Scrumbie la cuptor

Adevarul este ca am asteptat cu nerabdare sa se redeschida sezonul la scrumbie caci este un peste care imi place foarte mult. La fel  de adevarat este ca cel mai tare imi place scrumbia la gratar dar cum ieri nu prea te indemna vremea la stat afara din cauza vantului si pe cele din bucatarie am fi stricat bunatate de peste am hotarat sa facem o scrumbie la cuptor, imbogatita cu cateva rosioare si aromata din plin cu patrunjel verde si lamaie.

Ingrediente(pentru cca 3 portii)
-3 scrumbii sanatoase (de cca 400 g fiecare),
-o mana de patrunjel verde tocat marunt,
-2 linguri sare grunjoasa,
-o lamaie,
-6 rosioare mici,
-3 catei de usturoi in coaja,
-piper negru macinat,
-un praf de cimbru,
-2 linguri de ulei,
Preparare:

 In primul rand, cand purcedeti a gati scrumbie la cuptor spalati, curatati de solzi,  aripioare, branhii si intestine  pestele. Pentru aspect eu am pastrat si capul dar puteti renunta la el daca vreti.

Dupa ce l-am spalat bine eu il dau din plin cu sare grunjoasa si il las sa se odihneasca 2-3 ore la rece. Daca isi ia sare carnea de peste se mai intareste putin si nu se sfarma cu atata usurinta la gatit. Metoda este foarte buna cand pregatiti pestele la gratar, oricare ar fi el.

Dupa asta spalati sa indepartati sarea in exces si asezati intr-un vas termorezistent o bucata mare de hartie de  copt (asa incat sa ajunga sa etansati bine pestele).

Piperati pestele bine la interior si pe dinafara, aruncati un praf de cimbru pe urma treceti si impanati-i bine burta cu patrunjel verde, felii de lamaie si jumatati de rosioare (cherry). Cate un catel de usturoi spalat, bagat  cu coaja cu tot in burta scrumbiei va aduce o aroma in plus mancarii.

scrumbie la gratar

Stropiti cu cele doua linguri de ulei, nu mai mult pentru ca scrumbia este un peste gras si stoarceti zeama de la lamaia ramasa, impachetati bine sa nu iasa aburul si aromele si dati la cuptor vreo 20 min.

Dezveliti apoi vasul si lasati sa se rumeneasca timp in care pregatiti o garnitura de cartofi natur sau  niste orez care vor merge la fix cu sosul lasat de scrumbie  in timpul coacerii.

scrumbie la cuptor

 

Scrumbia este un peste gras, gustos, cu o textura a carnii aparte asa ca reteta de scrumbie la cuptor este simpla tocmai in ideea de a nu interveni prea mult si a schimba savoarea acestui peste deosebit.

10 Comentarii

  1. arata minunat iar la cat de mult ador eu pestele sigur e pe placul meu ;)
    pup draga mea! Weekend placut!

  2. DiaMar bucataria galbena says:

    Acela este pentru mine?Daca da,atunci il servesc repejor si cu placere.Te pup!

  3. Cat e de apetisant totul !!!!!!!!

  4. Buna scrumbia!Weekend placut!

  5. Arata excelent! ;)

  6. Uau, ce bine arata… am ratat bunatate de peste, daca a venit caldura si umblu teleleu… Mai este si pentru mine, macar o codita ?!

  7. ce bine arata pestele tau! la mine a venit zapada, din nou, dar o astfel de reteta merge bine in orice anotimp!

  8. N-am mancat niciodata scrumbie, dar la cat de bine arata la tine as manca toata tava! Super yum!! Pupici!

  9. Arata fantastic!

  10. Cristian Daniel says:

    Nu am mancat niciodata srumbie dar astazi incerc reteta.Sper sa iasa bine.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>