Sarmalute in foi de vita

Uite ca a venit si vremea sarmalutelor in foi de vita pe care  anul acesta le-am facut cu manuta proprie! Recunosc ca pana acum am mancat facute ba de mama, ba de mama soacra, nu ca ar fi mare filozofie dar asa e omul, de ce sa faca el ceva ce poate lua gata facut:)

Nu numai ca am preparat singura aceste sarmalute in foi de vita dar am cules si frunzele din gradina mamei, niste frunze mari si sanatoase pe care am fost nevoita sa le impart in doua, asa ca din una singura mi-au iesit doua sarmalute.

Ingrediente (pentru cca 25 sarmalute):
-5-6oo g carne tocata (de data asta am folosit carne slaba de porc),
-4 linguri de orez,
-2 cepe potrivite tocate marunt,
-un ou,
-sare,
-piper negru macinat,
-un varf de lingurita cimbru uscat,
-3 linguri pasta de rosii,
-o lingurita boia de ardei dulce,
-o foaie de dafin,
-piper negru boabe,
-foi de vita de vie,
 Preparare:

Dupa cum v-am spus am avut frunze proaspete pe care le-am  spalat si oparit pret de 1-2 min in apa clocotita. Avand o cantitate mai mare le-am oparit si dupa ce s-au racit le-am asezat una peste alta, le-am rulat frumos si le-am ambalat in pungi care au luat drumul congelatorului pana la iarna.

sarmalute in foi de vita preparare

Am amestecat carnea tocata, oul, sare, piper dupa gust, orezul spalat, ceapa si cimbrul si am framantat bine amestecul.

Cand frunzele s-au racorit le-am taiat pe lungime in doua si am scos nervura principala care este cea mai “atoasa”. Daca frunzele sunt mai mici se poate taia numai partea cu codita.

Am impachetat sarmalutele in foi de vita si le-am asezat cat mai strans, adica una langa alta intr-un vas termorezistent.

sarmalute in foi de vita preparare

La aceasta cantitate de sarmale, se dizolva intr-o jumatate de litru de apa boiaua si pasta de rosii si se da amestecul in clocot dupa care se toana peste sarmalute, se pune foaia de dafin si boabele de piper  si se dau la cuptor pana se inmoaie frunzele, adica cel putin 2 ore.

Din cand in cand se verifica  si se completeaza cu apa nivelul lichidului din vas ca sa nu se arda sarmalutele.

Se servesc cu smantana si marar tocat. Frunza de vita de vie are un usor gust acrisor dar daca doriti se mai pot adauga cateva picaturi de zeama de lamaie in lichidul din vas, spre sfarsitul fierberii.

Se pare ca aceste sarmalute in foi de vita sunt prezente in cultura culinara a altor popoare nu numai cea romneasca dar cert este ca sunt uimiti de gustul si savoarea lor toti cei care le incearca pentru prima data…

16 Comentarii

  1. Tare frumos le-ai decorat!Vreau eu farfuria cu sarmalute!…nu de alta dar urasc impachetatul sarmalelor:)).pup

  2. Cred ca azi vin la tine la masa… sper ca mai ai si pentru mine macar 2!

  3. DiaMar bucataria galbena says:

    Imi plac sarmalele foarte mult,dar as face orice altceva numai sa nu fiu nevoita sa le invelesc.Nu-mi place deloc acest lucru.
    Te pup!

  4. Vai ce m-ai nenorocit cu sarmalutele astea !!! Nu am mai papat de mult si mi-ai facut o pofta !!! Prezentarea e superba , bravoo!!!

  5. Absolut delicioase sarmalutele tale:X!!!!!!!I love it!!!!!Pupici

  6. of,of ce-mi faci tu mie Teo! salivez… la cum arata…yammmiii!!Pupicei!!

  7. olivia says:

    Foarte interesant.Felicitari,tineti-o tot asa!

  8. Mmmm… de cand n-am mai mancat.. Chiar saptamana asta voi lua de la tara niste foi de vita!!
    Pupici

  9. Soacra mea le face, mmmm, sunt o bunatate! Ce frumos le-ai prezentat :)

  10. arata perfect, draga mea!

  11. Mi-ai facut o mare pofta!…acu stiu ce-o sa fac in week-end!

  12. mmmmm …bune, bune si ce frumos arata! pup

  13. Prezentare de exceptie…………gust pe masura!
    Pup!

  14. pai prezentarea ta le trimite in cu totul alta clasa…
    Excelenta prezentarea!! Frumos de tot!

  15. Tocmai ce iti rasfoiam blogul si am vazut minunatia asta :) cred ca am 2 ani de cand nu am mai papat sarmale in Foi de vita!!! Mi-am notat reteta ta! hugs!

  16. Eu folosesc doar frunze de mici dimensiuni. Le culeg primavara din gradina. Le oparesc si le conserv in congelator rulate impreuna cu frunzele de marar. Iarna le prepar cu carne amestec sau doar de vita. Sunt mai dietice si delicioase.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>