Mille feuille cu caramel

Am prins o dragoste nemaipomenita de acest aluat deosebit de „versatil” in momentul cand mi-am dat seama ca din el se poate face orice, ca merge combinat cu orice, de la creme de orice fel la frisca si fructe. Merge la deserturi dar si la aperitive si iti stimuleaza imaginatia.
Asa ca in ultimul timp am in congelator acest aluat aproape in permanenta. Bineinteles ca nu il fac in casa pentru ca timpul nu imi permite. Apropo de versatilitatea lui m-am gandit ca nu ar fi rau cu un sos caramel. Pana la urma n-a fost decat sos. Am impartit caramelul si o parte l-am amestecat cu frisca iar rezultatul a foat o nebunie de crema. Probabil ca au facut-o si  altii ca doar nu am inventat eu roata acum, dar sunt mandra de rezultat, in special cand mi se da tarcoale in bucatarie. Iacata ce am folosit si ce a iesit:

Ingrediente:

-1/2 pachet foetaj,
-150 g zahar,
-2 linguri apa plus 100 ml,
-75 g unt,
-3 linguri esenta rom,
-100 ml frisca lichida,
-o lingura cacao,

Preparare:

Foietajul dezghetat l-am taiat in forme si l-am copt ca la mille feuille cu crema de lamaie, adica intre doua tavi teflonate unse si presate cu un vas termorezistent. Spre finalul coacerii se unge cu ou batut si se presara cu zahar tos, ca sa capete aspect  auriu. In timp ce coaceti aluatul se caramelizeaza cele 150 g zahar cu 2 linguri de apa(pentru a nu se crea din start puncte de ardere). Cand a capatat un aspect auriu se stinge  cu 100 ml apa si se lasa la foc sa se dizolve. Se ia de pe foc si se incorporeaza untul si esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Se bate frisca, fara zahar si cand caramelul este foarte rece(dat eventual la frigider)se incorporeaza in frisca, apoi se adauga si lingura de cacao. Aceasta mi se pare o crema foarte buna(am avut si acceptul familiei) pe care o s-o folosesc ori de cate ori imi voi aduce aminte de ea. Daca vreti sa folositi sosul caramel ca atare la decorarea  prajiturii nu uitati sa opriti cateva linguri.
Restul e joaca si imaginatie. Montati cum vreti si folositi crema cum va vine la indemana.
Spor la treaba si pofta buna!

Etichete:

22 Comentarii

  1. Adela Zilahi says:

    Ce bine arata , trezesti papilele gustative de dimineata :)))! Puup!

  2. Ce prezentare eleganta.
    De combinatie..ce sa zic?
    Jos palaria!

  3. Danutza says:

    Aluatul congelat e si preferatul meu, ma salveaza cand nu am chef sa stau mult prin bucatarie:)
    O saptamana minunata!

  4. TeoBucatar says:

    Multumesc,fetelor!Spor la treaba sa aveti si o zi buna!

  5. Arata super si e un desert de nota 10 !

  6. dragalase rau.crema de caramel este in topul preferintelor mele.voi incerca cu siguranta reteta.puup

  7. TeoBucatar says:

    Multumesc fetelor!Si mie imi place caramelul la nebunie!Va pup si sa incepeti saptamana cu bine!

  8. retete- ina says:

    bun si o prezentare frumoasa,o zi placuta

  9. DiaMar-bucataria galbena says:

    Este bun tare.Eu acum am facut inghetata.

  10. TeoBucatar says:

    Vin imediat la inghetata!

  11. TeoBucatar says:

    Te pup Ina!

  12. Cristina says:

    Aratat ff bine!

  13. It's absolutely divine! Mi fa venire l'acquolina in bocca! Ti seguo da Roma, Italia. Ciao!

  14. TeoBucatar says:

    Thanks for your visit! You're welcome!

  15. Ce-ai combinat aici!!Ingredientele sunt printre preferatele mel,desertul tau e minunat!te pup!

  16. TeoBucatar says:

    Mersi,Cristina!Te pup!

  17. TeoBucatar says:

    Mersi,Flory,ma bucur ca-ti plce!Si mie imi plce mult caramelul!Te pup!

  18. Imi place cum arata prajitura ta! Intr-adevar, acest aluat se preteaza la multe variatiuni pe aceeasi tema…

  19. TeoBucatar says:

    Mersi,Oana!Imi place mult aluatul asta.Te pup!

  20. Jill @ Dulce Dough says:

    Looks beautiful!

  21. Mortal!Ador caramelul!

  22. TeoBucatar says:

    Multumesc,Maya!Te pup!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>