Dulceata de visine

Cei mai multi dintre noi iubesc aceste fructe dulci-acrisoare, cu usor gust amarui si puternic parfumat, o simfonie intreaga intr-o boaba rubinie…

Mie imi plac de mica, mama avand curtea plina de visini ce-si aplecau in fiecare vara crengile firave incarcate de rod incat frunzele se pierdeau in roseata fructelor.

De atunci, din copilarie imi place dulceata de visine si clatitele pe care mama le facea pe fuga atunci cand nu avea alt dulce in casa si copii urlau de pofta.

Si tot de la ea am invatat sa pastrez aroma fructelor nealterata, adica atunci cand iarna desfaci un borcan de dulceata sau de compot aroma lor trebuie sa te aduca in plina vara, nu sa fii invadat de miros de vanilie sau rom…

Ingrediente:

pentru fiecare kg de  fructe spalate si curatate de codite si samburi aveti nevoie de 750 g zahar si zeama de la jumatate de lamaie

visine

Preparare:

Dupa ce ati spalat si curatat visinele de codite si de samburi puneti-le intr-un vas neaderent si incapator, cu zaharul, in proportia aratata.

Zeama de lamaie este esentiala ca fructele sa nu se oxideze si sa isi pastreze culoarea initiala.

dulceata-de-visine-preparare

Dati la foc mic pana incep sa fiarba dupa care puneti vasul la cuptor. Asa nu veti mai fi nevoite sa “vizitati” prea des dulceata ca sa o mestecati si va fierbe uniform in toata masa.

Cand siropul incepe sa se lege (vreo 40-50 min) se scoate vasul si se pune dulceata de visine in borcane curate si uscate dupa care se procedeaza asa cum v-am invatat la dulceata de capsuni.

Dulceata de visine astfel pregatita va putea fi pastrata in camara si doi ani.

Etichete:

37 Comentarii

  1. wow, ce bine arataaaaaaa
    ador aceasta dulceata <3

  2. arata nemaipomenit! am facut anul trecut si inca mai am, deci anul asta fac pauza..:))Pup

  3. Ce norocoasa esti ..sa ai la discretie visine !
    Bun pontul cu sigilarea borcanelor ..am sa-l pun in aplicare sa vad cum imi vor sta …

  4. Minunata dulceata asta,o ador!Din pacate aici sunt foarte putine visine dar sper sa merg acasa si sa ma aprovizionez de la mami.Pozele sunt foarte frumoase,ai grija doar la text :)!Te pup!

  5. ador dulceata asta! din pacate, visinii mei sunt prea mici ca sa produca atatea fructe, asa ca mai am de asteptat pana atunci!

  6. Uau, ce bine arata si ce pofta mi-ai facut… Tot caut sa achizionez un copacel sa-l plantez in gradina, dar inca nu am gasit, iar in tara am unul in gradina altoit, care face visinile dulcisoare si marisoare, marisoare… Iau de la tine un borcanel, ca sa-mi satisfac pofta cu el… Pupici !

  7. DiaMar bucataria galbena says:

    Imi place foarte mult.Este foarte frumoasa dulceata ta.
    Te pup!

  8. Mmm….ce aspect!când era timpul lor le scoteam sâmburi pt. dulceatã împreunã cu tot familionul. Încã se face cantitãti uriase la noi acasã, din pomi nostri…fãceam si sirop :D frumoase vremuri

  9. Mmmmmm, ma omorîti cu visinele proaspete! Eu nu gasesc doar congelate! Arata fantastic dulceata ta!

  10. Ce minunatie de dulceata! Printre preferatele mele dulceturi, se situeaza si dulceata de visine, o ador.

  11. Wow, your jam looks so vibrant and delicious!!! Love the big pieces of cherry :)

  12. WooW ce culoare!!!Felicitari!

  13. Da si mie imi place aceasta dulceata tocmai pentru combinatia minunata de gusturi dulce -acrisor.Frumoase visine,minunata dulceata!

  14. Tare mult imi place si mie dulceata de visine, este asa de aromata! A ta arata super bine! Pup

  15. CE CULOOOOORI!! SUPERB ARATA TOTUL!! SI-MI PLACE MAXIM DULCEATA ASTA! PUPICI

  16. Dulceata mea preferata!!!

  17. Super pozele,am vrut si eu sa fac o portie in weekend dar au fost asa gustoase incat le-am devorat pe toate ..
    Te pup si iti doresc o saptamana frumoasa!

  18. Foarte bine arata!Ma gandesc daca mai fac anul asta…..inca mai am de anul trecut!
    O seara minunata!

  19. Dulceata de visine e preferata mea de cand ma stiu! O ador! Insa sunt lenesa si o cumpar in loc sa fac :(
    Pupici!

  20. Astazi ma duc si eu sa culeg ultima tura de visine !!! ;)

  21. La cuptor, la cate grade se pune dulceata, ca eu am electric si nu stiu la cat ar trebui?

  22. TeoBucatar says:

    Mariana,hai sa zic la minim ca asta merge la orice tip de cuptor.La mine asta inseamna 50-70 grade.

  23. Mmmm..ce buna este!

  24. Preferata mea, arata fantastic!

  25. Vai ce bine arata… Neaparat trebuie sa fac si eu, mai ales ca-i preferata jumatatii mele :)
    Te pup

  26. E si preferata mea. Mi-a lasat gura apa :) Abia astept sa ajung la mama sa gust si eu. Visinele sunt rare unde sunt eu :(
    Arata bestial.

  27. Doamne!!!!Cat de bine arata!!!Mooor de pofta!!!Pupici!!!

  28. Absolut si printre perferatele mele!

  29. Arata tare delicioasa!..n-as refuza niciodata asa ceva.Imi aduc aminte ca in Romania aveam foarte multi visini si aveam mereu dulceata in camara (dupa mine e cea mai the best).xoxo

  30. Ce harnicuta ai fost!

  31. Arata extraordinar ,visinele sunt printre favoritele mele, am o singura intrebare pt. cuptor nu este prea putin 50-70 °C ? Nu trebuie sa se apropie de 100 ° C?O noapte buna,Daiana

    • TeoBucatar says:

      Daiana draga,era vorba de temperatura pentru trucul de “etansare” a borcanelor cu zahar:)Ferberea se face cam pe acolo,functie de cuptor

  32. Atat de bine arata, in week facem si noi:)

  33. neverlandd says:

    Pana la doi ani sa tin dulceata in debara? Ori am inebunit sa mananc vechituri sigur stricate, mucegaite :)) azi dimineata am preparat o compo-dulceata si deja un borcan tocmai l-am papat cu paine :) pai voi credeti ca fac dulceata , compot sau compo-dulceata ca sa ma uit la borcanele pline cat sunt de frumoase sau sa le pap? :))

    • TeoBucatar says:

      Eu ziceam asa, in cazul in care rezista :)

    • Imi cam dau seama cum arati dak mananci o data un borcan de dulceata cu paine, pardon: papi. Lucrurile se fac cu masura. Dulceturile se fac, in general, ca sa fie servite ca si desert, simple sau cu clatite, in prajituri etc. Dak le mananci cu paine cate un borcan o data probabil ca habar n-ai ce e ala desert.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>