Prajitura cu foi de zahar ars si crema de gris

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de gris este o prajitura ce se obtine din ingrediente nepretentioase dar la care gustul este peste asteptari datorita imbinarii mai multor arome: caramel, lamaie, vanilie, plus aroma fructelor din gem.

Ingrediente

Pentru foi

-100 g zahar pentru ars,
-2 oua,
-12 linguri de ulei,
-12 linguri lapte,
-12 linguri de zahar,
-o lingurita bicarbonat de sodiu,
-o esenta vanilie,
-un praf de sare,
-faina cat cuprinde,

Crema

-750 ml lapte,
-7 linguri gris,
-200 g zahar,
-200 g unt (margarina),
-coaja de la o lamaie,
-esenta de vanilie,

in plus

-300 g gem de caise, mere, prune etc.

Preparare

Incepem prin a carameliza zaharul pana capata o culoare aramie, fara sa se arda pentru ca devine amarui.

Se da vasul la o parte de pe foc si se adauga laptele dupa care se lasa sa fiarba la foc mic pana se dizolva bine caramelul.

preparare prajitura cu foi de zahar ars 1

Dupa ce s-a topit zaharul ars si s-a racorit putin compozitia se adauga restul de zahar, uleiul, ouale, sarea, esenta si se amesteca cu un tel.

Atentie la temperatura sa nu se coaguleze ouale, compozitia trebuie sa fie ca apa pentru paine.

Se adauga cateva linguri de faina si se amesteca bine, apoi bicarbonatul stins cu otet sau zeama de lamaie.

Continuam sa adaugam faina iar cand aluatul devine prea vascos incepem sa framantam cu mana pana obtinem consistenta dorita, adica un aluat care sa poata fi intins in foaie.

preparare prajitura cu foi de zahar ars 2

Prepararea foilor cu zahar ars cu amestecul caldut de ingrediente va va ajuta sa obtineti un aluat elastic si mult mai usor de manevrat decat cel de la foile cu amoniac, de exemplu.

Daca nu va place bicarbonatul puteti folosi praf de copt dar va spun sincer ca acesta confera un plus de aroma foilor.

Din acest aluat se coc patru foi pe dosul tavii de aragaz, fiecare pret de 6-7 min.

Pentru prepararea cremei de gris punem laptele in care am adaugat zaharul la fiert si turnam grisul in ploaie amestecand bine pe fundul vasului.

Cand compozitia s-a legat bine se inchide focul si se adauga aromele si untul taiat cubulete.

Dupa ce crema s-a racit se trece la montarea prajituri cu foi de zahar ars si crema de gris.

Prima foaie se acopera cu un strat uniform de crema si se vine deasupra cu a doaua foaie care se unge la randul ei cu gem acrisor.

Urmeaza a treia foaie pe care vom pune crema de gris si vom incheia operatiunea cu ultima foaie.

preparare prajitura cu foi de zahar ars 4

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de gris se lasa la rece pana a doua zi cand se pudreaza si se taie in cubulete.

9 Comentarii

  1. Oh, ce-mi place prajitura asta!! Ma servesc si eu cu vreo doua bucati ;-) puup

  2. Era una din prajiturile pe care ni le facea mama cand eram copii.. Ia s-o pun eu la treaba.. :) Nu ca n-as fi in stare.. dar prajituri ca de la mama, nu se compara cu nimic!
    Pupici

  3. trebuie sa o incerc si eu, arata tare bineeee

  4. Bucatica acesta este pentru mine, nu-i asa?

  5. savuroasa si eleganta :)

  6. Ce prajiturica delicioasa, imi aminteste de copilarie :)

  7. ce culori vii si frumoase are, o reteta reusita si delicioasa, pe cat de simplu de preparat, pe atat de usor de mancat, o delicatesa apetisanta :)

  8. complimenti pt explicatiile foarte precise…..stie careva in ce zona are origini aceasta reteta?multumesc

  9. Deci arata dementiali! Trebuie neaparat sa o incerc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>