Ciorba de varza alba cu afumatura

Din seria „nu e pasare ca porcul nici leguma cum e varza” (parca asa era, sau pe aci…) iata o ciorba draga noua romanilor ciorba de varza alba cu afumatura. Daca ne place asa de mult iarna, cu varza acra, ardeiata bine si cu ceva tarie autohtona de ce nu ne-ar place si acum cand se bate vara cu toamna si varza proaspata gasim, rosii coapte bine din belsug… Ca, mare lucru nici ca ne mai trebuie si nu numai ca potolim burtile in timp de criza dar ne mai si frecam dupa aceea pe ele de placere:) Adica, voiam a spune ca ciorba de varza alba cu afumatura e economica si satioasa si daca uitati de ciolan puteti sa si slabiti daca aveti ambitia sa o faceti zilnic:)

Ingrediente:
-o varza alba proaspata de cca 1 kg,
-o jumatate de kg rosii bine coapte,
-o ceapa,
-un ardei rosu,
 -un morcov,
-sare,
-3-4 linguri otet,
-piper boabe,
-o lingurita boia de ardei,
-un praf de cimbru macinat,
-un ciolan afumat 5-700g (sau alta afumatura)
Preparare:

Taiati ciolanul si lasati-l in apa rece ceva timp sa iasa afumatura de prisos, opariti-l apoi si curatati-l cat mai bine sa aveti mai putin de spumuit cat fierbe. Eu una il dau cateva clocote bune si schimb apa ca sa scap de cat mai multa grasime. Il fierb apoi bine si abia dupa aceea pun varza tocata fin si frecata cu un praf de sare si ceva otet, dupa gust as zice. Nu uitati ca rosiile au aciditatea lor asa ca nu trebuie exagerat cu otetul, 3-4 linguri e suficient.
Cand varza a inceput sa se inmoaie bine adaugati ceapa tocata marunt si rosiile decojite date pe razatoare sau tocate marunt. Daca doriti sa le luati din acreala asa maruntite le fierbeti separat intr-un vas mic pana devin o pasta ca un bulion.
Le lasam sa fiarba bine si dupa aceea adaugam ardeiul si morcovul tocate marunt. Spre sfarsitul fierberii se pun boabe de piper si cimbru si se potriveste de sare.
Cam asta este cu ciorba de varza alba cu afumatura. Merge de minune si fara carne pentru zilele de post cu adaos de 1-2 linguri de ulei dupa ce a fiert…
Pofta buna!

30 Comentarii

  1. Ciorbita de varza este ff buna, iar aceasta arata suuper apetisant!

  2. Buna ciorbuta ta ptr pranz, deci.. o portie si ptr mine?! Te pup

  3. n-am mancat pana acum, dar cred ca e buna pt ca arata minunat in prezentarea ta

  4. drept graiesti ! e tare buna !

  5. Mi-ai facut pofta, varza e printre legumele preferate…si cu afumatura e excelenta!!!

  6. In bucatarie cu Aziz says:

    GROZAVA!!!!o saptamana linistita!!!

  7. Considerind cä toatä Bunätatea Toamnei este aicia inäuntru , poate numai foarte bunä sä fie.Si Afumätura este aicia ca si Frisca pe Tortä.Eu am fost tot Timpul Fan mare a Supelor.

    Super tare.

  8. DiaMar-bucataria galbena says:

    Mi-e o pofta de mor,nu alta, cand vad asa ceva.Din pacate eu nu pot sa fac(copila mea nu are voie varza absolut deloc,si culmea ca ii place varza enorm).Dar vin la tine la masa.Pupici!

  9. Doamne ce mi-e dor de-un ciolan afumat!
    Ciorbita ta arata excelent,nu mai zic ce pofta mi-ai facut!Pupici!!!

  10. cum porcul nu-i prieten cu mine de vreo 15 ani cred ca as face ciorbita asta cu crane de gasca sau pulpa de curcan afumata.cred ca ar fi la fel de delicioasa.imi plac tare mult castronelele tale.pupicei

  11. Si eu lucicos am de mancare pt azi:)
    Cu afumatura si carne…
    super buna

  12. Buna! Imi place aceasta ciorbita.

  13. Imi place tare mult ciobita ta….
    Si pentru ca ai pus-o in castronul ala minunat, imi iau un colt de pita si o mananc toata !
    Te tzuc !

  14. hmmm…n-am mai facut de mult, de mult asa ceva…chiar mi-e dor de o varzuca!

  15. Miam, miam, miam! Ce bunatate! O sa retin ideea, ca si-asa eram în pana.
    Te pup!

  16. Adela Zilahi says:

    Hmm mie imi place tare mult ciorbica de varza cu afumatura si cu carne proaspata! Si ai dreptate ca este foarte buna la cura fiindca am incercat si eu! Pupicei si o seara placuta va doresc!

  17. Mi-ai adus aminte de bunicii mei. La ei mancam aceasta ciorbita gatita de bunica mea in oala de lut. O facea cu ciolan sau cu carne de rata. O bunatate! Deosebita prezentarea.

  18. Va multumesc mult fetelor si va doresc o saptamana grozava ca voi!

  19. Alice cum sa nu mananci ciorba de varza?E blasfemie:)

  20. Sarah,cu rata sau gasca e si mai buna!

  21. Licuta Marin says:

    Arata grozav de bine!!! Pup!

  22. Multam,Licuta!Pupici!

  23. imi place ciorbitza de varza !!!!

  24. A fost excelenta,Cat!Pupici!!

  25. sa-ti spun drept, aia de varza acra nu-mi place. Insa asta, cu varza dulce e o minunatie. Si n-am mai facut de mult. Acum stiu ce fac in weekend.:)

  26. Brandusa este excelenta dulce.Nici mie nu imi place acra.Si iarna fac din varza proaspataPupici!

  27. Ce bine arata! Cu afumatura aia prin ea, precis trebuie sa fie si foarte gustoasa!

  28. fantezie in bucatarie says:

    si eu o fac destul de des…asa,doar cu varza dulce :) de mica o mananc cu drag!!:)Pupici!

  29. E si buna FB,imi place mai mult decat cea acra!

  30. foarte frumos arata ciobitele tale…cu siguranta sunt si f.gustose…te felicit!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>