Tort caramel

Tort caramel -alt dulce din categoria rasfat de sarbatori, pentru iubitorii de caramel si nu numai! Adica un tort cu blat caramel si crema caramel, caramel din cap pana in picioare, ce mai :) Eu il ador, gustul acesta dulce amarui ma inebuneste…

Ingrediente:
Blat
-6 oua,
-200 g zahar,
-300 g faina,
-un praf de sare,
-10 linguri sirop caramel din 50 g zahar si 150 ml apa,
-un praf de copt,
-o esenta rom,
Crema caramel
-75 g zahar,
-5 g gelatina granule,
-100 ml apa,
-20 g unt,
-200 ml  frisca lichida,
-1-2 linguri zahar pudra,
Crema de ciocolata
-100 g ciocolata amaruie sau cu lapte,
-200 ml frisca lichida,
Pentru insiropat blatul
-50 g zahar,
-150 ml apa,
-o esenta de rom,
Glazura
-100 g ciocolata neagra,
-20 g unt,
Preparare:

Mai intai incepem prepararea blatului. Inainte de toate caramelizati  cele 50 g zahar si dupa ce a devenit auriu stingeti cu atentie cu 150 ml apa si lasati sa fiarba pana se topeste dupa care inchideti focul si adaugati esenta de rom. Lasati sa se raceasca foarte bine.

Aprindeti cuptorul sa se incinga. Separati ouale si bateti albusurile spuma cu un praf de sare.

Galbenusurile si zaharul  se mixeaza pana compozitia incepe sa se albeasca si zaharul sa se topesca. Adaugati siropul rece de caramel, lingura cu lingura mixand dupa fiecare pana se incorporeaza bine .

Urmeaza sa amestecati usor cu spuma de albusuri si faina in care ati amestecat praful de copt.
Turnati uniform amestecul intr-un vas (cu diam de 28 cm) uns si tapetat si dati la cuptor, la inceput la foc mare apoi la foc mic, fara sa-l deschideti  in primele 15 min.

Blatul se coace in cca 30 min, functie de cuptor iar pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea. In timp ce blatul se raceste se „fabrica” cele doua creme.

Pentru crema de caramel mai intai pregatim siropul astfel :
-ardeti 75 g zahar pana devine auriu, adaugati untul si amestecati sa se incorporeze, apoi stingeti cu apa si lasati sa se dizolve complet .
Gelatina se lasa la dizolvat in apa rece. Siropul rece de caramel se amesteca cu gelatina si se lasa sa se odihneasca putin.

Se bate frisca pana incepe sa se lege, se adauga o lingura de zahar pudra si apoi siropul de caramel, putin cate putin, asa incat pana terminam de mixat frisca sa incorporam si siropul.

Atentie, siropul trebiue sa fie foarte rece, eventual dat la frigider 15-20 min, ca frisca sa nu se inmoaie. De aemenea frisca lichida trebuie tinuta cateva ore la rece inainte de a se folosi.

  Pentru crema de ciocolata, dupa cum am spus si la alte retete se topeste la foc mic ciocolata rupta bucatele, impreuna cu frisca lichida fara sa se atinga punctul de fierbere. Dupa ce s-a racit complet se da la frigider sa se raceasca bine si apoi se mixeaza pana capata consistenta de frisca batuta.

  Siropul pentru blat : se pune zaharul cu apa la fiert pana se dizolva complet. Eu recunosc ca am facut aici tot un sirop caramel :) asa ca sa fie tacamul complet. Se lasa sa se raceasca, orice varianta ati alege si apoi se adauga esenta de rom.

Se taie blatul in doua, se insiropeaza primul strat, se adauga pe rand cele doua creme in straturi cat mai  uniforme si se vine cu partea a doua a blatului care se insiropeaza la randul lui.
Se orneaza cu glazura de ciocolata (sau de Caramel!).

Tortul caramel este o prajitura care merita sa stea in meniul de sarbatori, alaturi de alte bunatati. Daca nu va place trimiteti-mi eventualele reclamatii :) Apropos, in una din serile trecute, am avut o discutie interesanta cu un „anonim”care pe la orele 24 a tinut mortis sa-mi „laude” vreo 5-6 retete. Indarjirea cu care a facut-o m-a distrat foarte tare si m-a  facut sa adorm  fericita…

42 Comentarii

  1. AdinA's Cakes says:

    Arata super tortul,de gustos numai zic,sigur e cu atat caramel!

  2. alinutzika says:

    Teo, arata minunat. Si eu ador caramelul.
    Cat despre anonimi….oare cine nu a primit vreodata un comentariu rautacios, bineinteles de la vreun anonim?..:))

  3. O minunatie de tort! Si mie imi place caramelul.
    Cat despre binevoitori… am avut si eu o "intalnire" cu unii.. pe un alt site, unde in spatele anonimatului faceam niste comentarii foarte rautacioase. Eu i-as sfatui sa treaca la cratita si la postat, ca sa vedem de ce sunt in stare! Pupici si ignore la anonimi "binevoitori" :)

  4. Ce3 bine arata!!! Super

  5. Ho, ho, ho… primesti cu colinda ?! Daca da, dai si o feliuta de tort ?! Ho, ho, ho… ce bine arata si ce delicios e… Ho, ho, ho… te-am pupicit, sa fii cuminte, da ?! ca uite acusica vine mosul cu cadouri…

  6. TeoBucatar says:

    Adina cred ca am facut fixatie pentru caramel:)

  7. TeoBucatar says:

    Alinutzika imi plac anonime dar sa le semneze sa stiu si eu cine ma iubeste:)

  8. TeoBucatar says:

    Simona chiar m-a amuzat,in special ca facea dese trimiteri la ce facea mama nu ea:)

  9. TeoBucatar says:

    Multumesc Bianca!Pupici!

  10. TeoBucatar says:

    Daniela primesc si colindul si pe mosul!Pupici!

  11. Licuta Marin says:

    Tare bine arata si prezentarea superba!!!Pup!

  12. Antonina S. says:

    Chiar asa, ca Daniela.. ho, ho, ho!! Am citit caramel si am venit in graba!! Dar nu ca Mosul , ci ca princhindeii aia mici dupa daruri ;))
    Delicios tare tortul tau! pupici

  13. excelent!

  14. TeoBucatar says:

    Multumesc Licuta!Sa ai o seara buna!

  15. TeoBucatar says:

    Anto cred ca la ciocolata si caramel semanam foarte mult!

  16. Eu, daca e vorba de tort, sunt prima pentru o feliuta , 2-3 acolo… daca-i cu carmel, nu ma satur asa repede. Cat despre rautaciosi, nu pune la inima…te invidiaza pentru ca ai un real talent si tot ce faci arata bine.

  17. TeoBucatar says:

    Te pup Adnia si multumesc mult!

  18. TeoBucatar says:

    Si mie imi place mult caramelul Vali!Nu stiu daca e vb de talent dar incerc:)Pupici si o seara buna!

  19. Ohh, daa! Si eu il ador clar … cu muult caramel! Arata super!!

  20. fantezie in bucatarie says:

    mmmm ma tot uit la poza si nu ma satur…nici nu vreau sa ma gandesc ce as face cu astfel de tort langa mine :))nu voi imparti nimic nici macar cu Mosu' :))weekend placut sa ai!!pupici!!

  21. TeoBucatar says:

    Felia este pentru tine Danutza!La multi ani!

  22. TeoBucatar says:

    Lasa Mihaela ca mosul are destul si e prea rotofei:)

  23. Woow!Si mie imi place caramelul.O sa-l fac si eu de revelion!

  24. Cred ca o sa se transmita fixatia asta,e foarte greu de rezistat unei astfel de felii.

  25. Mare Maria says:

    Wow, se vede ca-ti place caramelul…..mult,mult!!!!Si sa nu-ti placa….la cum a iesit tortul:))te indragostesti de caramel fara sa vrei.Pupici:x

  26. In bucatarie cu Aziz says:

    Da ,da, da sa curga valuri, valuri of caramelul asta…arata super !!!

  27. Adela Zilahi says:

    Super!!!! Yumy!! Ador caramelul!! Arata super! Pupicei!!!

  28. Imi place caramelul,iar tortul arata ff bine!

  29. wow wow wow!!!! cu caramel…musai trebuie sa-l fac si eu.
    n-am mai intrat demult pe bloguri Teo, ma bucur ca am gasit asa minunatie acum aici la tine. pupici

  30. Eram in cautarea unei retete de tort pentru revelion, tre sa-ti spun ca arata minunat, mai ales crema, o sa-ti fur si eu reteta, d-abea atept sa se termine postul :)

  31. Minunat arata, asa cum am mai zis :) Pup

  32. Extraordinar de bine arata!Bravo

  33. arata superb si sunt convinsa ca e delicios ♥
    te imbratisez cu mare drag si-ti doresc din suflet sa ai parte de sarbatori fericite si pline de zambet! te pup

  34. catkitchen says:

    vai !!!!!!! … asta e o adevarata nebunie , arata tare bine si sigurrrrr e delicios , felicitari!!

  35. Boabe de Cafea says:

    Arata intr-un mare fel! Poftesc si eu la o bucata generoasa :)
    Sarbatori Fericite si La multi ani! Multe bucurii si impliniri iti doresc pentru 2012 :)

  36. Daca e caramel… e preferatul meu… Cu siguranta trebuie sa notez reteta!… Sarbatori fericite si numai bucurii!

  37. maria mihalache says:

    Bunaciune si frumusete.

  38. Si eu vreau, si eu! :p…

    Un An Nou fericit si plin de realizari!

  39. vreau si eu o feliuta! ador tot ce e cu caramel …si nu m-am prea incumetat sa fac nimic cu caramel, nu stiu de ce :) dar as musca cu toata placerea din tortul tau! An Nou fericit!

  40. Sara & Miki says:

    Nu stiu cu am pierdut aceasta reteta pana acum. Minunat, felicitari!

  41. Este super bun acest blat,de cand l-am descoperit a fost f apreciat in familie,mult succes in continuare si multumim de reteta!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>