Crema de zahar ars

Sunt lucruri care ne trezesc amintiri: arome, gusturi, culori, figuri indepartate sau mai stiu eu ce altceva…
Fiecare ne asociem diverse momente din viata cu unul sau altul din aceste lucruri. Bucuria sarbatorilor are miros de cozonac proaspat copt si este suficient sa te gandesti si toate aromele copilariei iti inunda sufletul.
Crema de zahar ars este alt dulce cu care multi dintre noi am crescut si de care ne aducem aminte cu placere. Fiind o reteta usoara si rapida o fac ori de cate ori imi amintesc de ea si de fiecare data o savuram cu mare placere…

Ingrediente:
-6oua,
-250 g zahar,
-1 l lapte,
-3-4 pliculete zahar vanilat,

Preparare:

Intr-o cratita  de 2 l  se pune  la caramelizat 5o g zahar(cca 3-4  linguri) sau daca va place sa fie mai colorata crema puteti pune zahar in plus, asa cum am facut eu, pentru ca imi place ca gustul  de caramel sa fie pregnant. Se inclina cratita ca zaharul sa se toapeasca uniform si cand a capatat o culoare frumoasa, aramie se inchide focul si se tapeteaza peretii vasului cu zaharul ars, adica se distribuie uniform prin rasturnare pe peretii acestuia. Atentie insa la maini !
In timp ce se raceste caramelul, frecam cu ajutorul mixerului ouale, zaharul tos si cel vanilat pana devine cremos si apoi se dilueaza cu laptele. Compozitia se toarna in vasul tapetat si se da la cuptorul pe care l-am incalzit deja.
Daca vasul are peretii josi, cca10 cm crema va fi gata in 30-40 min. Daca vasul este mai inalt trebuie sa lasati ceva mai mult cam 10 min in plus.
Aspectul final al cremei de zahar ars trebuie sa fie legat, ca o budinca, iar de jur imprejur sa aiba siropul rezultat din topirea  caramelului de pe peretii vasului si lichidul din crema.
Crema de zahar ars se serveste dupa ce s-a tinut cateva ore la frigider.
Pofta buna!

Etichete:

39 Comentarii

  1. Cristina says:

    Waaaaw, ce bine arata! E in topul preferintelor noastre, desi eu de cele mai multe ori o fac sub forma de tort. Un deliciu oricum.

  2. Daniela says:

    Dulce, dulce… dar buna, ce mai conteaza ca ingrasa, daca e delicioasa… Ma ling pe buzute si ma duc sa beau o cafea, ca mi-ai facut pofta… Pupici si-o saptamina minunata !

  3. DiaMar-bucataria galbena says:

    Ce-mi faci tu mie.Eu nu o fac pentru ca nu place familionului(sotul si copilul din dotare),dar eu as papa o bucatica.Imi dai?Eu dau inghetata mentolata,tocmai am postat-o

  4. Antonina says:

    Cat de mult imi place… si n-am mai facut de un car de ani !! tare bine arata!

  5. TeoBucatar says:

    Si eu mai fac uneori tort,Cristina,dar cand suntem "presati" de pofta o lasam asa…

  6. TeoBucatar says:

    Si tie o saptamana frumoasa,Daniela!Vin si eu la cafea:)

  7. TeoBucatar says:

    Stii cum facem,Dia?Mancam intaii crema asta dulce tare si dupa aia inghetata sa ne racorim…si de maine ne apucam de slabbit:)

  8. TeoBucatar says:

    Multam,Anto!E si pentru tine!

  9. catkitchen says:

    arata demential !!!!!
    ma gandesc acum ca noi nu avem vreme sa ne plctisim nici macar cand ploua afara :):) … facem din placere ceea ce facem , oricand !!!
    o zi frumoasa!!!

  10. TeoBucatar says:

    Doamne fereste de plictiseala,Cat!Nici nu stiu ce e aia.Nu am timp niciodata sa fac tot ce as vrea.O zi buna sa ai!

  11. maria mihalache says:

    O ador, este minunata.
    O saptamana frumoasa!

  12. Teo draga arata foarte, foarte bine crema ta .Nici nu ma mai uit cate calorii are ca vreau si eu un patratel mic de tot , ca taaaaaaare-mi aminteste si mie de dulciurile copilariei…chiar daca acum sunt bunicuta.
    Bravo !

  13. TeoBucatar says:

    O saptamana frumoasa si tie Maria si multumesc mult!

  14. TeoBucatar says:

    Sarut mana, Sidy!Amintirile alea nu se sterg niciodata!Sa ai o zi frumoasa!

  15. Asta este pentru mine,dezmat total!
    Nici nu pot sa exprim cît de mult îmi place!Arata fantastic!

  16. TeoBucatar says:

    Nu stiu ce se intampla Maya ca si eu am o pofta continua de caramel!Te pup!

  17. Cat de bine arata!!! Demential. Pupici

  18. TeoBucatar says:

    Mersi,Bia!Pupici si tie!

  19. Super, super … desi am facut de curand tot poftesc la ea …yummi!

  20. Adela Zilahi says:

    Teo cred ca am venit prea tarziu pentru o portie, imi pare rau ca nu am ajuns mai devreme, dar chiar imi pare rau, imi vine sa plang la ce am ratat! :)) imi place la nebunie si imi trezeste amintiri placute din copilarie! pupicei!

  21. TeoBucatar says:

    Danutule nu asa des ca ingrasa si e pacat de silueta ta!Pupici!

  22. TeoBucatar says:

    Ade,nu plange ca un l de lapte si niste oua gasim imediat si pana bem o cafea se face!:)Sa ai o saptamana rodnica!

  23. Cristina says:

    De acest desert nu ma satur niciodata!

  24. TeoBucatar says:

    Cristina ,cred ca toata lumea are o lipsa acuta de caramel in sange:)Eu is primul…

  25. N-am facut niciodata asa crema de zahar ars – la aspectul pozei finale ma refer, dar arata foarte, foarte bine!

  26. Licuta Marin says:

    Arata super bine!!! Nu am mai facut de mult…un deliciu!!!

  27. TeoBucatar says:

    Oana ,asta e varianta ff rapida!Te pup!

  28. TeoBucatar says:

    Multumesc,Licuta!Sa ai o saptamana buna!

  29. Petronela says:

    Iata ca te-am gasit…caramelul e gustul meu preferit iar o portie rece de crema de zahar ars ,as manca la orice ora!!!Am facut-o si eu de doua ori luna trecuta(a doua oara cu cantitatile dublate….ca sa ne ajunga!!!)
    Pupici si o seara placuta!!!

  30. TeoBucatar says:

    Multumesc pentru vizita ,Petronela!

  31. Minunat Teo,imi place foarte mult,tot asa cu muuuult caramel,pupicei!

  32. TeoBucatar says:

    Vii la portie,FlorY?

  33. Un pont pe care-l stiu de la mama:adaugind la amestecul de lapte,oua si zahar o lingurita de faina crema se incheaga garantat.De gustoasa e super gustoasa oricum…Va pup

  34. N-am facut-o niciodata astazi o voi face sper ca imi va reusi.Arata delicios.

  35. Un sfat: pentru a nu se mai zdrentui asa, incercati sa puneti oala in care coaceti crema intr-o alta oala plina cu apa.
    ps: cuptorul sa fie dat la minim, putin spre mediu.

  36. TeoBucatar says:

    Anonim,este vina prezentarii si a fotografiei:)Crema este insa foarte bine legata,chiar fara adaos de amidon sau faina,pentru ca nu pun niciodata.Ouale mi se par suficiente sa coaguleze foarte bine aceasta crema.

  37. Arata super. Trebuie sa o incerc si eu neaparat.

  38. necula adriana says:

    si cum o sa reusesc sa tai si sa scot bucatile daca e oana inalta?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>