Ostropel de pui

Ostropel de pui! O mancarica pe care bunica ne-o facea in zilele de vara cand toate legumele proaspete din gradina isi aduceau aromele in bucataria mica. Cand se apropia pranzul si nu apucase sa pregateasca nimic, punea ochii pe cate un pui primavaratec mai rasarit, isi sufleca iute manecile si intr-o ora aveam pe masa un ostropel de pui zdravan aromat cu cativa catei de usturoi si nelipsita mamaliga alaturi…

Ingrediente (pentru cca 3 portii):

-trei pulpe de pui,
-o ceapa mare,
-un ardei gras rosu,
-4-5 catei de usturoi,
-2-3 rosii mari bine coapte,
-o lingura pasta de rosii,
-o lingurita boia dulce de ardei,
-sare,
-piper negru macinat,
-3 linguri ulei floarea soarelui,
-o foaie dafin,
-o lingura faina,
-patrunjel verde tocat,

Preparare:

Spalati, curatati si taiati pulpele. Scurgeti-le bine si prajiti-le in putin ulei dupa ce le-ati sarat si piperat.

Scoateti pulpele si in grasimea lasata caliti ceapa si usturoiul tocate foarte marunt pana se inmoaie bine fara sa se arda.

Se adauga rosiile si ardeiul tocate marunt si se lasa sa fiarba la foc mic in zeama lasata.

Se adauga boiaua, pasta de rosii, foaia de dafin si faina frecata si diluata in cca 250 ml apa.

Se pun pulpele in sos si se lasa sa fiarba ostropelul la foc mic pana se leaga.

Ostropelul de pui, o mancarica olteneasca ce poate fi servita alaturi de mamaliguta, piure sau orez este dupa cum v-ati dat seama  foarte usor de facut, cu ingrediente simple si la indemana oricui…

22 Comentarii

  1. Doamne Teo da ce amintiri m-ai starnit si mie…si ce nostalgie m-a luat…of ce n-as da sa dau timpul inapoi…!!Dar lasand la o parte totul…ostropelul tau arata superrr asa cum il stiu si eu de la mama si bunica mea :)!!Pupici!

  2. Foarte bun ostropelul! Si noua ne place!

    Faina prezentare! Bravo! :)

  3. Mi-ai facut pofta. Nu am mai facut de mult timp asa ca ar fi cazul sa ma apuc de treaba. Imi place foarte mult alaturi de piure.

  4. DiaMar bucataria galbena says:

    Este foarte apetisanta papica ta.Pupici!
    Nu stiu de ce dar nu sa actualizeaza postarile tale.Eu intru oricum la tine zilnic sa vad ce ne mai arati bun si frumos.

  5. Iubita, ce bine arata papita ta, mi s-a facut o foame, de nu te vad… Acum chiar ca nu vad bine, la tine nu se mai actualizeaza nimic si pierd din bunaciunile postate, daca nu intru sa caut blogul tau, uaaaaaaaaaaa… fa ceva, ca altfel nu mai apuc sa te citesc… Pupici !

  6. mmmmm ce bunatate! Nu lipseste mamaliguta, heheh cita am mincat de aia in copilarie…. Fotografiile is super!

  7. Mmmm, din nou mamaliguta. Ne potrivim la gusturi!
    Superba prezentare si mîncare!

  8. Gata, am rezolvat… schimbasem si cind mi-ai spus tu prima data… Acum am schimbat din nou, tot nu a vrut, am sters – am adaugat si tot asa am insistat, pina m-a trimis la origini si a actualizat ultima data… In sfirsit nu voi mai pierde postarile tale… Pupici !

  9. Super ostropelul si arata excelent!!

  10. Foarte frumoasa prezentarea!!

  11. mmmm….ce mancare gustoasa avem aici!

  12. Arata delicios!… Iar pozele sunt atat de clare… de revista!…

  13. Imi vine sa mananc si farfuria, la ce bine arata!!! :))) Pupici!

  14. Ostropelul imi place cu siguranta, iar prezentarea este mai mult decat superba!

  15. What a beautiful plate. And your stew sounds wonderful!!!!

  16. Arata minunat,imi place mult cu mamaliguta!Pupici!

  17. O idee grozava pentru pranzul de maine…..nu am facut demult si chiar mi-ai facut pofta.Multumesc pentru idee!Pup!

  18. super gustos si delicios! Ador puiul cu mamaliga ;)
    te pup draga mea!

  19. delicios

  20. IOAN PANTIRU says:

    Foarte bun, dar sunt gusturi si gusturi. Un lucru nu il inteleg insa: de cand e ostropelul mancare olteneasca?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  21. Cum etimologia cuvantului este necunoscuta,ca in alte cazuri si mancarea este romaneasca, ceea ce am prezentat eu aici ese varianta olteneasca pe care bunaica o stie de la strabunica si asa mai departe, plus aportul personal.
    Nu neg ca mancarea se face si in alte zone dar e normal sa ma laud:)

  22. sunt innebunita dupa ostropel, super bun si gustos, mai ales sosul acela apetisant, imi place cum a fost decorata farfuria cu portia de ostropel ;)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>