Ciorba de fasole

Ciorba de fasole e o ciorba banala si usor de facut ati putea zice! Ei bine nu e deloc asa, nu e deloc banala si daca vreti ceva gustos am ceva trucuri pe care le-am invatat de la o doamna din Olt, la care dupa cum ati inteles am savurat o adevarata ciorba de fasole, fara afumatura, fara ciolan sau costita ci de-a dreptul simpla.
Si bineinteles daca mi-a placu si i-am laudat-o am induplecat-o sa-mi spuna si secretele pe care evident ca le-am verificat si mi s-au adeverit. Acum lucrurile mi se par logice si normale si reteta aceasta o fac de fiecare data fie ca ciorba este simpla sau cu adaosuri de carne, fie ca fasolea este noua sau veche…

Ingrediente(pentru cca 4 portii):
-250 g fasole boabe,
-o ceapa mare,
-un morcov mare,
-o telina mica,
-un pastarnac mic,
-un ardei gras rosu,
-o lingurita boia de ardei dulce,
-o lingura pasta de rosii(optional),
-un praf de cimbru uscat,
-sare,
-3 linguri ulei,
-leustean verde,
Preparare:

Spalati boabele de fasole si puneti-le la fiert in apa putina pana ce coaja incepe sa se increteasca. In acest moment schimbati apa cu una curata si puneti din nou la fiert in apa cu sare. Daca fasolea este veche o puteti pune de seara la inmuiat astfel incat sa scurtati procesul de fierbere…Pe tot parcursul fierberii tineti la foc mic un vas cu apa calda cu care sa completati oala in care fierbe fasolea.

ciorba de fasole

Cand boabele au inceput sa se inmoaie(cca o ora) adaugati ceapa tocata si radacinile adica pastarnacul in felii mari si telina data pe razatoarea mare.
Fasolea este bine sa fiarba la foc mic, timp indelungat ,cu vasul acoperit. Dupa ce am pus radacinile si ceapa mai las sa fiarba la foc mic vreo 30-40 min dupa care daca fasolea este bine fiarta, astfel incat boabele au inceput sa se sparga adaugati ardeiul tocat marunt, si boiaua de ardei. Dupa alte vreo 15 min puteti adauga si morcovul care nu trebuie sa fiarba foarte mult. Pentru cei ce doresc se poate aduga o lingura pasta de rosii, nu rosii in bulion, nu suc de rosii pentru ca schimba gustul ciorbitei care vireaza spre ciorba de rosii si nu de fasole. Pasta de rosii este oarecum mai blanda sa zic asa si nu intervine foarte tare asupra gustului.
Ardeiul rosu, boiaua si morcovul ar trebui sa fie suficiente pentru culoarea ciorbei dar cum va spuneam o lingura de pasta de rosii, dulce si consistenta va fi de ajuns.
Spre sfarsitul fierberii adaugati cimbru uscat, potriviti de sare si puneti 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui si ciorba va fi gata dupa cateva clocote. Se inchide focul si se drege cu leustean proaspat care ii da o aroma deosebita.
Ciorba de fasole facuta dupa aceasta reteta  o sa va placa cu siguranta deoarece ardeiul, boiaua si leusteanul ii dau o savoare minunata…

Etichete:

74 Comentarii

  1. fantezie in bucatarie says:

    trebuie sa fie taaare delicioasa!!la cum arata…!:))O zi frumasa Teo!!

  2. Aha, stiam eu ca ti-am facut pofta saptamana trecuta cu ciorba mea de fasole:)) Eu nu ma satur niciodata de fasole, asa ca mai infulec o portie de la tine:))Pup!

  3. Mmmm.. desi am facut si eu sapt trecuta, n`as refuza o portie de la tine! Pupici

  4. sotie fericita says:

    Teo draga acelasi post il am si eu pregatit da pt maine(am facut ieri) o minunatie de ciorbita de fasole boabe cu afumatura si tarhon :))) yammmmiiii!

  5. TeoBucatar says:

    Danutzule…bine recunosc!Cat sa mai cer?

  6. TeoBucatar says:

    Simona, e singura ciorbica pe care o mai mancam fara carne!Pupici!

  7. TeoBucatar says:

    Este buna tare FB,asa o fac mereu si ne place!Pupici!

  8. o bunatate aceasta fasolica!!!!
    imi place si prezentarea!!!
    o seara placuta!

  9. TeoBucatar says:

    Fericito,se pare ca mancam toata saptamna fasole:)

  10. TeoBucatar says:

    Mersi,Alynusa!Pupici!

  11. Mi-ai pus gand rau!!! Vrei sa mor de pofta!

  12. TeoBucatar says:

    Fara intentie Oana:)Pupici!

  13. Bucate apetisante says:

    Ce frumoasa prezentare si ce buna e ciorbita asta.
    Imi lasa gura apa.

  14. retete- ina says:

    delicioasa,am facut de curand dar as lua 2 linguri de la tine,pupici ,o seara placuta

  15. Licuta Marin says:

    Mmmm, ce bunatate! Imi place mult ciorbita de fasole! Pup!

  16. TeoBucatar says:

    Multumesc,BA!pupici!

  17. TeoBucatar says:

    De doua ori nu strica Ina:)

  18. eu nu am fost si nu sunt o mare iubitoare de ciorbe si desi pare ciudat,ciorba de fasole era singura pe care o mai gustam in copilarie.acum chiar mi-e pofta ,dar nu am sanse sa gust prea curand.pupicei

  19. TeoBucatar says:

    Multam mult Licuta!O seara buna!

  20. Este ciorba care imi place cel mai mult.Pozele sunt deosebite. Ar fi mers langa ea si o felie de mamaliga, din aceea vartoasa, cum facea bunica la tara.

  21. TeoBucatar says:

    Trimitem si tie Sarah daca poftesti!Pup!

  22. TeoBucatar says:

    Vali, mamaliga separat sa nu ne doara burtica!

  23. Vai ce deliciu ai tu aici!!! si ce-ar mai merge niste afumatura pe acolo.. imi ploua in gura numai la gandul asta ;) pupici

  24. TeoBucatar says:

    Anto azi fara purcel!Legume goale ca ne ingrasam!Pup!

  25. Lady Butterfly says:

    Pfoai…chiar as manca acum o ciorbita de fasole!!! Cand eram mica ii ziceam lui tata ca as da friptura pe ciorba de fasole, atat de mult imi place.

  26. maria elena says:

    Ce bine arata ciorba, draga Teo. Imi place si mie gustul de leustean, la mine in Ardeal, il folosim des la ciorbe, imi place leusteanul in combinatie cu rosii sau cartofi, de afumatura nu mai zic. Mor dupa pozele pe care le faci, explica-ne si noua cum fotografiezi, sau e secrtul tau? Noapte buna!

  27. TeoBucatar says:

    Lady, pentru ciorba asta vezi ca am lasat si afumatura!Imi era dor de una simpla!

  28. Ei da, asta da rasfat….

  29. TeoBucatar says:

    Multumesc mult,Maria Elena,dar dupa cum vezi nu toate sunt reusite pentru ca m un aparat obisnuit iar bucataria mea este luminata doar dimineat!Ma bucur totusi ca iti plac pozele mele!

  30. TeoBucatar says:

    Asa este,multam de vizita nene H!

  31. wow…absolutely tempting n delicious..
    first time here..love your space..
    very interesting posts with excellent cliks..
    Am your happy follower now..:)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

  32. hei…asta am facut si eu zilele trecute…foarte buna…ce ne place!!!!:)) pup teo

  33. Gand la gand cu bucurie , dis de dimineata am pus la fiert ciorbita de fasole .

  34. Foarte buna, chiar si fara carne! Prezentarea este superba! Pup

  35. Asta o sa fac si eu saptamana viitoare, am zis! :) ce pofta mi-ai facut, eu insa trebuie sa arunc ceva carnati pentru carnivori :)
    Teo, stiu ca esti olteanca, dar in ce oras esti? (zii Craiova, zii Craiova :)))

  36. TeoBucatar says:

    Ca sa nu mint sunt nevoita sa zic Craiova,Mihaela!Pupici!

  37. TeoBucatar says:

    Multumesc Cristina!
    Multumesc,Jay!
    Dorina,Alice tot fasolea si porcul nostru ne incanta:)

  38. maria mihalache says:

    Una din ciorbele preferate ale lui George.
    Frumoasa prezentare,frumoase vase.

  39. Nu e chiar atat de complicata reteta. O sa fac si eu azi ciorba de fasole, pentru ca dupa atata carne de sarbatori merge o ciorba simpla care sa ne mai curete de atatea "porcarii".

  40. M-am inspirat de la tine si am pus apa si fasolea la foc! Acu` sa vad ce-o iesi! Ca-s curios.

  41. pirvu sever sebastian says:

    Am facut si eu aceasta reteta si mi-a iesit ff.buna.Nu este atat de greu de facut.Tot mancarurile romanesti sant si vor fi mereu unele dintre cele mai apreciate.ITI multumesc de reteta…:)

    • TeoBucatar says:

      Multumesc,Sebastian!Ma bucur ca ti-a placut!Te mai astept si la alte mancaruri romanesti:)

    • Foarte buna ciorba,felicitari pentru descrierea retetei.dar vreau sa spun ca da,mancarurile noastre sunt apreciate,dar numai de noi,hai sa nu ne dam mai mari decit suntem,fiecare bucatarie are ceva special,cea romaneasca nu e nici pe departe cea mai buna,poate cea mai grea si nesanatoasa ,asta da.m-am cam saturat sa tot aud ca noi suntem cei mai cei…in toate…eu sunt romanca,nu mi-e rusine,sunt mandra dar sunt MODESTA.si recunosc ca avem multe de invatat de la alte popoare,in acest caz bucatarii,retete…

  42. Alexandra says:

    Foarte simpla si gustoasa reteta! Multumim!:)

  43. Pentru cei obisnuiti cu bucataria moldoveneasca nu o recomand.

    • de ce?MOLDOVENII ce au sa nu incerce si ei???explica-te mai intai ca sa stim si noi,doar ai postat aici si vrem sa stim,asteptam raspunsul tau,fara suparare.mie imi place moldova si bucataria lor,

  44. TeoBucatar says:

    Delia, draguta, lasa-i pe cei obisnuiti cu bucataria moldoveneasca in pace, poate vor sa incerce si altceva. Ar fi uimiti sa vada cat de buna e ciorba asta. La fel de uimita ai fi s tu daca ai avea bunavointa sa o incerci inainte de a face “recomandari”…

  45. Buna :) am dat dintr-o “greseala fericita” peste site-ul tau…si am incercat reteta de ciorba de fasole..a iesit delicioasaaaa:) cu siguranta o sa devina site-ul meu preferat de inspiratie in bucatarie :) felicitari!

  46. ba dimpotriva, cei obisnuiti cu bucataria moldoveneasca vor adora aceasta ciorba, pentru ca in Moldova se pregateste exact la fel, doar ca nu se adauga boia. Bunica mea mereu spune ca secretul unei astfel de mancari este leusteanul proaspat si cateva crengute de cimbru uscat…

  47. Astazi cand ajung acasa de la serviciu, voi gati aceasta ciorba delicioasa.
    Multumesc Teo pentru reteta.

  48. ft ft buna…..ms

  49. …buna ciorbica… o minune..de ciorba …, totusi eu recomand la sfarsit adaugarea uleiului de masline … este mai bun si mai sanatos /crud… mentionez nu folosit la prajeli…

  50. Pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. Mai buna chiar decat cea pe care o face deobicei mama mea. La randul meu o voi recomanda si eu la prietenii mei.

  51. someKindamagiCx says:

    Bună dimineața. Ciorba asta o prepar azi ^^… dar unele ingrediente nu le-am așa că nu le adaug. -Ciorba ai facut-o tu sau te-a ajutat cineva?
    Pt că eu cred că e gustoasă.. dar să vedem când o preparăm. Totuși asta cred eu.. pt că se vede și în poză. EȘTI BUCĂTAR? EH… ATUNCI BAFTĂ CU TOT !
    Și mulțumesc pt rețetă.

  52. Am facut aceasta ciorba si a esit foarte gustoasa.eu i-am adaugat si niste bors da putina si a esit delicios de buna.

  53. ma duc sa-mi cumpar cele necesare si trec la treaba.suna sigura ca va iesi o ciorba delicioasa.multumesc pt reteta!!!

  54. acum am terminat ciorbita……a iesit super:):):):)am pus si putin bors…..mersi mult pt reteta

  55. christyansen says:

    o ciorbica f buna bv bv bv

  56. O sa fac si eu ciorba asta,numai ca ami lipsesc pastarnacu,iar telina nu am decat frunzele,dar sant sigura ca va iesi buna si asa.

    • Sper sa gatesti mai bine decat scrii

      • s-ar putea sa fie o doamna de varsta a 3-a si sa scrie asa cum a invatat , nu mai jigni, daca nu stii ca la un moment dat in istoria literaturii romane s -a predat scrisul cu i din a :D

        • Da Ana, dar nu la inceputul cuvantului cu “I” din a.

          • manolescu cristian says:

            ” Da , Ana , dar nu la inceputul ….. ” etc .
            Sunteti foarte amuzanti cate unii ….corectati lumea…si cand colo voi …invatati sa scrieti , va rog , sau nu mai corectati …

  57. E prima oara cind fac fasole de orice fel fara “afumatura”…
    Am incercat acum reteta, am si gustat-o (doua portii), este extraordinar de buna.
    Foarte tare reteta!

    Multumesc.

  58. Am uitat sa spun ca am urmat pasii intocmai, putin mai mult la fiert. Mai exact am stat in jur de 3h ca sa iasa.
    Incaodata, foarte tare!

  59. ANTON NICOLAE says:

    Tocmai am terminat-o si apreciez ca este excelenta,mai ales ca este o ciorba de post.

  60. Super buna! :)

  61. Am o nedumerire, daca e ciorba, nu ar trebui sa aibă si borsul printre ingrediente, pentru ca fără bors sau zeama de lămâie este o foarte gustoasa supa.

    • TeoBucatar says:

      Marius, nu toate “bordeiele” acresc ciorba de fasole! Chestiune de gusturi si te asigur ca nu i se simte lipsa la reteta asta)

  62. Prima ciorba pe care o fac la care nu se prajeste ceapa si care mi-a iesit perfect. Ma uitam demult dupa mancaruri la care sa nu folosesti prajeli, uleiuri incinse. De sare nu se poate scapa ca n-are nici un gust; oricum e mai sanatoasa decat cele la care se foloseste uleiul incins. Multumim.

    • TeoBucatar says:

      In primul rand multumesc pentru vizita! Daca ma urmaresti vei vedea ca evit prajelile si mancarurile scaldate in grasime, prefer sa inabus zarzavatul si sa nu adaug ulei la prajitul carnii pe cat posibil.
      Sa incercam sa gatim cat mai simplu si sanatos, asta este ideea mea. Nu stiu daca si reusesc dar incerc!
      Multumesc si toate cele bune!

  63. Imi plac retetele

  64. Am gatit si eu azi aceasta ciorba. A fost si e minunataaaa! e perfecta in aceasta perioada a anului. fff buna reteta!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>