Prajitura Carpati

In familia noastra prajitura Carpati este nelipsita de pe masa de Craciun, atunci cand ne intalnim cu totii,  pentru ca place tuturor si este foarte spornica, avand in vedere numarul mare de portii (cel putin 25 de felii sanatoase, in functie de cantitati)…

Ingrediente(pentru cca 6-7 foi)
 -o cana de zahar,
-1/2 cana ulei,
-1 cana de lapte,
-1-2 oua,
-o lingurita bicarbonat de sodiu,
-faina cat cuprinde,
Crema caramel
-2 cani zahar tos,
-750 ml lapte,
-7 linguri faina,
-o cana apa,
-1/2 pachet unt,
-o esenta rom,
Glazura
-o cana si jumatate zahar pudra,
-un pachet unt (margarina),
-3 linguri cacao,
-2 plicuri zahar vanilat,
Pentru ornat
-2 linguri nuca de cocos,
Preparare

In primul rand trecem la prepararea foilor. Laptele, zaharul si uleiul se pun la foc mic si se amesteca pana zaharul s-a dizolvat complet fara a se clocoti. Aceasta dizolvare la cald va face ca aluatul sa fie mai elastic, mai putin sfaramicios si prin urmare mai usor de manevrat la coacere. Se lasa sa se racoreasca apoi se amesteca cu 1-2 oua, bicarbonatul si faina, framantandu-se un aluat care se poate intinde in foaie.

In functie de masura (ingredientele se vor masura cu aceeasi cana) aluatul va incorpora cca 7-8oo g faina. La aceste cantitati vor iesi 7-8 foi (mie mi-au iesit 6 pentru ca am folosit o cana mai mica).

Foile se coc pe fundul tavii de aragaz pe care am presarat-o cu faina. Foaia se intinde cu sucitorul asa incat sa fie cat mai subtire si se potrivesc marginile cu un cutit ca sa aiba dimensiuni cat de cat egale.

Dupa ce s-au copt toate foile se lasa sa se raceasca timp in care se prepara crema.

Adica, se caramelizeaza fara sa se arda cele 2 cani de zahar pana capata culoarea aramie si se sting atent cu o cana de apa, dupa care se lasa la foc mic sa se topeasca bine pana devine un sirop.

Intr-un castron se freaca cele 7 linguri de faina cu laptele rece turnat putin cate putin ca sa nu se formeze cocoloase si se toarna peste siropul de zahar ars in fir subtire amestecandu-se energic cu telul. Se lasa la fiert pana se ingroasa bine amestecandu-se mereu si insistand pe fundul vasului cu telul ca sa nu se prinda.

Cand crema s-a ingrosat se inchide focul si se incorporeaza o jumatate de pachet de unt sau margrina  si o sticluta esenta de rom.

Pana se raceste crema se trece la preparare glazurii care se face simplu frecand untul la temperatura camerei cu zaharul pudra. La final se incorporeaza praful de cacao si zaharul vanilat.

Crema de caramel se intinde rece pe foi ca sa nu se inmoaie prea rau, ultima lasandu-se neacoperita.

Se da la rece pana a doua zi inainte de a fi taiata, taietura care reprezinta tot dichisul la aceasta prajitura Carpati.

In primul rand se potrivesc frumos toate marginile prajiturii dupa care se taie in fasii cu latimea de cca 8cm, in cazul meu, iar daca ati copt mai multe foi latimea fasiei creste cu 1-2 cm astfel incat triunghiul final sa aiba laturile aproximativ egale.

Fiecare fasie se taie pe lungime dupa diagonala (ca in poza) dupa care se desprind partile si se pozitioneaza cu varfurile in sus.

taietura carpati

Partea de deasupra si cea de jos trebuie sa ajunga fata in fata usor indepartate pentru a se putea unge cu glazura.

Dupa ce au fost date cu glazura se apropie cele doua parti si se taseaza usor din lateral cu mainile.

Se acopera totul cu glazura (adica cele doua laterale), se presara putina zapada pe creste (nuca de cocos) si se da din nou la rece pana in momentul servirii cand se taie in felii  de 2-3 cm grosime care vor arata ca niste triunguri sau mai bine zis niste creste muntoase de unde si numele prajiturii.

Prajitura Carpati este o prajitura excelenta pe care cred ca fiecare din noi a gustat-o cel putin odata, facuta ca la carte de mama sau de bunica in ajunul sarbatorilor alaturi de cozonaci si alte minuni dulci de acest gen…

Etichete:

47 Comentarii

  1. Cand eram mai mica la cofetarie nu mancam altceva decat prajitura Carpati … e asa de bunaaa! Mare pofta mi-ai facut! Pup!

  2. Cat de frumoasa e prajitura ta!

  3. iamiiiiiiiiiii,ce minune dulce!!!!

  4. minunata dar nu am avut pina acum curaj sa o incerc!pupici

  5. TeoBucatar says:

    Ne place tuturor Danutza!Pup!

  6. TeoBucatar says:

    Multam Livia!O zi buna!

  7. TeoBucatar says:

    Mimi,nu e foarte fotogenica dar vb fiica-mii macar e buna:)

  8. TeoBucatar says:

    Mihaela nici eu nu ma omor sa coc foi dar prajitura e foarte usoara in sine.Sa ai o zi minunata!

  9. Adela Zilahi says:

    Teo, arata superb!! Ma servesc si eu cu o feliuta! Sincer nu am mai mancat din copilarie! Pupicei!

  10. Delicioasa!Super reteta!

  11. TeoBucatar says:

    Tare buna Adela!Pupici!

  12. TeoBucatar says:

    Multumesc Alina!Pupici!

  13. Fancy Cake says:

    Foarte meseriasa! De cate ori o vad la Carrefour imi face cu ochiu'!
    Nu prea m-am prins cum vine partea cu taiatul, dar mai studiez!
    Pupici

  14. Boabe de Cafea says:

    Vaiii, ce pofta mi-ai facut! Nu am mai mancat de un secol prajitura Carpati de casa. Pupici!

  15. TeoBucatar says:

    Fancy si mie imi era frica de taietura asta dar vad ca a mers din prima!Pana acum o facea mama!

  16. TeoBucatar says:

    Bobitelor de cafea va invit la o portie,ca la mama acasa!

  17. Uau, superba poza… N-am mai mincat de ani de zile… Fug sa salvez reteta, poate dupa ce ma las de slabit, ma apuc de prajiturit… Pupici !!!

  18. alinutzika says:

    mult de lucru, dar efectul e grozav!

  19. Simona Patras says:

    Arata foarte bine!!!

  20. TeoBucatar says:

    Slabim mai incolo Daniela,eu am renuntat:)

  21. TeoBucatar says:

    Alinutzika e mai putin de lucru decat ma asteptam!Ma gandeam ca atatea foi o sa imi ia o vesnicie,de aceea le-am si redus numarul:)

  22. AdinA's Cakes says:

    Super prajitura,as face-o dar imi e teama de taiat si asamblat ,dar mai ales de coptul foilor!

  23. TeoBucatar says:

    Multumesc Simona!Pupici!

  24. TeoBucatar says:

    Si eu am avut retinerea asta Adina dar nu e deloc asa!

  25. ce mi-aduce aminte de cofetariile altadata!

  26. Bucate apetisante says:

    Am zis ca odata o incerc si eu, ca tare bine arata.

  27. TeoBucatar says:

    Si mie imi place din copilarie Adnia!

  28. TeoBucatar says:

    Merita incercata BA!Pupici!

  29. Mare Maria says:

    Delicioasa!Super reteta! Pupici:x

  30. Licuta Marin says:

    Tare bine arata si e tare delicioasa!!!Am pus-o pe lista:)Pup!

  31. TeoBucatar says:

    Multumesc Maria!Pupici si tie!

  32. TeoBucatar says:

    Multumesc Licuta!Merita incercata si cu siguranta o sa-ti placa…

  33. Alexandrina says:

    Felicitari pentru realizare! Delicioasa prajitura!

  34. Super dulcegarie!!! Mama tot asa ii zice.. spornica si delicioasa! Chiar asa e!! Si aratoasa as adauga eu! Te pup

  35. Super buna! Sper sa o fac si eu curand!

  36. Sara & Miki says:

    Prajitura asta ne aduce tuturor amintiri frumoase. Am mancat-o la cofetarie dar nu am facut-o niciodata acasa. Ma bucur ca am regasit-o la tine. Pup!

  37. In bucatarie cu Aziz says:

    Mmmm mi-ai adus aminte de bunaciune asta ;de cand eram mica nu am mancat!!!o sa incerc si eu..pup o zi frumoasa!!!

  38. miki's shop says:

    mmmm,preferata mea la cofetarie,acum o sa incerc si eu aceasta reteta

  39. Una din prajiturile copilariei mele! Din pacate n-am mai mancat de mult.. si de facut nu am facut niciodata, deci am salvat reteta! Pupici

  40. TeoBucatar says:

    Multumesc fetelor!Sa aveti o zi buna!

  41. Foarte aratoasa prajiturica! Pup

  42. Ramona Alina says:

    Nu am preparat niciodatã, e usor de fãcut si aratã yummy:)

  43. O prajitura care imi place mult de tot. Mama o face, mie mi se pare greu de facut.

  44. Lady Butterfly says:

    De mult imi doresc sa fac aceasta prajitura… dar cand ma gandesc ca trebuie sa coc atatea foi…hmm.

  45. Aceasta prajitura pe la noi se cheama,,Cabana"incercati-o este foarte buna si usor de facut ,dar cu taiatul…!!cam greu pana m-am invatat !mi-a luat ceva timp.Va pup!

  46. GHEORGHIU says:

    Din cate stiu eu la cabana vin niste bete in mijloc, dar la Carpati ce vine in mijloc ca nu ai cu ce umple ca la cabana.Atunci cand prajitura Carpati este taiata eu o vad lipita, dar cum a ajuns asa sa fie lipita?

  47. O frumusete !:)
    Salvez reteta si o prepar de Craciun!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>