Prajitura tavalita

Va mai aduceti aminte de prajiturica asta, atat de simpla dar nemaipomenit de gustoasa care ne-a indulcit copilaria?

Cand nu era vreme prea multa de intins foi si facut creme sau framantat cozonaci, mama turna repede blatul asta si ne potolea urgent poftele cu o prajitura tavalita cu nuca de cocos sau nuca de-a noastra, romaneasca.

Tin minte ca de multe ori nici nu mai statea sa dea fiecare bucatica prin sosul de ciocolata ci, dupa ce se racea blatul, il turna deasupta.

Sosul se scurgea in taieturi si insiropa putin blatul, presara nuca de cocos deasupra si tavalita era gata…

Ingrediente:(cca 20 bucati)

Blat

-4 oua,
-un praf de sare,
-100 g zahar,
-100 ml ulei,
-100 ml lapte,
-200 g faina,
-coaja rasa de la o lamaie,
-o lingurita praf de copt,

Sos de ciocolata

-150 g zahar,
-5 linguri lapte rece,
-2 linguri cacao,
-2 linguri esenta de rom,
-50 g unt(sau margarina),

Decor

80 g nuca de cocos rasa,

Preparare:

Pentru blat se separa ouale si se bat albusurile spuma, cu un praf de sare.

Se adauga zaharul, putin cate putin si se continua mixarea pana se obtine o spuma tare.

Galbenusurile se freaca cu uleiul, se dilueaza cu laptele rece si se adauga la spuma de albus.

Se amesteca usor, prin rasturnare pana se incorporeaza totul avand grija la parte lichida care are tendinta sa ramana la fundul vasului.

Se adauga faina amestecata cu praful de copt, dupa ce au fost cernute.

Va rezulta un amestec ceva mai consistent decat unul de chec pe care il coacem intr-un vas de cca 28/20, uns si tapetat.

Cuptorul trebuie incins dinainte, coacerea se face la foc mijlociu, timp de cca 30-40 min fara sa se descida usa cuptorului in primele 15 min.

Dupa ce blatul s-a racit se taie in cuburi de marime potrivita (3-4 cm).

Pentru sos se amesteca zaharul si cele doua linguri de cacao, se dilueaza cu laptele rece si se pune la foc mic pana se topeste zaharul si compozitia se leaga.

Se da la o parte de pe foc si se lasa sa se racoreasca, timp in care adaugam untul si romul si le amestecam bine.

Pentru a usura acoperirea bucatilor de blat este bine ca sosul sa fie facut intr-un vas mai inalt si cu diametru mic, asa incat nivelul sosului sa fie cat mai ridicat sa putem cufunda bucatile de blat.

Cu ajutorul unei furculite se ia fiecare bucatica si se cufuda in sosul de ciocolata. Nu scurgeti bucatile ci rotiti-le usor asa incat sa absoarba sosul nu sa se prelinga dupa ele.

Ideea este ca sosul sa patrunda in blat si sa formeze un strat de ciocolata.

Bucatile de blat se tavalesc imediat prin nuca de cocos (sau nuca macinata).

preparare prajitura tavalita cu nuca de cocos

Prajitura tavalita cu nuca de cocos este o prajitura usor de facut, economica, gustoasa si spornica, destul de aspectuoasa ca sa stea alaturi de alte bunatati pe o masa festiva, ca cea de paste, bunaoara…

Etichete:

47 Comentarii

  1. Tare-mi mai placea in copilarie!!! Cred ca nu am facut-o de vreo 3 ani.
    Sa ai pofta.

  2. Yamiii, buna rau… Bine ca mi-ai adus aminte de ea, ca sa o pun in practica, ca miine seara avem o musafira din clasa a doua la masa si e moarta dupa dulciuri… Pupici si o saptamina minunata sa ai !

  3. Dupa miros am venit! Stiam ca voi gasi ceva bun la tine!

  4. Delicioasa,noi ii spunem cubulete cu cocos,dar tot aceeasi prajtura delicioasa este!Arata grozav!Pupici

  5. Imi place la nebunie!! E tare buna!Pup!

  6. Ador aceasta prajitura!

  7. Pot spune ca este una din prajiturile copilariei mele !! ;) Ce vremuri frumoase !!

  8. Da, e grozava prajiturica asta…era printre preferatele mele!!

  9. Si mama ne facea cand eram mici… Eu n-am facut pana acum, desi imi place mult.. :)

  10. E grozav de buna prajitura asta! Noroc cu tine ca eu uitasem complet de ea.

  11. Bucate-apetisante says:

    Nu de mult am mancat prajiturica asta, este grozava, imi place f f mult.

  12. Delicioasa prajiturica iar pozele sunt superbe!
    Pupici

  13. Una din prajiturile mele preferate!!!

  14. Buna, intorc vizita, si multumesc!
    o prajitura delicioasa, asta da!

    toate cele bune

  15. Da !!!!! imi aduc aminte perfect, era una din preferatele mele!!!!! cat timp a trecut fara sa o mai prepar, am reteta in caietul meu de retete, trebuie sa o fac din nou!!!!! multumesc pentru vizita pe care ai facut-o in blogul meu, raman pe aici cu permisul.
    Salutari

  16. De prajiturica asta nu ma satur niciodata! Trebuie sa o fac neaparat ;-) puup

  17. Asa facea si mama mea,turna sosul de ciocolata pe tot blatul.

  18. Şi eu prepar prăjitura asta de mulţi ani,fiicei mele şi soţului meu le place foarte mult.

  19. rezi maria says:

    la fiecare sarbatoare fac si aceasta prajitura si nu ma satur niciodata pupic

  20. Oh, de cand n-am mai mancat prajiturica de-asta!!! Multumesc ca mi-ai amintit de ea. ;)

  21. Argesanu Georgeta says:

    arata delicios, imi aduce aminte de copilarie
    eheeee trect-au aniiiiiiiii
    am si eu reteta asta de la mama
    acum o fac si eu.
    yammmmmyyyyyyyyyyyyy

  22. Buna. Compozitia pentru ce tip de tava este (ca marime ma refer). eu am o tava mai mare si intreb ca sa stiu daca fac mai mult aluat. Multumesc:)

    • Lavinia, daca ai tava mai mare mareste si cantitatile pentru ca eu am folosit o tava mica 28/20 si trebuie sa creasca blatul la un 4 cm

  23. O pufosenie delicioasa :)))

  24. Dar untulde la glazura,cand se pune,sau nu se mai pune?Eu o fac mereu si pun si untul.

  25. coaja de lamaie unde o punem presupun ca in aluat

    • TeoBucatar says:

      Ai prespus bine Larisa, asa cum am scris, in ingredientele pentru blat se afla si coaja de lamaie!
      Spor la treaba si multam de vizita!

  26. cosmina dumitru says:

    super acum de sarbatori mama aincercato am savurato numai din priviri gustul e bestial ,mega reteta bafta in continuarea!

  27. cosmina dumitru says:

    megaq prajitura foarte buna si gustoasa mama a inceput sa o gateasca saptamanal felicitari pentru super reteta

  28. la cat de pufoasa si delicioasa arata cred ca o tavalsesc direct in gura, nu ar rezista mult dupa ce iese din cuptor :D

  29. cea mai bn prajitura

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>