Sos de usturoi cu smantana

Sosurile, fie ele reci sau calde confera mancarurilor un gust aparte fapt pentru care sunt foarte des folosite, existand o multime de astfel de preparate.
Acest sos de usturoi cu smantana este un sos rece, foarte rapid si usor de preparat dar cu un gust deosebit.

Ingrediente:
-5-6 catei de usturoi,
-o lingura zeama de lamaie,
-3-4 linguri ulei de floarea soarelui,
-200 g smantana,
-patrunjel sau marar verde,
-sare,
Preparare:

ingrediente sos de usturoi
Pentru a prepara acest sos incepem prin a curata usturoiul si a-l pisa foarte bine. In functie de gusturi, de cat de picant vreti sa fie sosul, puteti creste sau scade cantitatea de usturoi.

Usturoiul pisat se freaca cu un praf de sare, zeama de lamaie si uleiul adaugat treptat ca la maioneza pana cand se obtine o pasta consistenta, albicioasa.

Spalam si tocam foarte marunt verdeata si o adaugam peste pasta de usturoi.
Incorporam smantana amestecand usor, potrivim de sare si sosul este gata.

Un sos de usturoi cu smantana reusit trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, putin mai subtire decat o maioneza. Pentru o varianta light puteti inlocui smantana cu iaurt.

Acest sos de usturoi cu smantana este un sos cremos, consistent, usor acrisor si cu puternica aroma de usturoi si patrunjel.

Este un sos bun la toate, putand fi servit la fripturi de orice gen (la cuptor, tigae, gratar), legume fierte sau la gratar, peste etc.

15 Comentarii

  1. ileana din canada says:

    DA, ”’NU AM CUVINTE BANATENI TODEAUNA AU STIUT SA MANINCE BINE

  2. BUN!!! Eu il fac fara smantana, dar nu il refuz nici pe al tau!

  3. wow ! ce bine merge asta langa o fripturica….

  4. Il fac deseori, mai ales langa cartofi prajiti! Foarte bun :X

  5. Si eu il fac exact la fel, si tare mult ne place!!!
    Pupici

  6. E minunat! Imi place mult, doar iubesc usturoiul :D

  7. si eu si eu la fel fac acest sos!!bun,bun!!Pupici!!!!!!!

  8. un sos pe placul meu!
    seara frumoasa!

  9. Meserie! Eu am avut mujdei în care am ţinut şuncile (clisa) şi nu am mai pus decât puţin ulei. Smântână am pus de la piaţă şi pătrunjel dar mai ales mărar la greu. Merge numai bine la friptura la tavă :p

  10. Ma pricep la bucatarie la fel de bine ca la fizica nucleara, adica sint bota. Totusi, reteta mi-a reusit ca si cum as fi trecut prin marile bucatarii ale lumii, lucru pentru care va multumesc din suflet.

    Am marit cantitatile cu 50% din motivul ca smintina vine la un carton de 300ml. Nici o problema. Am inlocuit mararul cu ceapa verde, iarasi nici o problema.

    Multumesc inca o data.

    • TeoBucatar says:

      Multumesc si eu Adrian! Poti incerca fara frica si alte retete pentru ca sunt usor de facut si sunt testate, simplificate pe cat posibil,atat din punctul de vedere al ingredientelor cat si ca tehnologie.
      Te mai astept, toate cele bune!

  11. Reteta buna so simpla.am pus si un pic de zahar sau miere

  12. Buna seara,
    Va multumesc pentru aceasta reteta, dar am o problema in loc de smantana pot folosi iaurt cu 10% grasime si mai putin ulei? La varsta mea de 62 ani grasimea in exces „dauneaza grav sanatatii”

    Multumesc si mult respect!

  13. Ma scuzati ca va stresez. Prajiturile si tot ce este dulce nu ma intereseaza. Eu merg pe legume si fructe cat cuprinde si produsele lactate usoare.
    Voi urmari cu atentie toate retetele dvs.pe baza de legume fara carne.
    O seara buna!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>