Tiramisu

Tiramisu! O prajitura fantastica incarcata de arome si de istorie! Cu toata originea ei controversata, paternitatea disputandu-se intre diverse regiuni ale Italiei, cu toate povestile romantate legate de aceasta prajitura, tiramisu ramane cel mai delicat desert avand ca specific branza mascarpone si cafeaua…Am incercat aici o varianta clasica de reteta tiramisu, simpla si  rapida…

Ingrediente(pentru cca 6 portii):
-200 g piscoturi,
-150 g branza mascarpone,
-3 linguri de coniac,
-2 linguri de cacao,
-1oo ml cafea tare,
-200 ml frisca lichida,
-2 linguri zahar pudra,
-2 linguri ness(optional),
-2 linguri esenta de rom,
-2 oua,
-100 g zahar tos,
-o lingura amidon,
-50 ml lapte,
 Preparare:

Dintre toate retetele pe care le-am incercat aceasta este cea mai buna si cea mai savuroasa si inclin sa cred ca asta datorita coniacului si ness-ului.

Toata tehnologia acestei prajituri se reduce la a prepara crema, de altfel extrem de simpla. Adica, cele doua oua se mixeaza cu 100 g zahar tos pana devin o spuma. Se adauga si se incorporeaza amidonul si se dilueaza cu laptele dupa care se fierbe pe baie de abur pana se leaga putin. Atentie, nu se fierbe prea mult, decat ca la o inghetata, ca sa nu se coaguleze ouale. Am ales aceasta varianta pentru ca mie personal nu prea imi surade ideea unei creme cu oua crude. Se lasa sa se raceasca complet aceasta compozitie si se da la frigider.

Intre timp se bate frisca lichida cu cele 2 linguri de zahar pudra adaugate spre sfarsitul mixarii. Branza mascarpone, care a fost tinuta la temperatra camerei se freaca si se incorporeaza bine in crema de oua rece. Se adauga esenta de rom si apoi frisca. Coniacul se adauga in cafeaua racita si filtrata.

Trecem apoi la montarea prajiturii, astfel: pe un platou se intinde un strat subtire de crema, in scopul de a putea fixa bine piscoturile. Se aseaza un strat de piscoturi, respectiv jumatate din ele dupa ce le-am trecut rapid prin cafea. Peste ele  se pune un strat de crema, destul de consistent, se pune din nou un strat de piscoturi umezite de cafeaua aromata. Peste fiecare rand de piscoturi am presarat cate o lingura de ness. Ness-ul este optional, insa daca il veti folosi o data ii veti vedea rostul. Se vine cu un ultim strat de crema, in sfarsit, peste care se presara  in ploaie, cu ajutorul unei site cacaua.

Tiramisu este o prajitura foarte rapida, cam in jumatate de ora va fi gata, dar trebuie tinuta la rece cateva ore. Desi fac foarte nulte prajituri cu cafea gustul de tiramisu este inconfundabil, iubitorii de dulciuri stiu despre ce vorbesc…

34 Comentarii

  1. catkitchen says:

    dumnezeule !!! … cu ness imi place cel mai tare !!! … deja mi-e pofta ;)

  2. jurnaldegospodina says:

    Primul venit ,primul servit -nu? :)..mai ales ca n-am mai papat de (prea) mult timp o bucatica de tiramisu :(…iar al tau arata bestial !

  3. yummmi!

  4. Cu siguranta are un gust divin!Si eu pun rom in crema,ii da un gust nemaipomenit de bun :)!pupici si we minunat!

  5. DiaMar-bucataria galbena says:

    Nu am facut demult,desi am multe retete de Tiramisu.Da-mi te rog si mie,in schimbul catorva turte(tocmai am postat).Te rog muuuuult.Pupici

  6. am inghitit in sec instantaneu!!!!!!superrrrrrrrrrrrrr

  7. TeoBucatar says:

    Multam,Cat!O zi buna!!

  8. TeoBucatar says:

    E pentru toata lumea,J.G!Pupici!

  9. TeoBucatar says:

    We placut,Danutza!

  10. TeoBucatar says:

    Poate ne trimiti alta varianta,Flory,de la ea de acasa!Pup!

  11. TeoBucatar says:

    Iti aduc personal,DIa si imi iau turtita!

  12. Imi place foarte tare cum arata! Spre rusinea mea… n`am mai facut de foarte mult timp. Pupici

  13. TeoBucatar says:

    Nu inghiti in sec,Mimi ca iti trimit si tie!Pupici!

  14. TeoBucatar says:

    Multumesc,Simona!We placut!

  15. Oau ce bine arata…
    Pupici

  16. TeoBucatar says:

    Multumesc,Bia!Prajitura asta e buna si daca ar arata ca un terci!Pupici!

  17. Cristina says:

    Teo, acum as veni spre tine daca nu as avea programata plecarea la munte…Imi place tiramisu la orice ora din zi si din noapte! Pupici

  18. TeoBucatar says:

    Facem sarja noua,Cristina pentru cand te intorci!Vacanta placuta!

  19. ophelia1983 says:

    ufff..si eu care ziceam ca o las mai usor cu dulciurile…poi cand vad asa retete reusite, cum as putea?

  20. TeoBucatar says:

    Bine ai venit,Ophelia!Ne lasam de saptamana viitoare:)

  21. Adela Zilahi says:

    Cred ca am venit prea tarziu pentru o bucatica! Nu a mai ramas si pentru mine, asa cred :))) Lace bine arata as fi mancat toata prajitura, este printre preferate! Super foto! Pupicei!

  22. TeoBucatar says:

    Ade,ti-am oprit o portie maaare!Pupici,we placut si linistit!

  23. fantezie in bucatarie says:

    mmmm :) prajitura mea de suflet!! bun,bun,oricand la orice ora, cu orice ocazie:))!!!Un week-end cat mai frumos sa ai!!!

  24. TeoBucatar says:

    Multam,FB!WE placut si tie!

  25. Arata tare bine,iar imaginea face pofta!
    Pupici si we super!

  26. TeoBucatar says:

    Multumesc,Maya!Te pup si o zi buna!

  27. Tiramisu…ador aceasta prajitura.

  28. TeoBucatar says:

    E gozava,MrH!Si mie imi place mult…

  29. Cred ca este prajitura mea favorita, cum ziceai tu, are o aroma aparte si tu i-ai dat o prezentare de zile mari! :)

  30. Arata grozav de bine! Nu ma mai satur sa ma uit la poza! :))

  31. TeoBucatar says:

    Multumesc,Mihaela! E intr-adevar un dulce deosebit!

  32. TeoBucatar says:

    Mersi,Miha!o zi buna!

  33. Beautiful! My oldest loves tiramisu…and it's been too long since I've indulged him :)

  34. Mamma mia, ce poza… iti vine sa servesti din ecranul calculatorului… Pupici si-o saptamina minunata !!!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>