Chec glazurat

Checurile sunt dulciuri pe care gospodinele le prefera datorita simplitatii si rapiditatii lor si, in egala masura faptului ca sunt gustoase si pot fi realizate in diverse variante: cu nuca, cu rahat, cu cacao, cu stafide sau fructe confiate etc.

Ca dovada a varietatii acestui preparat, azi am pregatit un chec glazurat turnat in aceste forme insa, din ingredientele de fata ies de voie doua checuri in forme clasice.

Ingrediente:
-4 oua mari,
-200 g zahar,
-200 ml lapte,
-2oo ml ulei,
-2 plicuri zahar vanilat,
-coaja rasa de la o lamaie,
-un praf de sare,
-300 g faina,
-o lingurita praf de copt,
Pentru glazura:
-un albus de la un ou mare,
-150 g zahar pudra,
-o lingura zeama de lamaie,
Preparare:

Un chec glazurat sau unul simplu se prepara, asa cum am spus foarte simplu, cu conditia sa se respecte cateva reguli simple.

In primul rand un chec la care albusurile sunt batute spuma (ouale se pot bate si intregi-exista astfel de retete) va creste mult mai bine.

In al doilea rand cuptorul trebuie sa fie bine incins pentru ca substanta de crestere actioneaza in primele 2-3 min dupa care checul nu va mai creste.

In al treilea, si nu in ultimul rand este total gresit a stinge substanta de crestere cu zeama de lamaie sau otet pentru ca astfel se diminueaza efectul ei, dioxidul de carbon eliberandu-se in urma reactiei cu substanta acra si nu in cuptor, cum ar trebui.

Praful de copt neavand miros (spre deosebire de bicarbonatul de sodiu si cel de amoniu) poate fi folosit fara stingere.

Revenind la reteta de chec glazurat, in primul rand separam ouale si batem albusurile spuma cu un praf de sare si jumatate din cantitatea de zahar.

Restul de zahar se freaca cu galbenusurile, alaturi de zaharul vanilat. Se adauga uleiul ca la maioneza, apoi se dilueaza cu laptele. La sfarsit se adauga si coaja de lamaie.

Cele doua compozitii se amesteca usor, prin rasturnare si se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, cernute in prealabil.

Se toarna aluatul de chec in formele pregatite dinainte (unse si tapetate cu faina sau cu hartie de copt) si se dau la cuptorul bine incins timp de 30-40 min, fara a se deschide in primele 15-20 min .

Dupa ce checurile s-au racit complet se toarna peste ele glazura preparata astfel: albusul se bate spuma, apoi se adauga zaharul si zeama de lamaie si se freaca compozitia circular timp de 5 min pana se topeste zaharul si totul ia aspect de smantana care curge usor.

Se toarna glazura peste chechuri si se lasa sa se usuce. Daca dorim se pot orna cu nuca taiata, bombonele colorate, fulgi de ciocolata, etc.

Chec glazurat puteti face ori de cate ori aveti pofta de ceva dulce fiind un preparat usor si rapid (mult mai rapid decat am povestit eu aici:))

17 Comentarii

  1. Doamne as manca aceste poze :), arata superrr!!!yamiiii!! Pupici!!

  2. Teo sunt bestiale, asa simple cum sunt, iar cu glazura de lamaie sunt magnifice!! Te pup!!

  3. Crezi ca scapi de mine daca ai ceva dulce? Aduc eu cafeaua si le savuram impreuna…

  4. DiaMar bucataria galbena says:

    Glazura aceea face toti banii,arata super bine!

  5. Oho-ho… mini checulete… Pai se putea sa lipsesc de la ceva dulce ?! Fac imediat cafeluta si vin, vezi ca sint pe aproape… daca suna cineva la usa, aceea sint eu… Pupici !

  6. delicioase si foarte frumoase!

  7. Ohh ce frumos este! Imi plac checurile simple sau cu diverse fructe uscate, cacao, nuca de cocos.. etc., dar din pacate fac destul de rar din cauza fitosului din casa :)
    Pupici

  8. TeoBucatar says:

    Va multumesc mult,domnelor!Ma bucur ca v-au placut si va mai astept …sa ma gandesc cu ce o sa va tratez:)

  9. Tare-s dragutele mini checurile tale, imi plac mult formele ;-) puup

  10. tare frumos arata mini-checurile tale. Sunt dragute foc, pufoase si bine crescute, iar sfaturile din postarea aceasta sunt utile oricarei gospodine, Pupici!

  11. Ce dragalase sunt asa micute …Faina reteta , cu siguranta checul este foarte bun.

  12. Arata grozav de bine checuletele!!!Cu siguranta ca sunt simple de facut, dar in acelasi timp sunt practice si tare delicioase!Pup!

  13. Bucate-apetisante says:

    Scriam la mine pe blog ca vin sa vad .
    Nu stiu daca nu i-am vazut si pe FB sau incurc eu treburile acum.
    Imi plac formele, si asa mici checutii tai cred ca prind extreeeem de bine la copii (dar si la copiii de 20,30,40,50 etc ani :)) )

  14. Ce forma frumoasa au !!!! ;)

  15. Aspectoase si delicioase..super!

  16. ii pot spune chiar si minichec la cat de pufoase arata, au iesit super si cred ca au gust care te imbie cu aroma unica de chec la care ma gandesc numai cand privesc poza :D

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>