Sarmale de post

Ieri mama a fost pe la noi! Am povestit, am depanat amintiri si asa din una in alta mi-a zis ( in mod discret) ca azi este zi de post in post! Si cum eu am cam uitat mancarurile de post am descusut-o, la fel de discret, cam ce retete de post stie..
Asa ne-am adus aminte de sarmalele de post ale bunicii, o reteta veche de tot, probabil de ceva generatii bune. Este o reteta de o simplitate extraordinara, austera as putea spune pe care bunica o facea mereu in zilele de post insa ii placeau atat de mult incat imi amintesc si acum tava scoasa din cuptor si sarmalele rumenite din plin si  acel “Doamne ajuta” pios cand se ridica de la masa…

Ingrediente(pentru cca 30 sarmalute):
 - 300 g orez,
-2 fire de praz de marime medie,
-2 morcovi (optional),
-sare,
-piper negru macinat,
-piper boabe,
-o lingura de faina,
-3+2 linguri pasta de rosii,
-3 foi dafin,
-50 +50 ml ulei,
-o lingurita boaia ardei dulce,
- un praf cimbru uscat,
-foi de varza murata,
Preparare:

In primul rand clocotiti cca 500 ml apa si cand fierbe strasnic adaugati un praf de sare si orezul spalat bine apoi lasati-l sa fiarba vreo 4-5 min. Inchideti focul si acoperiti vasul sa se absoarba lichidul.

Curatati, spalati si tocati marunt prazul si morcovul si puneti-le la innabusit in 50 ml ulei si cateva linguri de apa pana se inmoaie, apoi adaugati orezul si pasta de rosii. Se potriveste de sare, piper, se adauga un praf de cimbru uscat si se lasa sa se lege, adica sa scada lichidul complet. Compozitia se va lega si mai bine daca adaugati o lingura de faina (asa cum facea bunica) si amestecati vartos.

Aceasta compozitie se lasa sa se racoreasca, timp in care va pregatiti foile de varza din care veti impacheta sarmalute cu o lingura de compozitie.

Asezati sarmalele intr-un vas cu peretii mici, intr-un singur strat, ca sa se rumeneasca bine.
Peste ele se toarna un amestec fierbinte de zeama ( apa) dupa gust, 50 ml ulei, 2 linguri de pasta de rosii, o lingurita de boia de ardei dulce, piper boabe si foi de dafin.

Se dau la cuptor pana varza este fiarta bine si rumenita. Desi timpul poate fi mai scurt eu nu le consider gata sub 4 ore si daca le veti fierbe indelungat o sa-mi dati dreptate.

Retata aceasta de sarmale de post este, dupa cum v-am spus o reteta foarte veche si foarte simpla insa veti fi uimiti de savoarea acestui preparat oltenesc…

Etichete:

27 Comentarii

  1. Andreea-Elena C. says:

    niciodata nu am mancat sarmale de post cu praz, dar e un inceput in toate! asa ca, musai sa incerc in postul aceasta si sarmalutele tale :*

  2. Ce pofta am si eu de niste sarmalute de post …yummmi!!

  3. Hihi si mama mea e la mine ;) Are o reteta grupa mare ;) O pun la treaba azi ;(( Delicioase sarmale!! pupici

  4. DiaMar-bucataria galbena says:

    Cele mai bune sarmale posibile sunt cele de post.Eu pe acelea care au carne sa nu le vad.Bunica mea imi facea sarmale cu bulgur si erau super bune.Si acum parca le simt gustul.Te pup!

  5. Ma enervezi ca ai varza adevarata… ai vazut eu ce a trebuit sa inventez… asa ca, sustrag vreo 5-6 sarmalute (nu cred ca sint suficiente pentru mine) si le papa la prinz… Pupici !

  6. maria elena says:

    MMMmmm, ce bunatate Teo. Asa imi place si mie sa le fierb mult, la foc molcom.

  7. Adela Zilahi says:

    MMMM vreo doua sarmalute si pentru mine!!! Pupic!

  8. Bune sarmale ai facut. De ce ai schimbat site-ul? crezi ca e mai bine fara pozele de prezentare? Pup

  9. Cat de bune pot fi,le ador!Pupici!

  10. Yamy.. ce bine arata..

  11. Fancy Cake says:

    Si mama a facut ieri o portie. E specialitatea ei!
    Sunt tare bune!

  12. Mare Maria says:

    Doamne, ce minunatie de sarmalute!!!Delicioase de te lingi pe buze…..:)!!!Pupici

  13. Si bunica facea aceste sarmalute!!! Binenteles ca nu erau cu praz.. dar erau atat de bune.. Parca le si simt gustul.. Fur o sarmaluta si te pup

  14. Licuta Marin says:

    Grozav de bune!!!Doar ce le-am terminat astazi:)Pupici!

  15. O mancare de post delicioasa.

  16. Deosebit de gustoase aceste sarmalute si foarte foarte bune pentru sanatate,.

  17. Ramona Alina says:

    Delicioase:)

  18. Anonymous says:

    Sarmalele arata super.Mamica ta poate face RACI din ardei gras uscat.Sint olteanca si mamica mea imi facea cind eram mica.multumesc.Elena

  19. In bucatarie cu Aziz says:

    Delicioase!!!!si ce frumos stau ele la fotografiat!!

  20. Licuta Marin says:

    Iti doresc o primavara cat mai frumoasa, cu multa sanatate si numai bucurii!!!Pup cu drag!

  21. O primavara cu mult soare si plina de dragoste!

  22. Mitinita says:

    N-am mancat nici eu niciodata,dar la miez de noapte tare mai poftesc la ele.

  23. catkitchen says:

    Cred ca sunt delicioase !!!! Iti doresc din suflet o primavara superba !!

  24. Bucate apetisante says:

    Vai,vai,vai…sa-ti spun de ce zic asta…
    Stiam ca am ales ceva bun de facut pt. weekend (sarmalute), am fost la cumparaturi si am luat altele pentru alt fel de mancare c-am uitat de sarmalute.
    Ei na, acum trebuie sa-mi ''spal ochii'' la sarmalele tale ca sa-mi treaca pofta :))

  25. Merci , merci Teo, la fel si la voi!
    Arata foarte bine sarmalele tale de post…dar sa ma chemi cind faci cu carne! hihi….

  26. Bucate apetisante says:

    Si totusi…nu am rezistat si acum fac sarmale. Dar nu de post. :)
    Pofta mare, ce sa-i faci. :)

  27. Frumusele foc sarmalutele!!!!Mie nu prea imi ies sarmalele de post,iar eu sunt innebunita dupa ele.Am sa incerc reteta ta poate,poate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>