Gutui coapte

Exista oare vreo aroma mai puternica si mai in masura sa ne trezeasca amintiri indepartate, din copilarie, decat parfumul de gutui coapte?
Imi aduc cu drag aminte de diminetile reci de toamna cand, copil fiind, ma trezeam in mirosul acesta imbatator si stiam ca odata ce mama face gutui coapte iar copacul din fundul curtii a fost vaduvit de fructele mari si galbene nu vor mai fi zile calduroase…
Toate astea mi-au venit in minte cand am facut aceste gutui coapte si ca sa prind toate aromele toamnei am pus si niste nuci proaspat cazute in covorul de arama…

 Ingrediente:
-3-4 gutui,
-cca 150 g zahar,
-150 g nuca tocata marunt,
-2 linguri stafide,
-100 g unt,
-scortisoara dupa gust,
-30 ml esenta de rom,
Preparare:

Se curata gutuile de puf prin frecare cu mana sub jet de apa. Se taie in doua fiecare gutuie si se scobeste cu un cutit fiecare bucata asa incat sa scoatem semintele si sa obtinem o cavitate pe care o vom umple. Ca fructele sa stea frumos in vasul in care le v-om coace se taie partea de jos, respectiv cea de sus, unde a fost codita fructului. Aceste bucati si eventual inca o jumatate de gutuie se dau pe razatoarea mare.

Intr-un vas termorezistent uns cu unt se aseaza jumatatile de fruct scobite, se pune in fiecare un cub mic de unt,un praf de scortisoara si o lingurita de zahar si se dau la cuptor pentru cca 40 min.

In acest timp se caramelizeaza 50 g zahar, fara sa se arda si cand este usor aramiu se adauga 20 g unt si nuca tocata marunt, apoi gutuia data pe razatoare. La final se incorporeaza stafidele hidratate timp de 30 min in esenta de rom.

Dupa trecerea celor 40 min, adica atunci cand gutuile din cuptor sau inmuiat bine se scoate vasul si se pune umplutura in cavitatile fructelor, apoi se da din nou la cuptor pentru inca 10-15 min.

Pe tot parcursul sederii la cuptor trebuie sa averti grija sa adaugati cate 2-3 linguri de apa in vas ca fructele sa nu se arda in partea de jos.

Gutuile coapte sunt  si asa o nebunie curata dar cu aceasta umplutura, destul de simplu de facut de altfel, veti avea un desert care va va aduce aminte de toate frumusetile si aromele toamnei dar mai ales de gustul fermecator si simplu al copilariei…

Etichete:

31 Comentarii

  1. In bucatarie cu Aziz says:

    Ce nebunie ai facut…..!!!!!!

  2. Caietul cu retete says:

    Mmm, mirosea a gutui coapte in blogosfera si nu stiam de unde . Grozave sunt si arata minunat !

  3. excelent! si pentru mine mirosul, aroma si culoarea gutuilor coapte readuc de fiecare data trairi si amintiri frumoase din copilarie! ce noroc am avut, cu bunicii, cu zambete si bucurie!

    te imbratisez cu drag Teo! fug repede sa-mi cumpar niste gutui :))

  4. Arata intr-un mare fel… trebuie sa fac si eu :)

  5. foarte bune!

  6. DiaMar-bucataria galbena says:

    Imi aduc aminte de copilaria mea la tara la bunici.Mereu ma incanta bunica cu gutui coapte,o bunatate.Te pup!

  7. Mi-e pofta de gutui de nu mai pot , sper sa gasesc cand vin in tara

  8. alinutzika says:

    ce bunatate!!!!

  9. Andreea Elena says:

    un desert numa' bun in perioada asta! super prezentarea :)

  10. Licuta Marin says:

    Uau, ce frumos arata!!!Yummy, delicioasa la maxim!Pup!

  11. TeoBucatar says:

    Va multumesc fetelor si va pup pe toate!

  12. Imi place toamna pentru culorile ei deosebite si pentru ca aduce aceste fructe minunate. Ador gutuile coapte dar intotdeauna pastrez una pentru a-i simti parfumul in casa, cu gandul la mirosul din odaia unde le tinea bunica mea. Superbe pozele, mai ales cea cu gutuile printre frunze. Deosebita combinatia cu nuca si caramel.

  13. O minunatie cu siguranta!pupici!

  14. Dana Cristea says:

    arata demential!!!te pup!

  15. reteta asta n-o stiam, dar o voi face, mai ales pt ca tocmai cautam ceva gustos cu gutui!

  16. Mmmmm cat de bine arata!!! Super!!

  17. Alexandrina says:

    Ce bine arata, ce pofta mi-ai facut!!

    P.S. Daca doresti, te invit sa participi la provocarea lunii noiembrie "Dulce Romanie" (detalii la mine pe blog). Eu te astept cu drag!

    O seara buna!

  18. Suna grozav!! am niste gutui intr-o punguta !! musai to do maine! pup

  19. Moama! Cum arata! Extraordinar de frumos prezentat preparatul! Pupici

  20. nu am mancat nucuiodata dar arata Delicios!pupici

  21. Arata superb. Eu le-as mînca pe toate! Mi-ai facut o pofta nebuna de gutui!

  22. Nu am mancat niciodata gutui coapte, pozele tale m-au convins sa incerc!!! Pup

  23. catkitchen says:

    toamna fara gutui e ca si cand nu ar exista , le ador, si da , nu exista altceva mai aromat ca ele , iar ce ai ales sa faci tu e un deliciu , bravoooo!!!!

  24. maria mihalache says:

    Amintirile copilariei intradevar.
    Tare bune.

  25. Te invit cu mare drag sa participi la concursul organizat pe blogul meu !
    http://bucatepealese.blogspot.com/2011/11/concurs-culinar.html

  26. De cand n`am mai mancat… Si tocmai mi`a adus mama cateva gutui.. Maine la cuptor cu ele! Pupici

  27. Imi place.Apetisant desertul tau.

  28. Lady Butterfly says:

    Arata atat de….apetisant…of doamne…!

  29. asa combinatie nu poate fi decat delicioasa…!

  30. cred ca trebuie mai mult de 50 g zahar in umplutura. am folosit 100 si trebuia sa pun aprox 150g

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>