Supa cu galusti

Supa cu galusti, o supa despre care oricare mama iti va spune ca te scoala din boala! Asa ca, singuri puteti concluziona ca este o supa foarte buna care ar trebui sa fie nelipsita din alimentatia noastra si mai ales a copiilor nostri…

supa cu galuste
 Ingrediente:
-un morcov,
-doua cepe mici,
-o telina mica,
-2 cartofi,
-un pastarnac mic(optinal),
-un ardei mic,
-2 oua,
-3-4 linguri ulei,
-100-150 g gris de grau (in functie de marimea oualor),
-o legatura mica de patrunjel verde,
-sare,
-cca 700 g carne pui (eu am folosit aripioare),
Preparare:

Se curata si se spala zarzavatul. In 3 l de apa se pun la fiert ceapa si cartoful pe care eu le pun tocate nu intregi ca in alte variante pentru ca nu imi place zeama lunga. Dupa ce a au dat cateva clocote bune pun si restul de zarzavat, de asemenea tocat marunt si carnea pe care am oparit-o intr-un vas separat.

Fac asta pentru ca supa sa iasa limpede daca nu am timp sa tin puiul in apa rece 2-3 ore astfel incat sa iasa sangele.

In timp ce oala fierbe cu toate acestea, se bat ouale intregi cu un praf de sare si se adauga in ploaie grisul. Se adauga cca 3-4 linguri de ulei turnate ca la maioneza pentru ca galustile sa fie pufoase si moi.

Daca nu apreciati bine cantitatea de gris dupa ce ati facut compozitia lasati sa se odihneasca 5 min amestecul cu gris ca sa se absoarba lichidul si sa va dati seama daca mai trebuie sau nu adaugat gris.

Amestecul trebuie sa fie ca o mamaliguta moale si atunci cand puneti in supa sa nu se imprastie in oala .

galuste

Ca succesul sa fie garantat nu incercati din prima sa faceti galuste foarte mari ci eventual cat o lingurita. Se lasa focul mic si se adauga fiecare galusca in parte dupa ce ati inmuiat liungurita in supa fierbinte. Zeama nu trebuie sa clocoteasca deloc ca sa nu se sfarame galustele.

Dupa ce au fost turnate toate galustele se acopera vasul si se lasa sa fiarba fara sa clocoteasca stropindu-le cu apa rece de 2-3 ori.

Dupa ce au fiert galustele se potriveste de sare supa si se inchide focul lasand vasul acoperit.
Supa cu galuste se serveste cu patrunjel proaspat, tocat marunt.
Pofta buna!

Etichete:

32 Comentarii

  1. Cum o supa atat de simpla poate starni asa o pofta? Arata perfect de delicios :)

  2. Andreea Elena says:

    asta-mi place! medicament natural impotriva racelii!

  3. Delicioasa! E supa mea preferata.

  4. Cand eram mica numai supa cu galusti mancam. E cea mai buna supa!

  5. maria mihalache says:

    Hahaha…..si eu tot supica asta o am in frigider.Tare mult imi place iar galustele tale arata foarte bine.

  6. Yammy! Pufoase si frumoase galustele!

  7. maria elena says:

    Teo, am ajuns la supa ta, asa ca nu scapi usor, daca nu ma servesti macar cu o portie. Imi place tare supa de galusti, dar supica ta e apetisanta! Pt mine e inedit faptul ca pui si cartofi, noi in Ardeal nu folosim la supa de galuste cartofei.

  8. O portie mica si pentru mine, dar sa fie calduta, calduta… Acum mi s-a facut pofta de o supica cu galusti… Te pupicesc…

  9. catkitchen says:

    alta supa delicioasa vad azi , asa cum am zis si la Zazu , nu rezist mai mult de trei zile fara supa , o ador !!!!!!

  10. alinutzika says:

    ce culoare frumoasa are!

  11. DiaMar-bucataria galbena says:

    Am venit sa servesc un bol cu supa delicioasa.Pup!

  12. Mi`ai facut pofta de supa .. insa fara galusti, eu nu mananc galustile :) Se poate un castronel fara galusti? Abia iti raman tie mai multe :) Pupici

  13. Bucate apetisante says:

    Foarte buna supica asta.
    Ma servesc si eu cu o portie fierbinte ,daca nu te superi, ca ma cam doare gatul. :)

  14. TeoBucatar says:

    Am sosit si eu!Va pup fetelot si va multumesc pentru vizite!

  15. Preferata lu' fii-miu !! de mine nu mai zic.. ca stii ca mie imi place sa mananc !!;) Pupici

  16. Licuta Marin says:

    Super arata!!!Imi place la nebunie!Pup!

  17. Supa asta as putea-o savura… pîna nu as mai putea! Si dupa ce-mi trece, as putea again! Arata excelent!

  18. Alexandrina says:

    Gand la gand, cu bucurie: azi prestez si eu o supa cu galusti :)
    Sunt tare pufoase galustele tale!

  19. Gand la gand cu bucurie….asta am facut si eu pentru azi, mai ales ca e tare frig afara….
    Weekend linistit sa ai, te tuc !

  20. Ce imi place supa cu galusti.Buna buna.

  21. Buna de tot supica asta fierbinte pe frigul de-afara. Vin si eu sa ma incalzesc la o portie, ca bine mai arata!

  22. e delicioasaaaaaaaaa :*

  23. am facut si eu supa azi, dar n-am galusti…iau de la tine!

  24. Tare frumos arata! si-mi plac si supica si galustele! Pup

  25. Preferata fiica-mii,sunt fericita ca o mananca cu placere,te pup!

  26. Cred ca o sa fac si eu din nou, pentru ca ma bate la cap sotul cu o supa de pui :) Eu bat albusurile spuma separat pentru galusti. Mama punea niste untura si le batea intregi, cum ai facut tu.

  27. Lady Butterfly says:

    Eu ador supa asta! De obicei o fac cu gaina/pui de tara. Cum prind una bucata gaina/pui…prima oara ma gandesc la supa de galuste si o si execut :)

  28. Cand eram copil de gradi adoram supa cu galusti de la gradinita. Mama nu reusea niciodata sa faca galustile ca la gradinita. De atunci nu am mai mancat supa cu galusti.
    Acum, dupa 30 ani, pustiul meu in varsta de 6 ani ma intreaba: „mami tu stii sa faci supa de galusti ca la gradi?” :). Amintirile erau vagi, banuiam cum se face…Reteta dumneavoastra m-a ajutat si a avut un succes neasteptat. Piciul a exclamat: „mai buna ca la gradi!!”, iar sotului i-am trezit amintiri din copilaria de la bunici. Eu am retrait nostalgia mirosului supei cu galusti ce il simteam dimineata pe holurile reci ale gradinitei. Multumim pentru reteta Teo bucatar!

  29. TeoBucatar says:

    Multumesc frumos,Iulia!Aprecierile tale sunt nepretuite si binevenite si imi aduc aminte ca un blogger nu munceste in zadar:)Te mai astept!Spor la bucatarit si o zi buna!

  30. silvia matei says:

    Sunt convinsa ca supa de pui e foarte buna ,dar v-as recomanda si o supa din carne de vita- rasol- sau amestec de gaina de tara cu rasol de vita sau cap de puiept de vita.Imi amintesc de supa asta de la nuntile care se faceau in satucul meu drag,de linga Brasov.Era o nebunie,desi am 58 de ani acasa nu am reusit asa o suma minunata niciodata.Asa cum spuneau soldatii odinioara,ca mincarea la cazan e minunata asa cred si despre supa de la nuntile din satul meu.Multumesc ca ati avut rabdarea sa-mi cititi mesajul,Silvia Matei.

  31. buna ziua, am o intrebare, legumele raman in ciorba sau se scot? multumesc

    • TeoBucatar says:

      Roxana, legumele se pot scoate din supa ( poti face o salata cu ele) .Eu scot tot, in afara de morcov pe care il toc dupa ce a fiert si il pastrez in supa

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>