Sterilizarea borcanelor pentru conserve

Sterilizarea borcanelor pentru conserve este primul pas si cel mai important pe care trebuie sa-l facem atunci cand ne apucam de umplut camarile cu bunatati pentru sezonul rece.

In primul rand vom vorbi despre sterlizarea borcanelor si sticlelor, adica a ambalajelor in care vom pune gemul, dulceata, zacusca, tocana respectiv acele conserve ce necesita un borcan curat si uscat.

De la acest tip de sterilizare fac exceptie compoturile, castravetii, ardeii, adica tot ceea ce se conserva in mediu lichid si urmeaza a fi pus la bain marie.

O sterilizare corecta va avea grija ca munca nostra sa nu fie in zadar asa ca, voi puncta cateva lucruri bune de retinut fara de care conservele noastre nu vor fi in siguranta.

Iata, in cativa pasi simpli cum se face sterilizarea borcanelor pentru conserve, si ma voi referi astazi la sterilizarea la cuptor care mi se pare cea mai simpla si la indemana oricarei gospodine.

1.In primul rand ambalajele de sticla trebuie sa fie intregi, fara crapaturi sau ciobiri asa incat sa reziste la temperaturi inalte.

2.Se spala bine cu apa si detergent fiecare in parte.Pentru sticle o perie speciala este foarte utila.

3.Se limpezesc bine si se pun la scurs cu gura in jos.

4.Borcanele (sau sticlele de orice tip) se aseaza pe tava aragazului lasand 2 cm distanta intre ele si se incinge cuptorul la 180 C, timp de 20-30 min.

5.Dupa ce s-a inchis focul se lasa borcanele inauntru, cu usa inchisa.Este bine sa facem sterilizarea inainte de a termina un gem, dulceata etc, asa incat vom pune compozitiile fierbinti in borcanele care stau calde la cuptor, evitand astfel spargerea datorita diferentei de temperatura.

3 Comentarii

  1. foarte utila postarea! bravo!

  2. ffff util ;) si de mare ajutor!

  3. Teo ai avut o idee minunata cu aceasta postare pentru ca sunt multe persoane care nu stiu exact cum se face sterilizarea….Excelent !
    Mi-ar place daca ai avea timp sa citesti ce scrie aici:
    http://sidyskitchen.blogspot.ro/2013/09/multumiri.html
    O zi minunata !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>