Dulceata de capsuni

Adevarul gol-golut este ca ador fructele astea rosii, dulci-acrisoare, zemoase si parfumate, o adevarata simfonie de culori si gusturi…

Dulceata de capsuni este exact ce ne trebuie ca sa pastram in celelalte anotimpuri gustul si aroma acestor fructe deosebite.

Asa ca sa ne apucam de facut o dulceata de capsuni, o dulceata fara adaosuri de alte arome decat cea de capsuna proaspata, asta insemnand ca eu nu pun altceva decat fructul si doar putina zeama de lamaie care sa ajute capsuna sa-si pastreze vie culoarea ei naturala.

Ingrediente:
-1 kg de capsuni,
-750 g zahar,
-zeama de la o lamaie,
Preparare:

In primul rand se spala capsunele, se curata de codite si se dau la o parte partile stricate.

Pentru dulceata de capsuni, ca de altfel pentru oricare alta dulceata cantitatea de zahar trebuie sa fie apropiata de cea de fructe.

La dulceata fructele vor fi adaugate in siropul care deja a fiert asa incat fructele sa ramana pe cat posibil intregi, iar la gem se va fierbe totul odata.

Asadar, dupa ce am curatat fructele se adauga zaharul. Mie mi se pare ca a pune zahar in cantitate egala cu fructele e totusi prea mult asa ca proportia asta de 1 kg fructe si 750 g zahar mi se pare ideala.

dulceata de capsuni preparare

Amestecati usor fructele cu zaharul, sau puneti in straturi dupa ce ati cantarit, stropiti cu zeama de lamaie si lasai vasul la rece cca 12 ore ca fructele sa isi lase sucul.

Nu se adauga apa, sucul rezultat din fructe si zahar va fi suficient sa fierbeti dulceata.

Dupa cele 12 ore de stat la rece scoateti fructele cu ajutorul unei palete si puneti siropul la fiert (la foc mic sa nu se evapore lichidul) pana se leaga bine.

Cand siropul s-a legat (testati  picurand pe o farfurie rece -picatura trebuie sa isi pastreze forma) adaugati fructele in vas si continuati fierberea pana acestea se inmoaie (cca 30-40 min).

Dulceata se pune in borcane curate si uscate bine cand inca este fierbinte. Le puteti aseza direct pe tava de aragaz pentru ca urmeaza sa le bagati la cuptor.

Acesta este un truc foarte bun pe care l-am invatat de la mama si care este valabil pentru orice dulceata, gem sau magiun.

Asadar, odata aseazate borcanele  in tava de aragaz se presara in gura fiecaruia o lingurita de zahar tos dupa care se introduc in cuptor cu usa intredeschisa, la foc mic pana zaharul de deasupra se caramelizeaza.

Este un truc extraordinar, nu stiu de unde l-a invatat mama, insa se va forma o pelicula foarte rezistenta si compacta care va asigura perfect borcanul.

Asa puteti astupa orice borcan de gem sau dulceata cu celofan fara ca mucegaiul sa se formeze deasupra daca legarea va fi cumva neetansa.

Borcanele se lasa sa se raceasca odata cu cuptorul dupa care se astupa cu celofan sau capace si se aseaza in camara, la loc intunecos.

Dulceata de capsuni poate fi preparata si cu adaosuri de alte arome: rom, vanilie, coaja de lamaie, coaja de portocala, ghimbir, etc insa reteta aceasta  pastreaza intacte gustul si aroma naturala a fructelor…

Etichete:

31 Comentarii

  1. DiaMar bucataria galbena says:

    Vreau si eu sa fac,dar pana atunci servesc de la tine.Este grozava.
    Te pup!

  2. una dintre cele mai bune dulceturi!

  3. Dulceata de capsuni este in topul preferintelor. Eu adaug menta, e racoritoare si delicioasa. Mmmmmm, ce bine arata!

  4. Este si preferata mea! Dar… ai si facut dulceata?! In zona mea nici nu au aparut cele romanesti.. :)
    Pup

  5. Parfumata, colorata, aromata, minunata in camara pastrata si pe paine asezata! Arata deeellliiicciiiosssss!

  6. Foarte reusitã! îmi plce enorm dulceata ta :)

  7. Ce culoare frumoasa!

  8. draga mea, te asteapta un premiu la mine pe blog. Vino si ridica-l! Te pup

  9. Tare buna dulceata de capsuni! Din fericire inca imi mai face mama tot ce inseamna dulceturi si muraturi. Deja se coc capsunii din gradina ei. pup

  10. Mare Maria says:

    Foarte buna dulceata, urmeaza sa fac si eu si…..am sa tin minte de trucul pe care l-ai folosit:)!!!!Mersi! Pupici

  11. Cat de buna este aceasta dulceata… si ce frumoasa ti-a iesit!

  12. camelia says:

    Foarte bine arata dulceata, nu am facut niciodata si as vrea sa incerc dar am o nedumerire: la cuptor borcanele se baga fara capac?

    • TeoBucatar says:

      Camelia, incearca fara retineri chiar daca e prima data!Este foarte usor de facut si da,borcanele se pun la cuptor fara capac.Capacele se pun a doua zi dupa ce s-au racit borcanele.Spor la treaba!

  13. suciu silvia says:

    In tava in care se pun borcanele in cuptor nu se pune apa pt ca acestea sa nu crape?

    • TeoBucatar says:

      Silvia,nu se pune apa in tava si borcanele nu vor pati nimic la foc mic timp de 10 min pana se topeste zaharul.Ai grija insa sa pui dulceata fierbinte si sa le bagi la cuptor cu dulceata deja calda.

  14. mariana says:

    azi am incercat si eu acesta reteta de capsuni arata intradevar foarte bine si e tare buna la gust…..Multumesc Chef….

  15. Mhhhhh, este o nebunie dulceata de capsuni….
    Maine merg si eu in piata sa cumpar capsuni si pun de o dulceata, abea astept :P
    O saptamana frumoasa, te pup.

  16. mmm ce culoare…..delicios

  17. CUM FRATE CA NU TE ANTELEG PUI FRUCTELE LA RECE DUPA AIA SCOTI FRUCTELE SI FIERBI SIROPUL NU VAD LOGICA SI FRUCTELE AN CE LE FIERBI DACA FACI SROPUL SEPARAT MAI BINE AI CONTROLA CE AI SCRIS SI PE URMA POSTEZA RETETE CA ASA NU TE ANTELEGE NIMENI CIAOOOOO

    • TeoBucatar says:

      Frate, nici eu nu prea inteleg mare lucru din gramatica ta dar te asigur ca reteta e testata si corecta! Asta daca te apuci cumva de facut dulceata:)
      Toate cele bune!

    • floroiu carmen mihaela says:

      nu e greseala de gramatica…..eu am facut asa cu dulceata de caise…..am lasat fructele cu zaharul de pe o zi pe alta , apoi am scos fructele cu o lingura cu gaurele , am fiert siropul pana s-a legat , apoi am pus fructele , le-am mai fiert nitel , si gata
      fructele au ramas intregi…….si cu dulceata de cirese la fel am facut

  18. scopul urmarit la dulceata de ori ce fel este ca zaharul sa patrunda in masa fructului.de aceea dulceata cea mai buna se prepara prin incalzirea lenta pana la 80 de grade la foc foarte mic dupa care racire timp de 2 ore reincalzire la fel iar racire si apoi aducerea masei de lucru pana la 103-106 grade adica fierbere timp de 3-5 minute.asfel invertirea zaharului este sigura si se optine si o perioada de pastrare de peste un an. zaharisirea,mucegairea sant alte incomveniente care apar in procesul de fabricatie prin nerespectarea raportului zahar produs si timpii de fabricatie

  19. Mircea says:

    Imi puteti spune cam la ce temperatura se caramelizeaza zaharul.Specific ca am cuptor electric si nu vreau sa risc sa se crape borcanele.
    Multumesc

  20. F faina reteta,tocmai am incercat-o si eu.E pt prima data cand fac dulceata si sunt f multumita de rezultat.Merci frumos!

  21. Manoliu Claudia says:

    Foarte buna reteta . Mai ales detaliile .

  22. Multummim tare mult pentru reteta !!

  23. Asterisc says:

    Fa dulceata fara sa o fierbi, amestecand continuu fructele si zaharul, in proportie de 1:1, cand stai la TV, pana cand in compozitie nu mai ramane nici un cristal de zahar, apoi asezata in borcane faci o sterilizareumeda, prin asezarea borcanelor in vas cu apa si fierbere 20 30 minute

  24. Multumesc frumos pt.minunata reteta!Chiar acum vreau sa ma apuc de preparat,doar e vremea superbelor capsuni :lol:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>