Prajitura Boema

Biscuitii cu ciocolata s-au gatat demult, cei inimioara n-au mai apucat lumina zilei si cum maine e sarbatoare (fie ea si de imprumut) m-am tot gandit ce sa pregatesc bun, ca doar nu era sa va astept intr-o astfel de zi fara nimic pe masa!

Prajitura Boema mi s-a parut destul de potrivita si sunt convinsa ca multora li se pare o prajitura grozava (ca si mie de altfel), o prajitura de cofetarie si cand spun asta o spun cu convingere, veti vedea gustul desavarsit daca o incercati…

Singura diferenta este ca voi puteti controla de voie calitatea ingredientelor pe care le folositi.

Ingrediente(pentru 15-18 prajituri):
-un blat cu cacao preparat ca in reteta de blat de tort cu cacao, copt intr-o tava dreptunghiulara de cca 28/20
Sirop
-150 g zahar,
-300 ml apa,
– 2 linguri esenta de rom,
Glazura
-150 ml zahar pudra din care dati la o parte o lingura,
-albusul unui ou mare,
-o lingura zeama de lamaie,
-o lingura de cacao,
Crema ganache
-100 g ciocolata neagra sau cu lapte,
-200 ml frisca lichida,
Frisca
-200 ml frisca lichida,
-2-3 linguri de zahar pudra,
Preparare:

Prajitura Boema este simplu de preparat, dupa cum v-am spus si daca vreti sa scurtati timpul de pregatire puteti sa faceti blatul cu una-doua zile inainte.

Daca nu, preparati blatul ca mai sus si in timp ce se coace si se raceste nu aveti decat sa preparati siropul, glazura, crema si frisca pe care le puteti tine la frigider, mai putin glazura pentru a nu se intari.

Pentru sirop fierbeti apa cu zaharul pana ce acesta se dizolva complet si da cateva clocote, inchideti focul si adaugati romul.

Glazura se prepara ca si glazura alba de la chec glazurat, cu diferenta ca o lingura de zahar se inlocuieste cu o lingura de cacao.

Adica, se bate spuma albusul de ou si im momentul cand spuma este tare se adauga zaharul pudra si praful de cacao amestecate si cernute precum si zeama de lamaie.

In continuare se freaca compozitia cu o furculita, fara sa se mai mixeze, pana se topeste zaharul. Compozitia se poate dilua cu o lingurita de apa daca nu e suficient de fluida in momentul folosirii.

Pentru crema ganache a prajiturii Boema se rupe ciocolata in bucatele cat mai mici si se dizolva in frisca lichida, pe baie de abur, fara sa dea in fiert si amestecandu-se continuu.

Se lasa sa se raceasca complet si se mixeaza 2-3 min ca o frisca pana se intareste bine.

Frisca se bate la viteza mica 1 min, apoi la viteza mare pana se intareste bine, fara sa uitam sa adaugam zaharul pudra spre sfarsitul mixarii.

Dupa ce avem toate „piesele” prajiturii Boema trecem la montarea ei.

montare prajitura

In primul rand asezati blatul pe un platou mare, potriviti marginile si taiati in patrate de 5 cm pe care le distantati la 1 cm intre ele asa incat glazura sa poata curge si pe lateralele patratelor.

Se insiropeaza bine fiecare bucatica apoi se toarna deasupra cate o lingura de glazura.

Peste glazura se pune un strat de crema ganache cu ajutorul unui poch la care am montat un capat larg.

Peste stratul de crema se pune in acelasi mod un „mot” generos de frisca si prajitura Boema este gata.

montare prajitura Boema

Se poate orna cu glazura ramasa, fulgi de ciocolata, fructe confiate etc.

Prajitura Boema este o prajitura desavarsita in care se impleteste aroma unui blat insiropat din plin, finetea cremei de ciocolata amaruie si multa frisca pufuosa…

29 Comentarii

  1. Vai ce frumos arata motata ta !!!! Sunt sigur ca e delicioasa !!
    O zi frumoasa , Teo !!!

  2. Arata minunat! O zi frumoasa sa ai!

  3. o prajitura deosebita pe placul meu :)

  4. Wow cum poate sa arate! Este senzationala!

  5. wow! m-ai dat gata cu prajitura asta, stii? si eu, care in ultima vreme m-am axat tot pe retete fara gluten…of, m-ai terminat, ce mai:)

  6. Am si eu pe lista o motata d-asta. Inca un motiv s-o fac cat mai repede :)
    PUpici

  7. Doua si pentru mine te rog, asa ca de ziua indragostitilor de miine… Delicioasa si mi-ai facut o poftaaa …. Pupici !

  8. Ce motata frumoasa si apetisanta! ;)

  9. Motata asta este super buna, dar cel mai mult imi place prezentarea! Te pup, Teo!

  10. Uau, este perfecta!!!Prajitura pe care o adoram in copilarie:)Multam pentru reteta!

  11. De cand tot zic ca fac si eu… Arata pur si simplu fantastic! Felicitari!

  12. Mooaammaaa, cum arata!!! Mi se scurg ochii de pofta, zau! :*

  13. Foarte buna prajitura!!!Inghit in sec!

  14. DiaMar bucataria galbena says:

    Iubesc prajitura aceasta!De cate ori am facut-o nu am apucat sa-i fac poze,a disparut imediat!
    Arata super bine!

  15. Arata fantastic!!!! Minunate pozele tale, pup :*

  16. Bucate-apetisante says:

    O praji mult pe placul meu.
    Daca e vorba de cioco,frisca, cine ii poate rezista?

  17. Multumesc fetelor!Va mai astept!

  18. Combinatia perfecta;ciocolata si frisca…de gust nu mai vorbim!

  19. Eu sunt dejo fire cam boema…daca mai pap si prajitura asta, ca prea mi-a facut cu ochiul, sa vezi viata boema pe capul meu! :)

    P.S.
    Imi place blogul tau, asa, ca sa stii!

  20. Prajitura mea preferata, all time! Cand eram mica si mergeam la cofetarie, se stia: Boema :)

    Delicioasa!!!

  21. O prajitura simpla,buna si de efect .
    Fix pe gustul meu .Imi adunce aminte de cofetariile copilariei .
    Si ce frumoase „fustite” le-ai pus . :)
    Arata intr-un mare fel .

  22. Nu am cuvinte,este mortala!:)

  23. Angelica says:

    abia astept s-o fac cred ca e delicioasa

  24. Ce frumos arata!!!!

  25. geniala
    am crezut ca este amandina, dar nu :-)
    oh o poti manca cu ochiii iiiiii!!!!????
    un salut

  26. Ce frumoase si ce turnulete le-ai facut! ador prajitura asta si nu am mai mancat de cativa „zeci de ani”, o sa o fac si eu cat de curand!

  27. Mmmm chiar ca mi-ai facut pofta de prajitura!!!!

  28. Arata superb!!! Esti o gospodina desavarsita!!! :*

  29. waw…ce frumos arata!!! Vreau si eu… :D

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>