Rata cu ghimbir

Din seria „ce mai facem cu ghimbirul pe care il avem in dotare”, ca doar trebuie sa-l dam gata, iata ca a aparut o reteta noua si ca sa nu aveti surprize urmeaza si altele! Pentru ca aveam rata si ghimbir, a rezultat  in mod evident…rata cu ghimbir…

Ingrediente(pentru cca 4 persoane):
-o rata (cca 2 kg),
-o lingura sare grunjoasa,
-2 catei de usturoi,
-o lingura de ghimbir ras,
-o ceapa medie,
-piper alb macinat,
-un mar,
-o lingura seminte de susan,
-zeama de la o jumatate  lamaie,
-o lingura de zahar,
-o lingurita cu varf de amidon alimentar,
-o ligurita cu varf de mustar picant,

Preparare:

Se curata rata de puf si ce mai e necomestibil, se spala, se lasa intreaga si se pune la scurs. Curatam ceapa, marul si usturoiul pe care le taiem in jumatati. Ghimbirul se curata si se da pe razatoarea mica. Iata si un pont pe care l-am verificat -ghimbirul tinut la congelator se da pe razatoare mult mai usor si continutul nu mai este asa de fibros. Dupa ce s-a scurs bine rata se freaca pe interior si pe exterior cu sarea grunjoasa. Interiorul se freaca apoi cu ghimbirul ras, se „doteaza”cu jumatatile de mar, ceapa si usturoi, apoi se da la cuptor unde se lasa sa se coaguleze bine vreo 20 de min. Se toarna apoi o ceasca de apa in vas, se acopera cu capac sau folie de aluminiu si se lasa la cuptor, urmarindu-se ca apa sa nu se evapore complet. Ratusca are de stat la cuptor ceva vreme pana se patrunde, cam vreo 2 ore, depinde cat de tanara este.
In momentul in care va este pe plac, ma refer la fragezime, punem intr-o tigaie zaharul si il caramelizam putin si il stingem cu  o compozitie facuta din amidonul frecat cu mustarul diluate cu zeama de lamaie si 100 ml apa(supa). Se potriveste de sare si piper, se adauga semintele de susan  si se mai lasa 2 min dupa care sosul se toarna peste rata, nu inainte de a scurge grasimea lasata din belsug. Ca sa se rumeneasca frumos trbuie sa o vizitam destul de des si sa o stropim cu sosul din vas.
Cu aceasta reteta de rata cu ghimbir veti obtine o fripturica frageda si parfumata de aroma ghimbirului in interior si crocanta la exterior iar sosul dulce acrisor  va fi usor picant…
Pofta buna!

Etichete:

28 Comentarii

  1. Alynusa says:

    Wow,ce bine arataaaa! imi ploua in gura..
    o zi frumoasa iti doresc!

  2. Arata delicios!Insa eu nu-s prietena cu ghimbirul,pupicei!

  3. Super mancarica…. super super arata.
    Pupici

  4. TeoBucatar says:

    Mersi,Alynusa!Te pup si o zi buna!

  5. TeoBucatar says:

    Nici eu nu ma omor dupa el,Flory!Dar trebuie sa incerc ,din curiozitate!Pupici!

  6. TeoBucatar says:

    Pentru cine iubeste ghimbirul e grozava,Bia!Spor la treaba!

  7. Arata fantastic de bine!Place muuuult rata! :D
    Cu ghimbirul nu ma împac deloc,dar se poate sari peste el :D
    Pupici!

  8. maria mihalache says:

    Ce delicatese.

  9. TeoBucatar says:

    La ghimbir putem renunta,Maya!Rata e buna oricum!Pupici!

  10. TeoBucatar says:

    Mersi,Maria!Pupici!

  11. jurnaldegospodina says:

    Eu adooor ghimbirul..l-aas manca cu lingurita :))…reteta si finalul sunt super !
    pup

  12. super rata…merge si fara ghimbir…dar e bun si ghimbirul…
    minunata prezentare…te pup cu mare drag Teo

  13. Arata super! Si cred ca e asa aromat de la ghimbir..mmmm!
    Oricum, eu n-as refuza nici o rata pe varza:))…asta asa, in loc de ghimbir:)

  14. catkitchen says:

    de cate ori intru pe blogul tau , ma astepta numai bunatati … nu am mai papat rata de ceva vreme , dar preparata astfel trebuie sa fie delicioasa!!

  15. TeoBucatar says:

    Merge cu si fara ghimbir,JG!Pup!

  16. TeoBucatar says:

    Te pup si eu,Alice!Mersi!

  17. TeoBucatar says:

    Danutzo,initial rata era sa fie cu varza,dar daca am avut ghimbir am schimat proiectul:)Te pup si o zi buna sa ai!

  18. TeoBucatar says:

    Mersi,Cat!Opresc si tie o pulpita!

  19. Cristina says:

    Imi place mult rata ta!!! Cred ca iau o pulpita din poza direct. Pupici

  20. Am venit sa iti spun ca pulpele alea de rata arata bestial :))

  21. TeoBucatar says:

    Esti invitata mea,Cristina!Te pup:)

  22. TeoBucatar says:

    Si tu,Mihaela de asemenea!Te pup si o zi buna!

  23. Licuta Marin says:

    Un adevarat deliciu!!!Arata foarte bine!

  24. TeoBucatar says:

    Mersi,Licuta!te pup!

  25. O combinatie extraordinara.

  26. TeoBucatar says:

    Multam,nene Haple!Somn usor!

  27. Adela Zilahi says:

    Ce bine arata?! imi place tare mult rata! Pupicei!

  28. TeoBucatar says:

    Hai la o portie ,Ade!Pupicei!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>