Sarmale

Cred ca nu exista casa care sa nu aiba pe masa de sarbatori sarmale, acest preparat romanesc care place tuturor. Retetele au mici variatiuni, in functie de zona insa savoarea lor este recunoscuta de toata lumea. Varianta mea de sarmale este cea pe care am invatat-o de la mama si care are ca aroma prinipala cimbru…

Ingrediente:
-foi de varza murata,
-1 kg carne tocata amestec,
-150-200 g orez,
-4 cepe medii,
-2 lingurite cimbru uscat,
-sare,
-piper negru macinat,
-piper negru boabe,
-2 foi dafin,
-4 linguri pasta de rosii,
-o lingurita boia de ardei dulce,
-1-2 oua,
-cateva bucati afumatura,
-crengute de cimbru,
Preparare:

Proportia ideala a amesteculul de carne mi s-a parut a fi de o parte carne vita si doua parti carne de porc. Asa ca dupa ce am tocat carnea o framantam bine cu celelalte ingrediente adica orezul, ceapa tocata marunt, sare, piper macinat, cimbru, oua.

Se desface capatana de varza in foi si se scot nervurile principale iar foaia se taie astfel in doua. Daca varza este mare se pot obtine mai multe bucati.

Sarmalele se fac dintr-o lingura de umplutura, adica asa incat sa fie cat mai mici. Se ruleaza varza cat mai strans si capetele ruloului se intrduc usor cu  degetul spre interior.

sarmale

In vasul in care vor fierbe, sarmalele se aranjaza cat mai compact. Se adauga piper boabe, crengute de cimbru si foi de dafin.

Ardeii pe care ii vedeti in poza sunt specifici zonei noastre (se numesc raci, probabil datorita culorii) si din cate stiu eu sunt folositi pentru umplut, in special alaturi de sarmale. Evident ca sarmaua devine foarte gustoasa cand a fiert alaturi de acesti ardei.

Se prepara cam un litru de fiertura din apa si zeama de varza, dupa gust, pasta de rosii, boiaua de ardei care se da in clocot si se toarna peste sarmale astfel incat sa nu depaseasca nivelul lor. Se dau la cuptor la foc mic sa fiarba indelung timp de cateva ore avand grija sa nu sece complet lichidul.

Aceste sarmale vor avea, dupa cum am spus o puternica aroma de cimbru care este o adevarata nebunie. Se servesc cu smantana si ardei iute (daca va place ) si evedent cu o tarie romanesca:)

23 Comentarii

  1. Super! Abia astept sa fac si eu.

  2. Ispititoare sarmalutele, iar pe mine m-ai atins direct in punctul cel mai sensibil, ca aici n-am eu varzuca pentru sarmalute, ma multumesc doar cu ardeii umpluti… Pupici !!!

  3. normal ca ne plac cu ardei iute si muuulta smantana! bravo, ai facut o frumusete de sarmale!

  4. Asta chiar nu pot refuza! Arata demetial! Pup

  5. DiaMar-bucataria galbena says:

    Sarmalele pur si simplu le ador.Te pup!

  6. Imi plac sarmalele mult, dar prezentarea ta este f frumoasa!

  7. Dana Cristea says:

    Sarmalute am papat si noi, foarte faina prezentarea!!!! pup :*

  8. Prezentarea de nota 10 plus.

  9. Zilele astea vad peste tot sarmale! Nu mai pot de pofta, n-am rabdare pana la Craciun:))Pup!

  10. Licuta Marin says:

    Bune rau de tot!!!Imi plac la nebunie!Astazi am facut, dar de post:)Pup!

  11. Adela Zilahi says:

    Chiar azi am papat la sora mea! ne plac tare mult! Prezentare super ca de obicei!! Pup cu drag!

  12. Foarte bune, nu pot refuza asa ceva! Pup

  13. Ramona Alina says:

    Mã servesc si eu cã tare bune mai sunt! si eu voi face sarmale de Anul Nou:)

  14. alinutzika says:

    ce frumos ai prezentat! Mi-e dor de sarmale…

  15. Fantastica prezentarea! Mereu apari cu ceva nou. Cel putin pentru mine, care-s lipsita de fantezie cînd vine vorba de aranjamente!

  16. Abia astept sa le prepar,asa simtim si noi Craciunul ca acasa,pupici!

  17. fantezie in bucatarie says:

    of,of,of TEO ce imi faci….!!!salivez uitandu-ma doar la poza…!!!arata super!!!O super zi iti doresc!!!

  18. catkitchen says:

    Le fac destul de rar , dar de sarbatori sunt nelipsite !!!!

  19. Fancy Cake says:

    Superba prezenatarea! deja mi-ai facut pofta:-)

  20. Cat de frumos le-ai prezentat !!! Nota maxima de la mine…
    Asa cum zici…parca fara ele, nu sunt sarbatori !
    Te tzuc…

  21. Nici nu stii ce pofta mi-ai fscut cu o singura poza!!! Super apetisante…

  22. maria mihalache says:

    Ce pofta mi-ai facut….dar mai astept pana la Craciun.Pup!

  23. mie mi s'au desfacut frunzele si pana la urma am pescuit carnea din oala :))=))

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>