Prajitura rapida

    Azi va propun o prajitura rapida, foarte usor de facut, economica si la indemana oricui. Si pentru ca e toamna si sunt din plin gutui m-am oprit la acest fruct, desi prajitura rapida e la fel de buna cu mere sau chiar si alte fructe pe care le aveti la indemana…
Ingrediente:
-2 gutui mari,
-100 g zahar,
-50 g unt,
-50 ml apa,
-un praf de scortisoara,
Pentru blat
-4 oua,
-un praf de sare,
-4 linguri de zahar,
-4 linguri de ulei,
-un zahar vanilat,
-4 linguri de faina,
-un praf de copt,
Pentru ornat
-o ciocolata amaruie,
-15 g unt,
– o lingura nuca macinata,
Preparare: 

    In primul rand spalati gutuile si curatatile de seminte, apoi taiatile in cubulete.
   Intr-un vas (craticioara) in care veti coace prajitura, puneti la caramelzat cele 100 g zahar pana capata culoarea aurie. Cand s-a caramelizat adaugati  50 g unt, amestecati sa se topeasca si apoi puneti 50 ml apa si ameatecati bine sa se incorporeze totul.
   In acest amestec puneti gutuia tocata si amestecati sa se distribuie pe toata suprafata bucatilor de fruct. Apoi inchideti focul si lasati sa se raceasca.
    In acest timp separati ouale si bateti spuma albusurile cu un praf de sare si zaharul adaugat lingura cu lingura si zaharul vanilat. Adaugati apoi galbenusurile si uleiul amestecand usor cu telul si la sfarsit faina amestecata cu praful de copt pe care le incorporati usor prin rasturnare cu telul fara sa amestecati energic.
    Turnati blatul in vasul cu fructele caramelizate dupa ce ati uns peretii cu o pensula inmuiata in unt topit si dati la cuptor pt cca 30 min in functie de grosimea prajiturii.
   Cand s-a copt desprideti cu un cutit marginile blatului puneti un platou pe masura deasupra si rasturnati prajitura.
   Dupa ce s-a racorit turnati ciocolata topita ( pe baia de abur si amestecata cu putin unt), ornati cu nuca macinata si totul este gata .
prajitura rapida cu gutui
   Din pacate nu am reusit sa fac si o poza cu sectiunea prajiturii pentru ca in momentul  cand s-a taiat s-a si „evaporat” instantaneu :)…

La aceasta prajitura rapida succesul este asigurat de fructul aromat si siropul caramel care va insiropa usor blatul dar si de valurile de ciocolata de deasupra…

Etichete:

38 Comentarii

  1. foarte, foarte gustoasa si aratoasa prajitura ta!

  2. Dumnezeula, ce frumos arata! Mi se face pofta instantaneu, eu am terminat rasturnata cu gutui :(! E randul meu sa cersesc de la tine :))
    Pupici, sa aveti un week-end superb :*

  3. Delicioasa prajitura! Weekend placut!

  4. Minunat. Am si eu 2 gutui….. Felcitari si multumesc pentru idee.

  5. Trebuie sa recunosc ca nu prea am folosit gutuile la prajituri…jos palaria! mi-ai dat o idee buna!

  6. Arata minunata!Yummy, yummy!
    pupici!

  7. Dana Cristea says:

    ce bine arata!!!!!!te pup :*

  8. delicioasa … cu gutui…eu as manca singura una intreaga:))

  9. DiaMar-bucataria galbena says:

    Asa de frumoasa si ciocolatoasa este.Te pup!

  10. Cu ce rauri de cioco ti-ai desfatat simturile!! minunat arata!! si nu mai zic de pofta ce m-o apucat acum;)

  11. Ce bine arata si cred ca e un deliciu avand in vedere gutuile parfumate pe care le-ai pus in ea. Pozele sunt superbe ca-n totdeauna. Mi-e pofta de mor de o asa bunatate!

  12. Ce bine arata! Pupici

  13. Adela Zilahi says:

    Oaoo Teo ce bine arata, am sa vin in fiecare zi daca mai faci asa minunatii! Am revenit si am sa vin la fiecare postare! Sunteti bine? imi pare rau ca nu am putut raspunde si sa te vizitez mai des :((( Pup cu drag si un weekend minunat va doresc!

  14. Prajitura arata axtraordinar, m-am apucat sa o fac dar nu stiu daca am apreciat bine cantitatile de faina (150gr) si un plic de praf de copt deoarece nu am gasit mentionate aceste cantitati in reteta.

  15. TeoBucatar says:

    Va multumesc pentru vizita fetelor,va pup si va doresc we placut si linistit!

  16. TeoBucatar says:

    Multumesc mult,Just me!Am papat anticipat si faina si praful de copt!E cam mult 150 g de faina la 4 oua!Daca iese blatul prea aspru stii pe cine sa injuri:)

  17. Wowww,atat pot spune!!!
    o seara placuta!

  18. Licuta Marin says:

    Minunat arata!!Ce deliciu!Salivez:)Pupici!

  19. Pentru o prajitura rapida ,arata Magnific ! :)

  20. Daca e rapida, trimite si la mine, asta cind faci tura viitoare… ca eu aici urlu dupa gutui, am mincat vreo trei, dar dupa aia n-am mai vazut prin magazine… Deja simt mirosul de gutuie… ma duc sa maninc o felie de tarta, sa-mi treaca…

  21. Prajitura ta arata foarte bine si sigur e delicioasa si aromata1
    Pupici si o seara placuta!!!!

  22. catkitchen says:

    un dulce delicios cu aromatele gutui ;) …

  23. Daca e rapida e pe placul meu! Eu am facut cu mere ieri, tot asa, dar cu crema de zahar ars in plus. Pupici si Duminica frumoasa!

  24. Prajitura ta rapida m-a cucerit pe loc.

  25. ce prajitura buna! si daca se face si repede, e prajitura perfecta :)

  26. Bucate apetisante says:

    Ce aspect are! De milioane!

  27. fantezie in bucatarie says:

    Teo nici nu iti imaginezi ce pofta mi-ai facut cu aceasta prajitura!!!Off acum trebuie sa improvizez si eu ceva ca sa-mi potolesc pofta :))!!Pupici!!

  28. LauraAdamache says:

    Arata extraordinar de bine!!! Nu am mai gustat o gutuie de mai bine de 10 ani dar stiu ca-mi placeau foarte mult. Poate am noroc sa le gasesc in Germania pt ca in Italia nu exista.:((
    O zi excelenta sa ai!!

  29. Rapida dar tare buna!Pupici Teo!

  30. TeoBucatar says:

    Multumesc pentru vizita Laura!Pacat ca nu gasesti gutui ca sunt grozave in prajituri!

  31. maria mihalache says:

    wow,wow,wow…………..cat de bine poate sa arate.

  32. super arata!eu la prajituri cu gutui pot doar sa visez .imi trimiti si mie o portie???
    pupici

  33. Fancy Cake says:

    Nu am facut niciodata prajituri cu gutui, dar a ata arata minunat!

  34. Pentru cine nu gaseste gutui,la fel de bine se poate face cu pere,mere ( sa nu fie sfarimicioase ).Am ceva retineri:nu se lipeste de craticioara caramelul ?

  35. TeoBucatar says:

    Caramelul se lipeste de vas,evident teosim,dar in timp ce blatul se coace se va topi si el si va insiropa usor prajitura.Merge desigur cu mere ,pere si alte fructe

  36. Arata foarte bine ,si cred ca este si tare buna.Teo mi.ai facut pofta de ceva bun .

  37. Am gasit si eu aceasta reteta si mi s-a parut interesanta ….. m-am gandit sa o fac pentru Paste (catolic) tocmai pentru a schimba ceva si pentru ca mi-a placut cum arata .. problema s-a ivit inca de la inceput, cand in reteta zice ca peste zaharul caramelizat se pune untul si dupa aceea apa …. aici a aparut PROBLEMA!!!! Zaharul caramelizat (fierbinte, caci este inca pe focul mic) impreuna cu untul nu pare sa aiba vreo problema, doar cand adaugi apa, caramelul se face cocolos si nu-l poti lega cu fructa pentru ca nu mai este o pasta lichida, ci o chestie coaulata care nu se topeste, chiar daca o mai tii pe foc. Am incercat a doua oara, crezand ca am gresit undeva …. rezultatul a fost acelasi. Pacat ca era prea tarziu si nu mai puteam sa fac altceva, deci Pastele l-am petrecut fara nici un dulce, doar cu putin cozonac.Tin sa mentionez ca fac prajituri de 35 ani, imi place sa le fac, sa incerc retete noi, in cazul acesta nu stiu unde este gresala….poate ma ajutati si ma lamuriti….. In asteptarea raspunsului, va multumesc mult si sa aveti un Paste fericit!!

    • TeoBucatar says:

      Chiar nu inteleg ce nu ti-a iesit, este o prajitura la care nu prea ai ce sa gresesti. Avand in vedere ca fructele se coc in vasul ala cu blatul peste ele nu te intereseaza sa adere caramelul din start. Sau ai incercat sa le pui peste blatul gata facut?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>