Blat de tort cu cacao

Intentionam de mult timp sa postez acest blat de tort, un blat cu cacao pe care eu il folosesc mereu si care mi se pare ca este foarte bun adica pufos dar nu foarte poros, asa ca se taie foarte bine…

Ingrediente (pentru o forma circulara de diam 28 cm):
-8 oua mari,
-un praf de sare,
-8 linguri cu varf de zahar,
-6 linguri ulei,
-2 linguri apa rece,
-6 linguri cu varf de faina,
-2 linguri cacao,
-un praf de copt,
Preparare:

In primul rand se separa ouale si se bat spuma albusurile cu un praf de sare.

Galbenusurile si zaharul se freaca pana isi schimba culoarea si se topeste zaharul. Se adauga uleiul lingura cu lingura si se amesteca sa se incorporeze iar la final apa.

Faina, cacaua si praful de copt se amesteca bine si se cern dupa care se adauga la compozitia de galbenusuri frecate, se amesteca usor iar la final se adauga si spuma de albusuri si se amesteca prin rasturnare cu ajutorul unui tel.

Se toarna compozitia intr-o forma unsa si tapetata cu faina. Pentru ca blatul sa iasa cat mai drept deasupra se netezeste suprafata aducand compozitia spre peretii vasului deoarece are tendinta sa se umfle in mijloc.

Se coace in cuptorul incins, la inceput la foc mediu apoi la foc redus timp de cca 30 min pana ce trece testul scobitorii.

In functie de cantitatea de cacao puteti obtine diverse nuante ale blatului cu precizarea ca pe masura ce cresteti cantitatea de cacao o scadeti pe cea de faina in aceeasi proportie.

Acest blat de tort cu cacao poate fi folosit pentru orice tip de tort sau pentru prajituri cu diverse creme…

Etichete:

21 Comentarii

  1. Perfect blatul tau!Week-end minunat!

  2. Bun tare acest blat!

  3. Tare bine arata! pot sa il umplu acum cu crema ? :) pup

  4. Arata super acest blat!Mai mult decat perfect :))!!Pupici!Weekend placut!!

  5. Arata excelent!!! Am salvat reteta. Pupici si wp

  6. Aratã bine! blatul meu preferat e tot de cacao:)

  7. Imi place reteta ta de blat:)!!!!Negresit am s-o pun in practica!O seara faina!

  8. Ce pufosenie de zile mari!!!!

  9. Ce frumos ti-a iesit !!!!!! ;)

  10. Wow,mai salvat!Simbata am de făcut un tort cu ciocolata si numai bine ca voi folosi blatul tau de tort.Multumesc!O sa revin sa-ți spun cum mi s-a părut :).Thanks!

  11. Cite grame are praful de copt?…al meu e varsat la cutie mare!

  12. Multumesc!Foarte bun la gust!Am avut ceva probleme cu el la copt …a crescu frumos dar sa bombat tare rau la mijloc:).L-am salvat si-am facut un tort bun.Multumesc…o sa-I pun curind pe blog.

    • TeoBucatar says:

      Aia nu e o problema,Paeadis!Gandeste-te ca poti decupa orice forma din acest blat,asa ca il poti potrivi de voie.Daca aduceai compozitia spre exteriorul vasului se umfla mai putin in mijloc,dar nu-i bai nici asa!

  13. Daca n-am praf de copt, pot folosi altceva pentru cresterea blatului??
    Va multumesc daca imi confirmati ca as putea stinge amoniac cu lamaie.
    Trebuie sa recunosc ca nu prea mi-au iesit balturile bine si de o vreme am renuntat sa le mai fac….acu trebuie sa incerc din nou, dar cum v-am spus, n-am praf de copt. ce ma sfatuiti?

  14. TeoBucatar says:

    Nica,acest praf de copt de care noi abuzam e un element de siguranta ,sa zic asa.In mod normal nu ar trebui sa folosim si vreau sa-ti marturisesc ca de multe ori nu il gasesc in sertar si pur si simplu fac blaturile fara el.Poti sa incerci si fara,dar trebuie sa fii atenta sa bati albusul bine, sa nu amesteci decat prin rasturnare cand adaugi faina si sa nu deschizi cuptorul in primele 15 min.Daca adaugi amoniac vei obtine un gust diferit al blatului.
    recomandarea mea e sa incerci fara praf de copt si va fi ok.bafta

  15. Buna Teo
    Eu la tipul asta de blat nu adaug niciodata praf de copt si imi iese bine tot timpul.
    BAt bine albusul si adaug celelalte ingrediente, iar in loc de apa adaug lapte, nustiu daca e mare diferenta la gust.
    Imi place enorm de mult pagina ta.

  16. Draga Teo,am incercat blatul asta de 2 ori si de fiecare data se micsoreaza dupa ce il scot din forma cu inel detasabil!ce gresesc????te rog ajuta ma

    • TeoBucatar says:

      Ana, motivele pot fi multe, incearca sa vezi unde ai gresit. In primul rand ouale trebuie sa fie proaspete, bine batut albusul inainte(spuma tare) si dupa ce ai adaugat treptat zaharul. Nu deschide cuptorul in primele 15 min si pentru siguranta dupa ce s-a copt blatul lasa-l sa se raceasca in cuptor cu focul inchis.Atentie si la compozitie sa nu fie prea moale.. Pentru inceput, pana vezi cum trebuie sa fie consistenta aluatului poti pune lingurile de faina mai pline apoi vei invata sa jonglezi cu cantitatile.
      In mod normal nu ar trebui sa punem acest praf de copt,, este pentru siguranta.
      Astept sa mai incerci si sa-mi spui cum a iesit! Bafta!
      .

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>