Bezele

Bezelele sunt dulciuri simple in ciuda tuturor miturilor care le prezinta a fi un dulce laborios si complicat, fapt ce determina multe gospodine sa le evite din cauza unui eventual esec.

Realitatea este ca nu sunt deloc greu de facut insa trebuiesc respectate cateva reguli ce asigura reusita…

Ingrediente:
-5 albusuri mari,
-10 linguri zahar pudra,
-un praf de sare,
-o lingura de otet,
-un zahar vanilat,
-o lingura de amidon de porumb,
Preparare:

Intr-un vas se pun albusurile la temperatura camerei si se bat spuma cu praful de sare.

Zaharul (plus zaharul vanilat) se adauga  treptat continuandu-se mixarea  pana se obtine o spuma tare. Nu se foloseste zahar tos pentru ca nu se vor topi bine cristalele  iar cele ramase  se vor topi dupa coacere si vor crea puncte de umezeala in bezele.

Se poate testa cu o lingura cu care se ia din compozitie si se rastoarna. Daca spuma de ou nu se deslipeste de lingura sa pice inseamna ca este suficient batuta.

Se adauga apoi otetul si se incorporeaza si amidonul omogenizandu-se bine.

Otetul se poate inlocui cu zeama de lamaie insa substanta acra nu trebuie sa lipseasca.

bezele preparare

Compozitia se toarna in diverse forme cu spritul sau lingura intr-o tava tapetata cu hartie de copt dupa care se da la cuptorul incins, la foc mic.

Aceasta este alta regula, adica bezelele trebuiesc coapte la fos mic timp de 25-30 min, asa incat sa nu ramana cleioase la interior.

Atunci cand sunt gata bezelele vor fi usor rumenite si incep sa crape la suprafata.

Daca aveti de copt mai multe se va tine compozitia la rece pana in momentul coacerii.

Dupa ce s-au racit, bezelele se scot cu atentie dupa hartia de copt pentru ca sunt foarte casante.

Bezelele se pot colora (de preferinta cu coloranti alimentari) sau se pot aroma cu diverse alte arome decat cea de vanilie. Pot fi combinate cu blaturi, fursecuri, fructe, creme sau dulceturi rezultand deserturi delicioase…

19 Comentarii

  1. DiaMar bucataria galbena says:

    Sunt tare frumoase.Pupici!

  2. vreau si eu!!!imi plac la nebunie!!

  3. N-am mai mancat de cand eram mica! :) Le trec pe lista ca tare frumusele sunt..
    Pupici

  4. Frumoase!
    Pup si seara buna1

  5. Super frumoase! Recunosc, eu n-am rabdare sa le fac, dar de mancat nu refuz niciodata cat mai multe :)) Pup!

  6. Vreau si eu, ca daca sint gata facute, sigur nu refuz vreo 4-5, nu mai multe, ca deja ma cert cu cintarul… Pupici !!!

  7. BEZELEEEE, cum mi-ai ghicit gandurile… ma gandeam ce sa fac pentru sambata cand am musafiri si vreo 12 copii in vizita.

  8. Nici eu nu cred ca am rabdare sa le fac , dar tie ti-au iesit super faine asa motate !!! ;)

  9. Sunt curioasa ptr ce desert senzational le-ai pregatit !!! ;)

  10. Bianca says:

    Oau… ce de bunatati ai facut in ultimul timp…
    Si vad ca ti=-ai schimbat domeniul… super!!! Trebuie sa te bag in lista ca se pare ca nu mai primeam actualizari.
    O zi frumoasa draga mea.. pupici de la Mures

  11. Nici eu nu am rabdare la facut, in schimb la mancat DA:)!!!!!Cum zicea Adina, pentru ce delicatesa le-ai pregatit?! Pupici

  12. ca sa vezi coincidenta..si eu am facut tot bezele ieri, dar ale mele nu au isit asa frumoase! te pup!

  13. Tare drãgãlase…se pot umple si cu cremã sau gem :D

  14. Ce dragalase sunt bezelele si ce mot obraznic au. Imi plac la nebunie, la cafea. Alta data ornam tortulete cu ele, cu cele colorate, insa cumparate, recunosc.

  15. Wow cat de bine arata!

  16. intr-adevar bine reusite!!!! wow!

  17. Amidonul si otetut se incorporeaza cu o lingura sau tot cu mixerul?Cam la cate grade trebuiesc coapte..am incercat o data si pe lg ca s-au facut moi s-au facut foarte rumene…nu au mai fost crocante dupa ce s-au racit

  18. TeoBucatar says:

    Mixer pana la sfarsit, Raluca! E adevarat ca nu sunt foarte usor de facut dar daca le faci de 2-3 ori te experimentezi. Dupa cum vezi si mie imi plac mai crocante, in mod normal mijlocul este usor cleios. Coacerea se face la foc mediu, cam 150 C

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>