac asa de mult prajiturile astea incat intotdeauna am avut pretentia, iluzorie desigur, ca nu ingrasa:)

Savarine cu drojdie, caci despre aceasta varianta vom vorbi astazi sunt prajituri clasice de cofetarie, foarte simple daca ne gandim ca avem doar un blat pufos bine insiropat si frisca din belsug.

Ingrediente

Pentru cca 12 bucati, functie de marimea formelor

-2 oua,
-250 g faina,
-150 ml lapte,
-5 g drojdie uscata,
-2 linguri de zahar,
-un praf de sare,

Umplutura

-400 ml frisca lichida,
-4 linguri de zahar pudra,

Sirop

-400 ml apa,
-3-4 linguri de zahar,
-o esenta de rom,

Ornat

sos de fructe, sos de ciocolata etc

Preparare

Incepem prin a dizolva drojdia si zaharul in putin (50 ml) lapte caldut.

Batem ouale intr-un vas, adaugam laptele in care am dizolvat drojdia si zaharul si restul de 100 ml lapte (deasemenea caldut) si omogenizam bine.

Punem faina si o incorporam amestecand pret de cateva minute ca sa nu ramana cocoloase.

Vom obtine o compozitie ceva mai consistenta ca cea de chec pe care o acoperim cu folie de plastic(sa nu prinda coaja) si o lasam sa se dospeasca la loc caldut timp de 30 min.

Dupa ce s-a dospit ungem formele cu unt topit, le tapetam cu faina si le umplem de trei sferturi cu aluat.

preparare savarine

Formele se dau la cuptorul incins timp de 30 min, la 180 C pana savarinele se rumenesc.

Intre timp preparam siropul incalzind apa pe foc pana se topeste zaharul si dupa ce am inchis focul se adauga esenta de rom.

Frisca se bate conform instructiunilor indulcind-o, dupa preferinta cu 3-4 linguri de zahar pudra pe care il adaugam spre sfarsitul mixarii.

Dupa ce savarinele s-au copt se scot din forme si se lasa sa se raceasca.

Se aseaza rasturnate pe un platou si fiecareia i se taie un capacel fara a-l desprinde complet.

Fiecare savarina se scufunda in siropul rece timp de 1-2 min asa incat sa se insiropeze bine.

Operatia poate fi repetata daca observati ca savarinele nu au absorbit suficient sirop.

In sfarsit se ridica fiecare capacel si cu ajutorul spritului se pune frisca din belsug si ornam cu sosuri dulci, dupa preferinta.

savarine

Savarine – prajituri cu frisca simple dar delicioase pe care le puteti prepara cu usurinta in casa.

5 Comentarii

  1. N-am mai mancat de mult savarine , mi-e dor de una adevarata , nu din aia de cofetarie , plina ochi de apa dulce si cu frisca vegetala. Trimite una si la pofticiosi te rog!

  2. De doua zile asta papam dulce !! ;)

  3. Ce minunatii dulci! As manca vreo doua :P

  4. Asta da, savarina, Teo! N-ai cum sa-i rezisti!

  5. Pe cuvantul meu ca voi incerca sa le fac! Pun reteta la Favorite si cand voi avea timp ma pun pe treaba!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>