Mancare de dragavei de post

Voi oltenasilor stiti despre ce vorbesc, mancarea asta e o mancare de primavara timpurie pe care bunicile noastre o mancau cu placere in lungul post al Pastelui.

Mancarea de dragavei de post este o mancare simpla, austera si acum pricep de ce muica nu punea prea multe acolo, decat frunzele crude, abia aparute ale „buruienei” asteia de care m-am „indragostit” eu ceva mai tarziu cand i-am priceput aroma si rostul.

Mai arunca o ceapa-doua si o lingura de bulion si lasa sa se simta doar prospetimea frunzelor fragede si sanatoase.

Sa nu ne mai lungim la vorba ca terminam mancarea asta de atunci:)

Ingrediente:
4 portii
timp de pregatire 30 min
timp de gatire 30 min

-500 g frunze de dragavei,
-2 cepe uscate,
-3 linguri pasta de rosii,
-o lingurita boia dulce,
-3 linguri ulei de floarea soarelui,
-sare,
-o lingura faina,
-patrunjel verde,

Preparare:

Pentru mancarea de dragavei de post incepeti prin a spala bine si curata frunzele de nervura principala.

Opariti apoi frunzele spalate in apa clocotita 2-3 min, pana isi schimba culoarea.

Tocati marunt ceapa si caliti in ulei pana devine sticloasa, adaugati boiaua, pasta de rosii si frunzele oparite si scurse.

preparare mancare de dragavei

Puneti apoi 2 cani de apa, sarati si lasati sa fiarba acoperit 15-20 min.

Frecati faina cu cateva linguri de apa rece, adaugati-o in vasul in care a fiert mancarica si dati la cuptor pentru inca 10-15 min pana se leaga sosul.

Se serveste cu patrunjel proasapat tocat marunt.

15 Comentarii

  1. Se vede ca mi’s moldoveanca, nu am papat, dar nici nu am auzit de dragavei, asa ca nu stiu ce sint… Si ai dreptate, oltenii stiu, banuiesc ca toti, ce papa sanatoasa ai facut tu. Pupici si o saptamina minunata sa ai !

  2. Nici eu nu am auzit de aceasta mancare!Dar cu siguranta delicioasa papica ta!

  3. Habar n-aveam ce-s dragaveii :) am cautat pe google :P
    Ciorba am mancat, dar mancare nu cred.. sau nu-mi amintesc.
    Pupici

  4. TeoBucatar says:

    Fratilor, nu am decat sa va invit la masa olteneasca sa vedeti ce e cu dragaveiul asta:) Spanacul ramane in urma pe langa el!

  5. dragaveiul este stevia :)

  6. sigur este o mancarica pe cinste! ;)

  7. Am cautat, de curiozitate, pe net, sa ma lamuresc ce sunt dragavei: e stevie (creata) :D. Oricum, sunt sigura ca a foat tare gustoasa.

    • Dragaveiul asta e de fapt un soi de stevie si are un gust deosebit.Personal, aroma lui imi place mai mult decat a spanacului insa e doar o chestiune de gust:)
      Va pup, si mancati mult dragavei,este sanatos:)

  8. N-am mancat niciodata dar stiu ca mi-ar place tare mult!Arata foarte bine !Pupici

  9. Nu am mancat niciodata dragavei , am auzit despre el de la mama care e olteanca. E interesanta reteta.

  10. maria mihalache says:

    Nu am mancat niciodata dar daca aduce cu stevia,care imi place tare mult,atunci cu siguranta este pe placul meu!
    Pup!

  11. Abia astept sa fac o astfel de mancarica,vremea asta capricioasa nu a lasat-o sa creasca,la noi in zona i spunem stevie.Este delicioasa si in drob chiar ,in ciorba ,imi ploua in gura cand ma uit la imagini .

  12. stevia este foarte gustoasa

  13. Darius5000 says:

    Ms.de sfat chiar am incercat si este foarte gustoasa mancarea de dragavei

    • TeoBucatar says:

      Darius, mie mi se pare ca are o ‘personalitate” mai puternica decat spanacul :)
      Multumesc pentru vizita si toate cele bune!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>