Negresa

Negresa este o prajitura economica, pufoasa si gustoasa  pe care cu toti o stim din copilarie sub o forma sau alta. Tin minte ca mama ne infrana cu ea pofta de ciocolata „bruta” avand in vedere aspectul ei ciocolatos…

ingrediente_negresa
Ingrediente (pentru o tava de 20/30) :
-o cana de zahar,
-1/2 pachet unt,
-1/2 cana lapte,
-2 oua,
-3 linguri cacao,
-o lingurita praf de copt,
-o cana faina,
-o esenta de rom,
-stafide (optional),
Glazura
-2 linguri cacao,
-un zahar vanilat,
-3 linguri pline de zahar,
-4 linguri lapte,
-o lingura de unt,
Preparare:

Intr-o craticioara se pun zaharul, praful de cacao si laptele, amestecate bine cu telul si se fierb la foc mic  pana se dizolva complet  zaharul. Exista variante de negresa  fara aceasta fierbere insa ea are rol de a face si mai ciocolatoasa prajitura, adica praful de cacao isi va face mai bine treaba astfel.

Cand zaharul s-a topit se lasa sa se racoreasca amestecul, dupa care se adauga galbenusurile si se amesteca bine pana se incorporeaza.

Albusurile se bat spuma si se incorporeaza putin cate putin in cealalalta compozitie care s-a racit bine intre timp. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit stafidele hidratate in esenta de  rom timp de 15 min.

Se amesteca usor si se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt).

Se coace in cuptorul preincalzit la foc mediu fara sa se deschida cuptorul primele 15 min. Se verifica cu ajutorul unei scobitori.

Dupa ce s-a racorit se taie dupa preferinta si se acopera cu glazura pe care o preparam fieirband zaharul, cacaua, zaharul vanilat si laptele pana se ingroasa putin, iar la sfarsit se adauga untul.

negresa

Aceasta este doar una dintre multele variante de negresa, o prajitura foarte versatila, fara ingrediente pretentioase…

Etichete:

34 Comentarii

  1. Am venit dupa miros… Yammy!

  2. maria elena says:

    In sfarsit ajung prima, deci mananc pe saturate.
    Este foarte frumoasa Teo. Scuza intrebarea: decorul este tot comestibil, din pasta?
    Te poftesc sa ridici un premiu, pe care ti-l ofer din toata inima pt harnicia ta, te pup.

  3. Mama ce bine arata.. Si ptr mine negreasa este una din prajiturile copilariei.. Pupici

  4. DiaMar-bucataria galbena says:

    Ce frumoasa este.M-as infrupta din ea chiar acum.Pupici!

  5. Dana Cristea says:

    wow!!!! ce bine arata!!!!pup

  6. Simona Patras says:

    Superba!!!

  7. Licuta Marin says:

    Ce imi place cum curge glazura pe ea:)!!Yummy, ciocolatoasa rau!Pup!

  8. Arata minunat,imi place in orice varianta!Pupici!

  9. Ce super arata! o prajitura foarte buna intr-un decor minunat!

  10. Adela Zilahi says:

    Teo, sa sti ca nu am mancat de cativa ani buni aceasta prajitura simpla si cred ca am sa o fac si eu cat de curand! Merci ca mi-ai adus aminte de ea! Te pup!

  11. Mama nu mi-a facut vreodata negresa, dar nasa mea imi facea mereu, mai ales in vacante cand stateam la ea. Tare buna mai e negresa!!!Pup!

  12. Ramona Alina says:

    Foarte frumoasã, vreau si eu:)

  13. Mama ce-mi place! Asta-i reteta aia clasica din vremea copilariei mele!! ce-mi placea vikend-ul atunci, cand ai mei plecau mereu sa se plimbe si ma lasau singura acasa sa-mi fac de cap, cu bunii, in zilele alea ;)) Din pacate/sau nu .. inca n-am aflat, stateam cu nasu prin bucatarie.. pe principiu o cana din aia, jumatate din aia si tot asa! ;) Si apoi venea tata si zicea.. Awww ce buna eeee!! chiar daca era cea mai naspa prajitura ever, da cred ca atitudinea asta m-a incurajat mereu. Da eram si eu mica, aveam 8 ani ;) Super negresa draga mea! hai ca te-am tinut la povesti! te pup

  14. Negresa este o prajitura care imi place foarte mult. Prezentarea este deosebita, ca de obicei, felicitari!

  15. Mmm…ce pofta mi s-a facut de-o ciocolatoasa!

  16. Liliana Toma says:

    Minunata prajiturica!!!La mine pe blog te asteapta un premiu. Te pup!

  17. Visul ciocolatosilor! :)

  18. Mama, dar eu unde eram cind ai publicat minunea asta ?! Imi dau singura o palmuta peste poponet… Pupici si tura viitoare sa strigi tare cind bagi bunatati… sa se auda de acasa de la mine…

  19. Mare Maria says:

    Minunata prajiturica!!!Eu am un fix cu prezentarile tale, le ador!!!!!Pupici:X

  20. maria mihalache says:

    Ce frumos arata.
    O zi buna!

  21. Nu refuz niciodata negresa…..

  22. Mmmm…tare buna! Chiar ca imi aduce aminte de copilarie!

  23. Bucate apetisante says:

    Ahhh, da' ce bine arata a ta!
    Urmatoarea mea prajitura va fi negresa !

  24. Hmmmmmm…ce ciocolatoasa ai facut-oooooooooooooooo !!!
    Te tzuc !

  25. catkitchen says:

    Ce frumos arata !!!!

  26. fantezie in bucatarie says:

    yami,yami arata suuuper, de milioane!!!adevarata arta!!!felicitari!!!

  27. pfoaaaa, am vazut poza pe bucataras.
    Mortala!!!

  28. Anonymous says:

    Astazi am facut negresa si a iesit super.

  29. Wow! I-ati facut o prezentare minunata si mi se pare ca se face destul de usor (o am la cuptor deja :p).De-abia astept sa o si gust! :D Pariez ca este si foooarte delicioasa. O singura nelamurire am: la ingredientele pentru blat scrie ca este necesar si 1/2 pachet de unt, insa eu nu am reusit sa gasesc unde trebuie folosit; asa ca am improvizat ;), l-am pus in compozitie inainte sa adaug albusurile. Oare am facut bine? Precizez ca sunt incepatoare in ale prajituritului ;;). Felicitari! Retetele dvs. sunt extraordinare, de-abia astept sa mai incerc si altele :).

    • TeoBucatar says:

      Dany,untul se adauga la ingredientele care se incalzesc pe foc,dupa ce ai dat vasul la o parte.Trebuie sa completez,mesi mult,am uitat cu desavarsire de unt.Astept sa-mi spui cum a fost „degustarea”:)

  30. Am revenit cu feedback-ul. Este delicioasa si foooarte pufoasa!!! Cred ca e cea mai buna negresa pe care am mancat-o vreodata :”> si nu m-as fi asteptat ca titlul asta sa il ia o prajitura facuta de mine :D. Asta e cu siguranta datorita retetei. Multumesc din suflet!

  31. TeoBucatar says:

    Este meritul tau,inseamna ca ai talent daca ai reusit o reteta incompleta!Daca mai gasesti scapari nu ezita sa imi spui,la fel si daca ai nevoie de ajutor.
    Te pup si astept sa incerci si alte retete.

  32. Buna.
    Eu am o mica nelamurire nu am reusit sa ma lamuresc nici de pe internet, vreau sa imi spui si mie te rog cat inseamna 1/2 unt, un pachet si jumatate de unt sau doar o jumatate de pachet?
    Ms frumos!

    • TeoBucatar says:

      Luminita, 1/2 pachet unt cum am scris eu in reteta inseamna o jumatate de pachet.
      Daca vei intalni scris 1 si 1/2 pachet (pahar, ceasca sau altceva) va insemna un pachet(masura) si jumatate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>