Ciorba de burta

Ciorba de burta este o ciorba extrem de savuroasa, consistenta si bogata care pare a fi de provenienta turco-araba insa este atat de intalnita incat a fost asimilata ca fiind una din mancarurile noastre traditionale…

ciorba de burta
Ingrediente (pentru cca 6 portii):
-1 kg burta de vita (prefiarta),
-o radacina patrunjel,
-o telina mica,
-un pastarnac,
-un morcov mare,
-o ceapa mare,
-o jumatate ardei gras(optinal)
-cativa catei de usturoi ( dupa gust),
-150 g smantana,
-2 galbenusuri,
-o lingura faina,
-patrunjel sau leustean verde,
-otet, zeama de lamaie,
-3 linguri orez (optional),
-sare,
-piper macinat,
Preparare:

Desi  prefer sa cumpar burta de vita cat mai putin procesata, chiar daca fierbe mai greu, de data asta m-am ales cu una prefiarta si tocata fideluta (e adevarat o fideluta imensa:)).

Cum, probabil veti avea putine sanse sa achizitionati o burta necuratata, voi sari peste aceasta faza a prepararii si va voi spune ca, in cazul in care nu e deja tocata, se spala bine cu apa rece si otet (ca sa dispara mirosul specific) apoi se opareste in apa cu sare si ceva condimente (foi dafin si piper boabe).

Dupa ce a fost oparita bine se scoate si se lasa sa se racoreasca apoi se taie in fasii subtiri dupa care se pune la fiert in apa rece cu sare (alta decat cea in care a fost oparita burta).

Cand bucatelele au fiert bine, adica sau inmuiat aproape cat sa poata fi mancate se adauga zarzavaturile. Eu prefer sa le dau pe razatoarea mare mai putin ceapa si ardeiul  pe care le toc marunt insa exista si persone care prefera sa fiarba zarzavatul intreg pe care apoi il scot.

Deoarece ciorba de burta este o ciorba foarte consistenta si bogata nu calesc niciodata legumele in ulei (grasimea rezultata din fierberea burtii si smantana mi se par suficiente).

Cand zarzavatul a fiert se trece la dresul ciorbei adica cele doua galbenusuri se freaca cu un praf de sare, unul de piper, o lingura de faina si la sfarsit cu smantana pana se obtine o crema foarte uniforma, fara cocoloase.

Lucrul acesta se face intr-un castron mare (1,5 l) pentru ca urmeaza sa diluam cu o ceasca de apa rece apoi cu un polonic punem ciorba fierbinte, putin cate putin pana ce compozitia ajunge la temperatura apropiata de a oalei amestecandu-se mereu. Abia in  acest moment se desarta compozitia in ciorba si se lasa la foc mic sa fiarba fara clocot inca 5 -7 min.

Tot in acest moment se adauga orezul si zeama de la usturoiul zdrobit si strecurat dupa ce l-am  lasat sa se odihneasca cu 2-3 linguri de apa.

Substanta acra se adauga cel mai bine la servire, in functie de gusturile fiecaruia. Unele retete au in compozitie si ceva oase (in speta picioare de vita) insa, cum spuneam ciorba este destul de consistenta si asa.

Cand spun ca ciorba de burta este o ciorba extraordinar de buna si de apreciata nu exagerez cu nimic, cunoscatorii o sa-mi dea dreptate!

29 Comentarii

  1. Fancy Cake says:

    Delicioasa! Cu siguranta se numara printre preferatele mele!

  2. Eu nu mananc, dar fac pentru cei dragi, iar a ta arata foarte bine!

  3. Ma autoinvit la tine la masa, uite asa scap astazi de bucatarit… Merge de minune ciorba ta, mai ales cu frigul de afara… brrr… Pupici si-o zi minunata !

  4. Nu e intre preferatele mele, dar imi place foarte mult cum arata a ta! :)

  5. Eu eu sunt innebunita dupa ciorba de burta! da maxim am zis !! la 3 noaptea daca ma trezesc si am ciorba de burta mananc nu ma joc!!!!

  6. DiaMar-bucataria galbena says:

    O ciorba exact pe gustul sotului meu.Pupicei!

  7. Ciorba de burta este si la noi in familie foarte apreciata. In majoritatea retetelor sunt adaugate si oase dar eu prefer sa o fac fara. Pentru a nu fi foarte grasa eu inlocuiesc o parte din smantana cu iaurt cu un continut mai mic de grasimi.

  8. Dan si Ionela Dumitru says:

    Este o preferata a sotului si mai este si foarte bine redata,ata in poze cat si in explicatii. Multumim.

  9. Yupiiiiiiiiiiii…sunt prima ! Asa-i ca pentru mine era farfuria aceasta > Vad ca ai si ardei iute…ce bine ! Multumesc frumos….
    La mine pe blog te asteapta cu mare drag, un premiu, acordat din suflet…!

  10. Vin si eu la o farfurie ca tare apetisanta e…

  11. maria elena says:

    Ce faina Teo!
    Servesc o portie si iti las un premiu, ti-l ofer cu mult drag.

  12. Licuta Marin says:

    Preferata mea, dar o face soacra mea:))(din lipsa de timp) Tare buna!Pup!

  13. Mare Maria says:

    Delicioasaaaaaa!!!!!Ciorba de burta este si la noi in familie foarte apreciata.Sotul ar manca non stop(si eu).Pupici:x

  14. Chiar astazi am mancat ciorba de burta….Delicioasa.

  15. Preferata noastra! O buna idee ptr weekend… c-avem timp mai mult! :)
    Pupici

  16. Hello Teo,
    am mincat in Los Angeles la un restaurant Romanesc "Ciorba de burta" carnea fiind jumate fiarta jumate nefiarta, supa cam transparenta si cocoloase de iaurt pluteau in veselie…mititeii jucai ping-pong cu ei, friptura tare ca talpa de pantofi, etc.etc. concluzia …restaurantul a iesit din business, ma intreb oare de ce???
    Ciorba de burta a ta arata super gustoasa, dar sotul meu spune ca mai buna ca a mea nu face nimeni!
    Iar eu ma umflu in pene! haha xoxo

  17. Clar mi-ai facut pofta de ciorba de burta :)

  18. Delicioasa,ne place mult si noua!Pupici!

  19. Vai ce pofta mi-ai facut!!!!
    Arata superrr!!!

  20. asta e una din ciorbele mele preferate! felicitari!

  21. Boabe de Cafea says:

    Tare bine arata! Mi-ai adus aminte ca nu am mai facut de vreun an ciorba de burta. Musai sa cumpar sa fac si eu ;)

  22. alinutzika says:

    arata grozav!

  23. Bucate apetisante says:

    Am gustat doar o singura data si de facut nu am facut niciodata.
    Arata bine a ta,insa prefer alte ciorbite.

  24. Ramona Alina says:

    Preferata noastrã! felicitãri:)

  25. catkitchen says:

    Cu asta m-ai nenorocit acuma , mor dupa ciorba de burta !!!!

  26. De la o ciorba de burta nu as lipsi niciodata!

  27. maria mihalache says:

    Mi-e dor de aceasta ciorbica si sincera sa fiu la cat de bine arata asi da o fuga pana la tine sa ma servesti cu o poerie.
    Pup si zi frumoasa!

  28. intr-adevar reteta initiala provine de la turci,numai ca ei nu puneau smantana sau ou si nici otet..era un fel de supa a saracului pe care geniul culinar romanesc a dus-o la nivel de arta..nota bene: cand fierbi burta arunca in „supa” initiala daca ai la indemana si un os de vita cu ceva carne pe el…1:prin fierbere carnea va cadea de pe os si va ramane in ciorba 2:maduva va lasa o aroma inccredibila fierturii…personal o prefer fara ardei si orez,iar burta o prefer taiata mai gros,”din cutit” cum se spune…de asemeni tin mereu la indemana atunci cand o servesc un bol cu mujdei simplu si o canuta cu otet..pentru „dres”…am mancat si varianta cu patrunjel..nu-i rau(probabil eram lesinat de foame) dar nu i-am gasit rostul in compozitie si oricum ii schimba gustul radical…in mai putin bine. iti multumim foarte mult pentru retele postate :D

  29. ancutzikram says:

    eu personal nu fac ciorbica de burta asa,prea multe zarzavaturi…si prea multe ingrediente,ciorba de burta se face cu f putine ingrediente iar rezultatul este magnific….oricum banuiesc ca fiecare reteta este spectaculara…oricum ar fi facuta..imp este rez final

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>