Prajitura Alba ca Zapada

Aceasta prajitura populara face parte din categoria „prajituri ca la mama acasa” adica economica, spornica si gustoasa, asa cum ne-am obisnuit din copilarie.

Prajitura Alba ca Zapada contine 3-4 foi cu amoniac si straturi de crema cu aroma de lamaie si vanilie, cu gust dulce-acrisor.

Ingrediente

Pentru foi

-2 oua,
-12 linguri de zahar,
-12 linguri de ulei,
-12 linguri de lapte,
-un praf de sare,
-o lingurita amoniac alimentar,
-o esenta de vanilie,
-faina cat cuprinde (cca 500 g),

Crema

-1 l lapte,
-7-8 linguri de zahar,
-8 linguri de faina,
-200 g unt sau margarina,
-coaja rasa de la o lamaie,
-o esenta de vanilie,
-zeama de la jumatate de lamaie,

Preparare

Pentru prepararea foilor se amesteca ouale intregi, laptele, uleiul, sarea si zaharul cu ajutorul unui tel asa incat sa se topeasca zaharul.

preparare-prajitura-alba-ca-zapada-1

Amoniacul se stinge cu putina zeama de lamaie sau otet si se adauga la compozitia obtinuta.

Punem treptat faina si amestecam cu lingura pana cand aluatul devine vartos.

In acest moment trecem la framantatul cu mana pana aluatul incorporeaza destula faina si nu se mai lipeste.

Impartim in patru aluatul, intindem pe rand cate o foaie subtire si uniforma si coacem pe dosul tavii.

preparare-prajitura-alba-ca-zapada-2

Din cantitatile acestea rezulta patru foi de dimensiunile tavii de aragaz.

Cuptorul trebuie sa fie incins dinainte, coacerea fiecarei foi durand nu mai mult de 10 min la foc mic-mediu.

Nu asteptati ca foaia sa se rumeneasca deasupra, este gata cand partea de jos este usor rumenita.

preparare-prajitura-alba-ca-zapada-3

Pentru crema prajiturii Alba ca Zapada se amesteca faina cu zaharul si se dilueaza cu jumatate din cantitatea de lapte turnata in fir si amestecandu-se energic pentru a nu se forma cocoloase.

Restul de lapte se pune la fiert si cand este gata se da focul mic si se toarna compozitia de zahar si faina in fir, amestecandu-se continuu si insistandu-se pe fundul vasului sa nu se prinda.

Cand anestecul se ingroasa ca un pasat se inchide focul si se adauga esenta, coaja si zeama de lamaie precum si
margarina sau untul.

Montarea prajiturii se face dupa ce crema s-a racit complet, alternand foaia cu un strat de crema.

Prajitura Alba ca Zapada se lasa la rece pana a doua zi ca sa se fragezeasca foile si crema sa se lege bine.

Se pudreaza cu zahar si se taie in cubulete dupa ce am potrivit marginile.

31 Comentarii

  1. Alba ca zapada este o adevarata regina a prajiturilor, intotdeauna am indragit acest desert minunat !

  2. Este una din prajiturile mele preferte de sarbatori. Bravo!

  3. Este una din prajiturile mele preferate!!!

  4. Delicioasa prajitura… Pot sa ma consider un pitic si sa vin sa servesc si eu Alba ca zapada ?! Pupici dulci si o zi minunata sa ai !

  5. Si mie imi aduce aminte de sarbatori.
    Mama o facea mereu!
    Trebuie sa o fac si eu ;)

  6. asta-i cea mai tare prajitura !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    in sfarsit o reteta de foi ieftina si buna !!!!!!!!!!!
    maica-mea facea prajitura asta cu crema de budinca de vanilie si punea in ea nuci macinate (varianta Daniela hi,hi)…..
    ai un blog superb si se vede ca muncesti mult …. ma tot intreb de unde scoti timpul necesar sa faci atatea …
    mult spor in continuare si LOVE U

    • TeoBucatar says:

      Cocutza draga, timp nu e deloc dar mai gasim prin sertare:)
      Abia mai prind cate un telefon cu Canada din cand in cand.
      Va pup pe amandoua!

  7. Mmm, nu am mai facut de mult prajiturica asta. Tare bine mai arata!O trec pe lista;)Pup!

  8. N-am mai facut de vreo 13-14 ani si mi-e asa dor… Salvez reteta si poate ma incumet. :)

  9. Tare faina ti-a iesit si e o prajiturica delicioasa rau !Pup

  10. De vre-o 2 ani ma chinui sa fac prajitura asta.. :) Arata FENOMENAL!!!

  11. Preferata mea din copilarie si pana acum!

    Yummmmy :)

  12. Ce bine arata, ca de revista!!

  13. de cand n-am mai mancat asa ceva…ca de facut, eu nu m-am invrednicit pana acum, poate de sarbatori, ca tare buna e!

  14. Una din preferatele mele! :)

  15. Arata minunat! Si de buna stiu sigur ca e buna rau :)

  16. foarte delicioasa

  17. agheorghiesei mihaela catalina says:

    acum m-am apucat de treaba sper sa-mi iasa ca de obicei eu cu prajiturele…

  18. mmm as manca si eu :-))

  19. forte bn :-))am incercato si eu :-))

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>