Prajitura cu gem

Prajitura cu gem este o prajitura arhicunoscuta pe care, probabil, toate mamele si bunicile noastre au facut-o nu odata ci de mai multe ori. Ceea ce a facut-o farte cunoscuta este faptul ca este o prajitura foarte simpla si cu ingrediente la indemana oricui. Bunica o facea in zilele de iarna cand camara era plina de tot felul de dulceturi, insa de cele mai multe ori ne-o facea cu gem de gutui si tare mult ne mai placea…

Ingrediente:
-9 linguri zahar,
-6 linguri de ulei,
-9 linguri lapte,
-1 ou,
-coaja rasa de lamaie,
-o lingurita praf de copt (sau bicarbonat de sodiu stins cu putina zeama de lamaie),
-faina cat cuprinde,
Umplutura
-un borcan gem(de 400 g) de prune, gutui, etc.,
-2 linguri stafide(cca 50 g),
-o esenta rom,
-nuca tocata(cam 100 g),
Preparare:

In primul rand se aprinde cuptorul si se prajeste putin la foc mic nuca tocata in bucatele mici. Stafidele se pun la hidratat in esenta de rom si se trece la preparatul prajiturii.

Se mixeaza oul intreg cu zaharul pana ce acesta se topeste apoi se incorporeaza putin cate putin uleiul.

Se adauga laptele, apoi coaja de lamaie si in final bicarbonatul stins (sau praful de copt). Se framanta cu faina pana se obtine un aluat care poate fi intins in foaie. Din acest aluat se opreste cam o mana care se framanta in faina in continuare pana devine tare, bun de dat pe razatoarea cu gauri mari.

preparare

Intr-o tava unsa si tapetata (20/28) se aseaza aluatul intins in foaie de cca 1 cm. Se da la cuptor 10-15 min dupa care se scoate si se aseaza umplutura de gem, nuci tocate, pe care le-am prajit putin si stafidele hidratate in rom.

Prajitura se poate umple si cu  gem simplu iar daca consistenta acestuia este mai moale se presara aluatul cu 2 linguri de pesmet ca sa absoarba lichidul rezultat prin incalzirea gemului.

Aluatul care l-am oprit si in care am incorporat faina mai multa pana devine foarte tare il razuim deasupra prajiturii  si se da din nou la cuptor pana se rumeneste deasupra.

prajitura  cu gem

Prajitura cu gem se taie cat inca este calda si se serveste pudrata cu zahar pudra…

47 Comentarii

  1. Imi place aceasta prajitura!! Perfecta pt weekend!

  2. E super gustoasa prajitura aceasta. as manca si eu o felie calda acum langa cafea :).

  3. Cat de bine arata!…maine am sa fac si eu doar ca in loc de gem o sa pun mere rase si trase in unt!

  4. spune-mi te rog, cantitatile pentru aluat sunt suficiente pentru tava de la aragaz?

  5. Vreau si eu!! Minunat arata! Una din prajiturile copilariei.. Pupici

  6. Foarte bine arata! Si-mi plac tare farfurioarele ;)

  7. ma prezint la o bucata!simpla si delicioasa!

  8. wow! ce bunatata ai facut tu aici.
    uite am si eu ceva cam la fel…super bun…doamneee
    pup

  9. DiaMar-bucataria galbena says:

    O tavita cu prajitura este a mea.Te pup!

  10. M-am prezentat la papat… dar vin si cu un borcan de gem, ca daca-ti maninc vreo jumatate de prajitura, te trimit rapid la bucatarie… Pupici si week-end placut !

  11. Ce bunatate!Si buni tot cu gem de gutui o facea!Pupici!

  12. Licuta Marin says:

    Tare bine arata!!!Si noua ne-o facea mama, dar spre rusinea mea, eu nu am mai facut-o de foarte multi ani…Nici nu stiu daca mai am reteta:( Am s-o iau de la tine si am s-o trec pe lista:)Pupici!

  13. Mare Maria says:

    Intradevar, o prajitura arhicunoscuta si f.f.f. apreciata. Si mai ales facuta cu gem de casa:)!!!!Pupici:x

  14. TeoBucatar says:

    Va multumesc fetelor!Sa aveti un we placut si linistit!

  15. TeoBucatar says:

    Viviana,pentru tava de aragaz se dubleaza cantitatile.Eu fac putin ca ingrasa:)

  16. asta e una din prajiturile copilariei mele…

  17. Bucate apetisante says:

    Eu n-am facut niciodata.
    Da' bine arataaa!

  18. Ce bine ar merge cu un pahar cu lapte…:)

  19. maria mihalache says:

    Imi aduc aminte ca prajitura asta o facea bunica…..si ce buna mai era.
    O zi frumoasa!

  20. Hello Teo,
    Farfuriuta din spate este a mea da?
    ok, vin repede … arata super yumy!!

  21. Boabe de Cafea says:

    Tare apetisanta este prajiturica ta! :*

  22. Ce bunatate trebuie sa fie!

  23. Arata delicios!!

  24. CE PREZENTARE!
    Bravo!
    Duminica frumoasa!

  25. Gustoasa rau de tot:)…frumoasa prezentarea…

    duminica placuta!

  26. O prajiturica pe care o apreciez foarte mult, inca din copilarie si ma bucur ca mi-ai amintit de ea. Prezentarea este deosebita.

  27. catkitchen says:

    Doamne de cand nu am mai papat asa ceva , am si uitat ca exista !!! :(((

  28. fantezie in bucatarie says:

    bun,bun!!din parte me un mare LIKE!!Pupici!!

  29. Ramona Alina says:

    Foarte apetisantã! am sã pregãtesc si eu:)

  30. Dana Cristea says:

    Un premiu te asteapta la mine pe blog!!! Pupici!!!

  31. Adela Zilahi says:

    Simpla dar fff buna!! Un premiu te asteapta la mine! Te pup cu drag!!

  32. Superbaaaaaa ♥ si extra delicioasa ♥
    pupicei

  33. Lady Butterfly says:

    Ce mult iubesc prajitura asta! Si eu o fac destul de des si o beau cu latpic rece… Doamne, o bunatate!

  34. Tudor Elena Cristina says:

    Este preferata meaaa!!!!Arata deliciooos si o felie o sa fie a mea…(data viitoare)..

  35. Vai ce deliciu!!! N-as refuza asa ceva niciodata!!!!

  36. Si mie imi place mult genul acesta de prajitura! Pe cat e de simpla pe atat e de delicioasa!

  37. Sisters'Kitchen says:

    Delicios!

  38. Ce pofta mi-ai facut de o astfel de prajitura!
    Imi place la tine in bucatarie, cred ca voi ramane pe aproape:)
    Pe curand.

  39. Un Paste linistit si fericit alaturi de cei dragi!Pup!

  40. Bună seara!
    Am făcut astăzi prăjitura dumneavoastră și s-a copt frumos,foarte bună la gust, dar după ce s-a răcit, s-a întărit foarte tare. Credeți că am greșit ceva?
    Mulțumesc, o seară bună!

  41. TeoBucatar says:

    Elisa, dupa cum se vede in poza si eu am copt-o putin cam mult:) Asta poate fi o cauza. Pe de alta parte, la retetele astea care au “faina cat cuprinde” nu trebuie exagerat cu cantitatea pentru ca prajitura va deveni “aspra” dupa copt. Adica, aluatul trebuie lasat cat mai moale, atat cat sa poata fi intins si sa nu se lipeasca de maini sau sucitor. Altceva nu se poate gresi aici.

  42. Bucataria-Romaneasca.ro says:

    Reteta este ok, felicitari Teo.

  43. super buna….sper sa-mi iasa

  44. rezi maria says:

    arata super …sper sami iasa

  45. Sunt Fun la acesta prajitura delicioasa! hugs

  46. stan lavinia says:

    buna, eu nu am stiu niciodata cat inseamna faina cat cuprinde mai exact imi puteti spune gramajul.
    multumesc

    • TeoBucatar says:

      Lavinia, la cantitatile respective vreo 350- 400 g.Aluatul trebuie sa aiba consistenta din poza.
      Pentru razuit se mai incorporeaza faina asa ca aluatul sa poata fi dat pe razatoare.
      O seara buna si spor la treaba!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>