Gem de prune

Gem de prune stie oricine sa faca, asa ca azi voi vorbi cu tinerii incepatori care doresc sa invete a prepara aceasta conserva, cea mai populara, cea mai simpla si, de ce sa nu recunoastem, cea mai economica.

In primul rand trebuie sa alegem prune bine coapte, sanatoase (indepartam partile stricate) adica cele ce au o culoare inchisa, lucioase si moi la apasare.

prune

Ingrediente

-3 kg prune fara samburi,
-1-1,3 kg zahar,
-zeama de la jumatate de lamaie,
-200 ml apa,

preparare gem de prune

Preparare

Iata, pe scurt, cum se prepara gemul de prune.

Se spala prunele se curata de codite si samburi, indepartandu-se in acelasi timp partile nesanatoase.

Se pun prunele astfel curatate intr-o oala si se stropesc cu zeama de lamaie care ca sa isi mentina o culoare fumoasa in timpul fierberii si sa fie impiedicata zaharisirea.

Se adauga zaharul si apa, se amesteca, dupa care se pun la fiert la foc mic.

Cel mai bine insa este sa se lase fructele cu zaharul pana a doua zi ca sa isi lase sucul.

In ambele variante dupa ce prunele s-au inmuiat putin se poate da vasul la cuptor unde gemul va fierbe in toata masa si nu vom fi nevoiti sa amestecam foarte des.

Trebuie sa precizez deasemenea ca se poate jongla cu cantitatea de zahar in functie de cat de coapte sunt prunele, pectinele din fructe avand rol foarte mare in legarea gemului.

Cat timp se fierbe gemul este un alt aspect pentru un gem reusit. O cantitate de zahar mai mare va scurta timpul de fierbere deorece o fierbere indelungata poate carameliza zaharul (gemul va capata culoare foarte inchisa).

Alt truc pentru a scuta fierberea consta in alegerea unui vas larg cu pereti nu foarte inalti asa incat suprafata de evaporare sa fie cat mai mare.

Fierberea se face, cum am spus la foc mic sau la cuptor si se incheie cand gemul este legat si are o culoare frumoasa.

Cum stiti cand gemul este gata? Un test bun este cel al picaturii, adica pe o farfurie tinuta in frigider se picura cate putin din partea lichida a gemului si daca picatura isi pastreaza forma gemul este gata.

Odata terminat gemul de prune se pune in borcane sterilizate cat inca este fierbinte si se lasa sa se raceasca treptat, acoperit cu o patura.

Desi acest lucru ar trebui sa fie suficient daca aveti cantitati mari de gem si il veti pastra mai mult de un an puteti proceda ca la dulceata de capsuni.

Etichete:

13 Comentarii

  1. Imi place maxim!!!

  2. Gand la gand,Teo!Si eu am fcut azi gem de prune,e preferatul meu Arata foarte bine si al tau.Pupici

  3. Un gem foarte bun care imi place mult. Maine am si eu in plan sa fac. Seara buna!

  4. Ce prune frumoase, si ce gem delicios!!

  5. Ma duce cu gandul la copilarie, mama facea gem de prune an de an iar apoi toata iarna mancam clatite cu gem :) Mmmmmm:)

  6. Doar atat mai pot sa spun : PERFECT !!!
    Te tzuc cu mare drag!

  7. Gemul meu preferat!

  8. Si eu trebuie sa fac cat de curand ;)

  9. Una din dulceturile copilariei mele. Bunicii mei locuiau intr-o zona de munte. unde prunele erau fructele nr. 1 :)
    Pupici

  10. Ce bun este gemul de prune!!!!

  11. Bun gemul de prune, dar daca a facut mama, eu de ce sa mai fac? :P ;-)

    Nu uita ca te-astept cu drag la Provocarea Dulce Romanie, gazduita in acesta luna de mine: http://www.pemasadinbucatarie.blogspot.ro/2013/09/dulce-romanie-provocarea-lunii.html

  12. DiaMar bucataria galbena says:

    Este gemul preferat de Diana!
    Cat de bine arata!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>