Salam de biscuiti

Cu siguranta va aduceti aminte de cele mai frumoase momente ale copilariei cand auziti numele acestui dulce pe care mamele si bunicile noastre il faceau pe cand noi eram mici.

Salam de biscuiti stie sa faca oricine, sunt convinsa, este atat de simplu si de bun incat cu toti l-am incercat macar odata insa nu strica sa ne amintim de el, fiind asa de popular.

Ingrediente

pentru 2 batoane de cca 15 cm

-400 g biscuiti simpli,
-100 ml lapte,
-150 g unt,
-2 linguri cacao,
-3 linguri de zahar,
-esenta rom,
-stafide,
-nuci,
-rahat(optional),
-nuca de cocos pentru ornat,

Preparare

Salamul de biscuiti se face foarte usor, nu necesita nici o indemanare deosebita si are succes garantat la „public”.

Incepem prin a amesteca bine zaharul cu praful de cacao dupa care le frecam cu laptele rece turnat putin cate putin.

Se pune la incalzit acest amestec la care am adaugat si untul taia cubulete.

Nu trebuie sa fiarba ci doar sa se incalzeasca atat cat sa se dizaolve zaharu si sa se topeasca untul.

Luam vasul de pe foc, adaugam esenta de rom si lasam compozitia sa se raceasca bine.

Este bine ca acest „liant” al salamului de biscuiti sa fie rece ca biscuitii sa nu se terciuiasca si sa puteti obtine aspectul marmorat al prajiturii.

Mai mult, daca aceasta compozitie este rece puteti folosi si biscuiti mai sfaramiciosi, adica cu un continut mai mare de grasime nu neaparat din cei simpli.

De asemenea, am vazut ca multe persoane nu adauga unt (sau margarina) in lapte insa acesta are rolul de a lega bine biscuitii cand se solidifica si veti obtine un salam de consistenta ferma, care nu vi se va sfarama la feliere.

In timp ce se racesc ingredientele lichide sfaramam in mod grosier biscuitii, adica ii rupem cu mana in bucatele de cca un cm.

preparare salam de biscuiti

Stafidele si nucile, pe care le-am taiat in bucati mari se amesteca cu biscuitii sfaramati si se stropesc cu ingredientele lichide amestecand bine sa ajunga in toata masa.

Aceasta cantitate se imparte in doua si se aseaza pe folie alimentara dandu-i forma unui sul pe care il vom impacheta strans ca prajitura sa isi contureze bine forma.

Ca sa iasa gata ornat pe folie se presara din belsug nuca de cocos rasa inainte de rulare.

preparare salam de biscuiti

Salamul de biscuiti se da la rece cateva ore ca sa se intareasca si sa poata fi taiat in felii de cca 1cm.

Ambalat in folia in care l-am rulat se poate pastra la frigider cateva zile asa ca este una din acele prajituri pe care o puteti prepara din vreme pentru a evita forfota sarbatorilor.

3 Comentarii

  1. Ti-a iesit perfect! N-as refuza nicand o feliuta din aromele copilariei. :)

  2. Da,ai dreptate.Imi vin in minte cele mai frumoase amintiri,il faceam impreuna cu mami.Era delicios. :*

  3. arata mai mult ca perfect ;)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>