Ciorba de dragavei

Care zici ca esti oltean pe acilea, sa vorbim despre o ciorba de dragavei adevarata facuta asa, olteneste get-beget cum o facea muica  primavara cand dadeau primele frunze prin fundul curtii si le strangea in poala sortului dis de dimineata.

Trecea apoi pe la cotete si arunca peste dragavei cate un ousor-doua, cat nuca de mari, facute timpuriu de cate o gainusa grabita ca fata mare la maritat…

Recunosc ca atunci nu as fi bagat nici moarta lingura in zeama verde pe care o manca bunica insa acum mi se pare cea mai grozava ciorba, mai buna decat te miri ce chestii sofisticate de mari bucatariii…

Iaca ce punea si cum facea muica ciorba de dragavei, o ciorba sanatoasa de primavara care e binevenita oricand dupa cate un dezmat culinar.

Ingrediente:
-o ceapa mare,
-un morcov,
-o telina mica,
-2 maini bune de dragavei (stevie),
-o cescuta de zarzavat (sau 100 ml suc de rosii),
-o legatura de macris (optional pentru gust acrisor),
-2 linguri de ulei,
-2 oua mici,
-sare,
-leustean verde,
Preparare:

In primul rand spalati dragaveiul si curatati-l de codite, apoi opariti-l in apa clocotita pentru 1 min cat sa-si schimbe culoarea.

Tocati ceapa si dati pe razatoarea mare radacinile. Puneti intr-o olala de 3 l uleiul, 3-4 linguri de apa si zarzavaturile tocate si lasati sa se abureasca bine.

Cand s-au inmuiat bine adaugati cca 2 l de apa si lasati la fiert vreo 15 min.

Tocati dragaveiul oparit care s-a racorit intre timp si adaugati-l in ciorba. Nu uitati de sucul de rosii (rosii in bulion ) insa in cantitati rezonabile, nu incercati sa dati ciorbei culoarea rosie. Potriviti de sare.

Daca aveti la indemana veniti si cu o mana buna de macris verde si proaspat care va accentua gustul acrisor si savoarea ciorbei de dragavei.

Dupa ce ciorba a mai dat 2-3 clocote (fiertul nu trebuie sa depaseasca mai mul de 30 min cu tot cu calitul legumelor!) reduceti focul, bateti cu furculita doua oua si puneti a drege oala de ciorba.

Adica dresul asta vine cam asa: dupa ce ati batut bine ouale intr-un castron puneti 1-2 polonice de ciorba fierbinte si bateti repede in continuare cu furculita asa incat sa obtineti niste zdrente mici de ou.

Turnati totul in oala si mai lasati sa fiarba 1-2 min la foc foarte mic dupa care puneti si niste leustean verde tocat marunt care va desavarsi aromele acestei ciorbe.

Asta a fost tot, adica rapid, simplu si sanatos!

Ciorba de dragavei (stevie), o ciorba usoara, cu gust dulce-acrisor, puternic aromata de mireasma leusteanului si pe care o puteti transforma cu usurinta intr-o mancare de post…

19 Comentarii

  1. Ce buna ar fi o ciorba de stevie,buni a mea o facea inegalabila!Grozava,pupici!

  2. cat de bine era daca puneai o poza cu dragaveiul. Eu nu stiu cum arata, dar vad ca ciorba arata tare bine.Pup

  3. La noi in Ardeal, e steghe draga Teo, dar daca e asa, vreau si io o strachina, ca stia muica de ce gateste zama asta de steghe. Leac curat zama asta, dupa cum se stie. Nu am gasit la tarabe, iar la mama la casa nu prea s-a facut anul asta. Asa ca imi clatesc ochii, potolindu-mi pofta cu inghitituri in sec, privind cu jind la blidul tau de zama imbietor.

  4. acum am aflat si eu ce e dragaveiul! bravoooo!

  5. Nu stiam ca se spune si asta steviei… Foarte buna ciorbita, imi place tare!
    Pup

  6. Buna ciorbita ta cu stevie… Stii ca pina axcum nu auzisem cuvintul „dragavei”… uite asa mai invat cite ceva… Pupici si plec cu o portie de ciorbita…

  7. Super buna ciorbita! Si sanatoasa!
    Noi ii spunem stevie, dar e buna oricum:)) Pup!

  8. Nu am mâncat niciodatã dar iau de la tine…îmi place mult si vasul :)

  9. Imi place muuult. Am auzit de acest termen, dar noroc cu tine ca m-ai luminat, nu stiam ca in Oltenia la stevie se pune dragavei.

  10. E tare buna si noua ne place. Frumoasa prezentarea. Pup!

  11. Sanatate curata ciorbita ta!Ceva asemanator se face si pe la noi, doar ca noi spunem ciorbita de stevie. Mi-a placut tare mult introducerea postarii si cu aceasta ocazie transmit mamei tale (muica) multa sanatate:X!!!

  12. no,de asta n-am mancat :),in rest toate verzaciunile am incercat :)

  13. Pfoai de capu’ meu, cand vazui poza asta, imi adusei aminte de toata copilaria.

  14. huh,avand in vadere k sunt vegetarian si k ciorba de dragavei este una dintre preferatele mele ..pe deasupra mai sunt si oltean.. Ziua buna, like pt ciorbita !!

  15. la mine in inima Baraganului i se spune simplu ciorba de stevie..insa e un tonic extraordinar dupa o iarna plina de slanina,carnati,tobe,etc….preferata mea in categoria asta va ramane intotdeauna Ciorba de stevie..imi lasa gura apa cand ma gandesc la ea

  16. Buna ziua.eu sunt din Valcea si nu m-am nascut vreo mare bucatareasa dar de cand am copil am incercat sa gatesc cat mai natural si cu produse cat mai proaspete.Asadar pentru azi am facut ciorbica de dragavei,dragaveiul il am de la borcan,sterilizat si gata pentru iarna.Gustul e acelasi doar atat ca nu e cules proaspat din gradina.Baietelului meu ii place foarte mult si l-am invatat si pe sotul meu care e olandez,sincer nici nu ma asteptam sa ii placa dar spre norocul meu ia placut foarte mult.Oricum multumesc pentru reteta si mai astept si alte delicatese oltenesti facute de dumneavoastra!!sa aveti o zi cat mai frumoasa!!!

    • TeoBucatar says:

      Multumesc si eu Mihaela, astfel de vorbe sunt incununarea muncii unui blogger!
      Dragaveiul isi pastreaza mai bine aroma daca e congelat.
      Toate cele bune si te astept oricand cu drag!

  17. Simona A says:

    Recunosc…ciorbita asta este o delicatesa. Sotul meu e oltean si eu am invatat de la soacra mea de aceasta ciorbita ( pana la ea nu auzisem de dragavei). In fine…voiam sa va spun ca nestiind de diferenta dintre dragavei si spanac (mi s-au parut ff asemanatoare) am realizat un piure de dragavei…cam la fel ca si reteta de spanac doar ca i-am adaugat smantana pentru un gust mai acrisor. Toti s-au amuzat de ceea ce am facut…adica…dragaveiul nu este spanac…dar rezultat a fost minunat. Spre uimirea mea le-au placut.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>