Prajitura pralinata

Ei, dragilor azi am cam spart tiparul! Zic asta pentrun ca va propun o prajitura  minunata dar nu foarte usoara, care va va lua si ceva timp si la care este si putin mai mult de munca.
In momentul in care veti gusta insa prajitura pralinata veti uita de cat a-ti muncit pentru ca are un gust desavarsit, neegalat de nimic altceva…
Ceea ce vreau sa va rog inainte de a va apuca de aceasta prajitura este sa nu faceti gresala mea si sa dublati cantitatea ingredientelor pentru ca altfel va veti intrista familia groaznic, dupa ce ati adus-o pe culmile extazului:)

Ingrediente(pentru cca 2-3 portii):
Blat
-3 albusuri,
-un praf de sare,
-100 g zahar,
-o lingura de faina,
-100 g nuci macinate,
-un plic zahar vanilat,
-o lingurita praf de copt,
Crema pralinata
-1oo g nuci tocate marunt,
-50 g zahar,
-75 ml frisca lichida,
Pentru ornat
-125 ml frisca lichida,
-1-2 linguri zahar pudra,
Preparare:

Pentru blat se bat albusurile cu praful de sare pana devin tari dupa care se adauga zaharul in ploaie si se continua mixarea pana se obtine o bezea tare. Faina se amesteca cu nuca macinata si praful de copt si se adauga la albusuri amestecandu-se usor cu un tel pana se incorporeaza.

Intr-o tava unsa si tapetata (sau pe hartie de copt) se toarna cu lingura din aceasta compozitie discuri de 6-7 cm (sau mai mici pentru ca aluatul se va mai intinde putin). Daca dublati sau triplati cantitatea puteti turna in foaie de 1 cm, ceea ce va va scuti de montatul individual al fiecarei prajituri in parte.

Foaia sau bucatile de blat se vor coace in cuptorul  bine incalzit, la inceput la foc mare apoi cu focul redus timp de 15-20 min. Atentie  mare la copt deoarece blatul este mai mult o bezea care nu trebuie tinut foarte mult la cuptor pentru ca devine casant.

In momentul cand este gata blatul va fi destul de moale deasupra iar scosul din tava trebuie facut cu mare atentie si atunci cand inca este cald caci daca se raceste devine casant si se va rupe.

Intr-o tigaie curata se caramelizeaza 50 g zahar cu o lingura de apa si se adauga nuca tocata marunt amestecandu-se bine sa se acopere toate bucatile. Se rastoarna in strat cat mai subtire pe o farfurie (unsa bine cu ulei ca sa nu se lipeasca)si se lasa sa se raceasca complet.

Dupa ce s-a racit se rupe in bucati si se sfarama bine cu sucitorul pe o suprafata tare(de sacrifiniciu:))
Se opresc cateva bucatele mai mari, pentru ornat iar restul se sfarama cat mai fin.

Cei 75 ml  frisca lichida se bat fara zahar pana se intaresc putin, apai se adauga putin cate putin nuca pralinata obtinandu-se astfel o crema nemaipomenit de gustoasa.
Cu aceasta crema se ung foile si se lasa la rece cateva ore, timp in care se vor inmuia suficient incat prajitura sa poata fi mancata la lingurita.

Ceilalti 125 ml frisca lichida se bat cu 1-2 linguri de zahar pudra si se orneaza prajitura inainte de servire.
Desi prajitura pralinata este putin mai elaborata decat alte prajituri, rezultatul este spectaculos si va impresiona atat famila si mai ales eventualii musafirii!

36 Comentarii

  1. Delicious Flavours says:

    La cat de bine arata, cred si eu ca merita tot efortul :)
    Felicitari!

  2. Foarte interesanta prajiturica ai facut Teo, arata ca niste turnulete. Pun pariu ca-i delicioasa! Pup

  3. catkitchen says:

    heiiii , ce-i cu prajiturica asta delicioasa aici ? … arata super si sigur e gustoasa!!

  4. DiaMar-bucataria galbena says:

    Arata minunat.Cred ca este tare bunuta,nu-i asa?Te pup!

  5. O , da , o minunantie . Bravo .

  6. Teo, arata asa de bine ca imi vine sa intind mana si sa iau o portie prin ecran… :) De ce nu le-ai imbracat pe toate in frisca?

  7. OOOf cum arata!
    Si ce am inghitit in sec!!!
    O testez!

  8. Bucate apetisante says:

    Ce pofta imi faci tu cu prajiturile tale :)))

  9. Mi`a venit apa`n gura! Ador nuca in prajituri, fie in blat, fie in crema! Te pup

  10. AdinA's Cakes says:

    Super arata si sigur este si delicioasa!

  11. Moama, m-ai omorat !!! Cum arata !!! Banuiesc ca e pentru mine nu-i asa?

  12. TeoBucatar says:

    Va multumesc fetelor!A fost intr-adevar o prajitura minunata pe care v-o recomand cu toata inima!Va pup!

  13. Licuta Marin says:

    Super arata!!!Gustul cred ca e divin:)Pup!

  14. ce bine arata,precis si delicioasa daca e cu nuci!pupici!

  15. TeoBucatar says:

    Simona ,se intampla ceva ca nu pot intra la tine in comentarii.Nici ieri si nici azi.Vezi ce e de facut!

  16. Wow, chiar ca e spectaculoasa…imi imaginez cat de buuuna trebuie sa fie!!!

  17. WOWWW!! ce minunata e!! frumoasa si delicioasa!! mai e si pt mine?? Pupici

  18. Delicioasa !!!!Teo ,eu sunt mai aproape nu-i asa ca prima este pentru mine ?te pup

  19. O minunatie,trebuie neaparat incercata!Pupici Teo!

  20. Arata intr-un mare fel!!!!
    Felicitari!!Ai toata admiratia mea!
    O zi buna iti doresc!!!

  21. Nuca pralinata cu frisca, o crema delicioasa si foarte fina… sa tot mananci! Dar prea ai facut putina, nu stiai ce pofticiosi ai pe-aici?

  22. Andreea Elena says:

    O, da … ce bunatate! lasa-i nu-i bai ca nu-i usoara! odata pe saptamana e permis ;) …super!

  23. jos palaria!dementiala prajitura.as infuleca macar doua.pupici

  24. Teo, te declar dulcegareasa de dulcegareasa! =))
    Arata excelent prajitura pralinata!
    Te pup si-ti doresc un sfîrsit de saptamîna minunat!

  25. Pentru o prajitura atat de buna merita sa muncesti putin mai mult. Prezentarea ca de obicei: de mota 10+!

  26. Ce prajiturica faina…ce bine arata… mmm…

  27. O prajitura cu krantz nu as putea refuza niciodata . :)

  28. Imi place aluatul ala cu nuca, suna foarte interesant si arata delicios :)

  29. Mihaela - mykyduta says:

    Mmmmmm, parca ii simt gustul….
    Cred ca ameritat tot efortul depus.
    Felicitari!!!!

  30. maria mihalache says:

    Bunaciune ,nu alta.

  31. foarte frumos arata si sigur e delicioasa! merita efortul :)

    o zi minunata!

  32. Marius Barbu says:

    Foarte, foarte buna! Felicitari!

  33. Lady Butterfly says:

    Vai vai…ce-mi vad ochii la ora asta dimineata! Mmmmm….daca incep de dimineata cu pofte e clar :))

  34. E de notat si preparat, apoi de savurat…nu asa. Imi place mult ;-)

  35. Foarte buna reteta si usor de facut.

  36. Cat de bine arata si ce buna trebuie sa fie!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>