Gogosari umpluti cu vinete (conserva)

Aceasta reteta este dupa parerea mea(si doar conteaza, nu:)) cea mai grozava conserva pentru iarna. O stiu de la mama care a luat-o de la o verisoara careia i-a dat-o o vecina si aici mi s-a rupt firul originii…Adevarul este ca personal nu am vazut-o nicaieri, dar asta nu inseamna ca nu e cunoscuta… Ma indoiesc ca o bunatate ca acest gogosar umplut cu vinete nu se afla in camarile multora…

Ingrediente:
-3 kg gogosar,
-2 kg  vinete,
-2 radacini hrean,
-o lingura boabe piper negru,
-frunze de telina,
– 3 liguri sare grunjoasa,
-3 linguri de zahar,
-1/2 l ulei ,
-1/2 l otet,
-1 l apa,
-2 capatani de usturoi,
-3-4 foi de dafin,
Preparare:

Deoarece imi place sa folosesc borcane mici, de 800 g, care sa poata fi consumate cand sunt deschise am ales gogosari mici si drept urmare vinete cat mai mici si subtiri.

Se spala, se curata de cotoare gogosarul decupand un orificiu in jurul cozii si se aseaza la scurs. Vinetele se spala, se curata zebra se taie in felii circulare de cca o jumatate de cm si se sareaza  din plin lasandu-se sa se extraga zeama amara cca 30 min.

Intr-un vas adanc(ca sa puteti face mai multe vinete odata) se incinge uleiul si se trag vinetele pentru scurt timp, cca 3 min dupa ce au fost presate  usor intre palme sa iese zeama amaruie. Se scot si se lasa la scurs intr-o sita mare.

gogosari umpluti

Dupa ce s-au racorit se umple gogosarul cu feliile de vinata si 2-3 bucatele de usturoi, taiate pe lungime.
In  loc de capac se pune cate o felie de hrean si o frunza de telina. Se aseaza  gogosarul in borcane.

gogosar umplut cu vinete

Din apa , otet, sare, zahar, piper si foi de dafin se fierbe o saramura ce se da in clocot apoi se inchide focul si se lasa acoperit vasul 5 min sa se intrepatrunda aromele.

Saramura se pune fierbinte peste gogosar in borcanele asezate intr-o tava metalica(ca sa nu riscati sa vi se sparga). Se invelesc borcanele si se lasa sa se raceasca acoperite.

A doua zi cand gogosarul s-a inmuiat se completeaza fiecare borcan asezandu-se cat mai stransi. Se astupa borcanele si se sterilizeaza prin fierbere 30 min la bain marine. Se racesc din nou acoperit si sunt gata pentru camara.

Si acum sa va spun despre aroma acestui gogosar umplut cu vinete. Cunoasteti savoarea  vinetelor prajite si imaginati-va ce inseamna asta in prezenta discreta a unui graunte de usturoi si totul desavarsit de gustul de gogosar si saramura dulce-acrisoara…
Reteta cere putin timp insa imaginati-va cum e sa savurati acest gogosar umplut peste 2-3 luni langa o friptura suculenta…

45 Comentarii

  1. mai,ce harnicuta esti!!!!
    am sa pun si eu asa,sa vedem daca ne place,sunt tareeee curioasa;pt noi e ceva inedit!
    pupici!!!!

  2. Cu siguranta o sa va placa daca va plac vinetele!Nu e o reteta foarte raspandita,zic eu.Pupici,Mimi!

  3. imi plac foarte mult gogosarii in otet,sunt preferatii mei.reteta ta e foarte originala,n-am papat in combinatie cu vinete pana acum.pupicei

  4. Super interesanta si delicioasa combinatia!Merita un test cu siguranta!Pupici!

  5. Foarte frumoasä Formä de Conservare.
    Cind consumi din Produsul final ai o explozie de Arome in Gurä….
    Super. Compliment

  6. Sarah executa-i ca sunt minunati!Pupici!

  7. Intr-adevar, e o reteta mai rara, dar cred ca nu are ce sa fie rau, dimpotriva, eu ador vinetele, asa ca o sa incerc o portioara, pentru inceput.

  8. Cred ca e delicioasa conserva asta… mai ales cu gogosari si vinete… N-am facut niciodata, dar nu as refuza un gogosar deja umplut… Pupici !!!

  9. Flory si mie mi s-a parut interesanta si de atunci o tot fac in fiecare toamna, macar cateva borcanele!Pupici!

  10. Multumesc,A!Exact asa este!Multe arome!

  11. E mai rara,Oana din cate imi dau seama dar e foarte buna!O zi buna sa ai!

  12. Este delicioasa,Daniela!Sigur o sa-ti placa daca o faci!Te pup!

  13. eu n-a auzit de reteta asta pana la tine, dar cred ca e super, avand in vedere ingredientele. te pup!

  14. O nebunie !! imi place tare. Soacra mea face asa ceva.. si abia astept sa-mi primesc portia ;)) pupici

  15. Nici eu nu am mai auzit de combinatia asta , dar sigur mi-ar placea tare mult , sper sa apuc si eu sa fac cetave borcanele anul asta !!!!
    O duminica frumoasa !!

  16. te asteapta ceva pe site-ul meu… pup

  17. Adnia,daca stiam o patentam eu:)

  18. Vezi,Anto ca sunt bune si soacrele!

  19. Cat,fa de incercare si o sa vezi ca o sa-ti placa mult!

  20. Asa ceva înca nu am vazut, dar sînt convinsa ca mi-ar place mult de tot!
    Pupici si o duminica frumoasa :*

  21. Recunosc, eu n-am auzit de reteta, insa imi pare rau:) Mi se pare o super combinatie si cred ca e minunata iarna! Pupici!

  22. Super interesanta reteta…cred ca sunt foarte buni!!
    Pupici!

  23. Pup Cristina!Vin imediat!

  24. Maya vezi acum si iti recomand cu caldura sa-i faci ca sunt buni si sigur o sa-ti placa!Pupici!

  25. Danutza tre musai sa incerci!Pup!

  26. Alynusa pentru cei care iubesc vanata e un preparat deosebit!Pupici!

  27. DiaMar-bucataria galbena says:

    Gogosarii sunt preferatii mei.Asa cu vinete nu am facut,cred ca sunt buni.Da' ca sa ma conving,arunca unul la mine(iar am venit cu cerutul).Pupici!

  28. Cere Dia ca nu are nimic!Eu iti dau cu placere!Ca dupa aia o sa faci tu en gross!Pup!

  29. maria elena says:

    Forte frumos!!!!!!!

  30. Multumesc Maria!Pupici si o seara buna!

  31. super reteta! ador vinetele si gogosarii umpluti sunt fenomenali

    pupici ;)

  32. Si mie imi plac,Amoush de cand i-am descoperit!Pupici!

  33. cred ca sunt tare buni gogosarii astia ai tai.la garnitura ma gandeam si eu ca pot fi folositi.n-am mai auzit reteta asta.de incercat!

  34. Merita incercata,Pansy!Pupici!

  35. Harnicuta mea scumpa…de ce ma faci tu sa pacatuiesc ???
    Am zis ca nu mai pun nimic pentru iarna….gata !
    Si tu vii cu minunatia asta ? Aoleu ca…mor incet….
    Bravo tie !
    La anul am sa o testez( asta daca rezist pina atunci)
    Te tzuc !

  36. Dan si Ionela Dumitru says:

    Super idee merita sa o incercam.

  37. Merita intr-adevar incercata pentru ca e delicioasa!Va pup,Ionela!

  38. mama facea asa ceva acum 20 de ani..musafirii erau foarte surprinsi de asa o delicatesa!!o fac si eu astazi respectand reteta .mama mai adauga masline in gogosar jumate catel usturoi si cateva boabe de strugure..nu lasa nici un locsor gol …

  39. Mersi pentru vizita A!E adevarat dar aceea o consider o alta reteta.Imi plac retetele simple sa simt gustul fiecarui ingredient in parte!

  40. aceasta reteta am asteptat/o de mult sper sa/mi placa!

  41. dana uta craiova says:

    sunt doua retete nu bune ci super bune…, eu le-am facut

  42. Lazar Antonela says:

    Buna ziua, am o intrebare ! Am facur si eu o data gogosari umpluti cu vinete … nu mai stiu insa daca am pus saramura… . Mi s-au rancezit si le-am aruncat . Cu reteta dvs. nu primesc gust de ranced ? Multumesc, Antonela

    • TeoBucatar says:

      Antonela, probabil se intampla la pastrare indelungata din cauza uleiului dar sterilizati nu patesc nimic de toamna pana primavara.
      Pentru siguranta, si daca vrei sa pastrezi borcanele mai mult timp, poti sa incerci varianta cu vinetele oparite scurt in apa cu sare .Asa n-o sa mai aiba ce rancezi!
      spor la treaba!

  43. se face bait se trec gogosarii prin bait si dupa cese raceste baitul se toarna peste.

  44. Detalii, draga Steluta! Da-ne detalii cum faci tu gogosarii umpluti cu vinete.Multumesc pentru vizita!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>