Gem de caise

Gemul de caise este o alta conserva care merita din plin sa stea in camarile noastre si sa astepte zilele friguroase de iarna. Este un gem parfumat, o combinatie perfecta intre dulce si acrisor…

Ingrediente:
-1 kg fructe curatate de samburi,
-1/2 kg zahar,
-zeama de la jumatate de lamaie,
Preparare:

Aceste cantitati se multiplica in functie de cantitatea de fructe pe care o aveti, respectand proportiile.

Se spala si se curata de samburi caisele dupa care se cantaresc. Pentru fiecare kilogram de fructe se pune o jumatate de kg de zahar si zeama de la jumatate de lamaie.

caise

Fructele pot fi taieate in patru sau in bucati mai mici. Se aseaza in straturi alternative cu zaharul sau se amesteca usor. Se dau la rece 3-4 ore  ca sa lase zeama in care vor fierbe fructele.

caise

Vasul (de preferat neaderent) se pune apoi la foc mic pana cand fructele au fiert si siropul este legat.

Acest lucru se poate verifica picurand cativa stropi de sirop pe o farfurie rece. Daca siropul este gata picaturile isi vor pastra forma.

Gemul se toarna fierbinte in borcane curate si uscate.

In continuare se procedeaza ca la dulceata de capsuni pentru pregatirea finala a borcanelor.

Gemul de caise are o culoare deosebita si o aroma pe masura, fiind foarte apreciat de toata lumea.

16 Comentarii

  1. Asta am facut si eu aseara! Reteta cam la fel :). Cea mai buna dulceata si a ta are aceeasi culoare minunata. pup

  2. DiaMar bucataria galbena says:

    Super bun acest gem.Este preferatul meu.
    Te pup!

  3. Si eu am facut. Parfumul lui ma innebuneste!

  4. Demential gemul asta,aceeasi proportie o folosesc si eu,nu-mi place gemul foarte dulce!Pupici

  5. Vreau vreo doua-trei borcanele cu gem de caise, dar si citeva kg de fructe… Stii ca anul asta nici nu am gustat caisele, ale mele au cazut toate de la grindina… Acasa mincam des, ca aveam multi copaci si-mi placea cind imi aducea mama la camin, pandispan pe care_l ungeam cu un pic de smintina si puneam mult gem de caise deasupra… demential gustul dulce-acrut… Pupici !

  6. Are o culoare extraordinara. Cred ca e tare bun de a ramas jumatate de borcan :) Pup

  7. Gemul te cred pe cuvant ca-i bun… dar pozele sunt superbe!!!

  8. Arata minunat si cu siguranta are o aroma delicioasa!

  9. Un deliciu!! Gemul meu preferat ,ca si cel de capsuni. Anul asta si eu vreau sa fac de caise .
    ciao!

  10. Intr-adevar are o culoare superba,in fiecare an pun o portie mica de gem pentru iarna :)
    Te pup

  11. De fiecare data cand prepar clatite, umplu cateva cu gem de caise…sau iarna, o felie de paine cu gem de caise si un pahar de lapte cald e gustarea preferata! De nelipsit din nicio camara ;-)

  12. Perechea perfecta pentru mine la branza cu mucegai. Ador combinatia.
    Cea mai frumoasa poza cu caise .. in a long run!

  13. Ce culoare! Magnifica! Vreau si eu!

  14. Ce ma bucur ca l-ai facut si tu !!! Superba culoarea !!!

  15. ce imbietoare e imaginea gemului!

  16. INVITATIE DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „CLATIDIADA BLOGGERILOR CULINARI”
    Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest „drive test” al tigailor pentru clatite, primesc GRATUIT cate o tigaie pentru clatite marca Fissler.
    http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2012/07/clatidiada-bloggerilor-culinari.html

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>